Morgonkollen 25 mars - Aktuella händelser du bör ha koll på
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Morgonkollen 25 mars - Aktuella händelser du bör ha koll på

Morgonkollen

Sammanfattning med allt du behöver veta om nattens och dagens viktigaste börshändelser. Morgonkollen är framtagen i samarbete med Finwire News.

25 mars 2024


God morgon

Stockholmsbörsen väntas inleda måndagen i en oregelbunden tendens.

Euro Stoxx 50-terminen sjunker med 0,06 procent, FTSE 100-terminen backar 0,25 procent och DAX terminen sjunker 0,02 procent.

New York


New York-börserna avslutade veckan med mindre kursrörelser på fredagen. I nyhetsflödet noterades rapporter från bland andra Fedex och Nike.

På den breda marknaden sjönk S&P 500-index med 0,14 procent till 5 234,18. S&P 500 index handlades under dagen inom intervallet -0,22 procent som lägst och 0,09 procent som högst.

Teknologitunga Nasdaq Composite steg med 0,16 procent till 16 428,82. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -0,25 procent som lägst och 0,40 procent som högst.

Sektormässigt hade telekom den bästa utvecklingen, plus 0,85 procent, medan fastigheter noterades för den svagaste utvecklingen, minus 1,24 procent.

Räntan på den amerikanska tioårsräntan sjönk 6 punkter till 4,21 procent. I dag på morgonen noteras räntan till 4,21 procent.

Brentoljan backade 0,48 procent till 84,83 dollar och WTI-oljan sjönk 0,54 procent till 80,63 dollar. Brent står i dag i 85,24 dollar, medan WTI-noteringen är 81,05 dollar.

Guldpriset (termin) backade 1,13 procent till 2 160,00 dollar. I dag står guldet i 2 166,70 dollar.

Dollarn stärktes till 1,0814 mot euron, från 1,0861 dagen innan. I dag står dollarn i 1,0817. En dollar kostar i dag 10,5585 kronor, att jämföra med 10,5664 föregående handelsdag.


Nyfiken på att börja analysera de globala världsmarknaderna? Gör som oss på Börskollen, prova TradingViews kraftfulla analysplattform! (affiliatelänk).

Asien


Det var mestadels nedgångar på Asienbörserna på måndagen. Tokyobörsen ledde nedgången i regionen och även Shenzen noterade en tydlig nedgång. Australien gick mot strömmen och steg. Indien höll helgstängt på måndagen.

Japanska storbolagsindexet Nikkei 225 sjönk med 1,16 procent till 40 414,12. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -1,16 procent som lägst och -0,13 procent som högst.

Det bredare japanska Topix-indexet backade med 1,26 procent till 2 777,64. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -1,27 procent som lägst och -0,25 procent som högst.

Företagsnytt


Ett konsortium lett av Polaris Private Equity lägger ett uppköpsbud på lojalitetsprogramsbolaget Awardit. Budet är på 132 kronor per aktie, en premie på 45 procent mot fredagens stängningskurs på 91,20 kronor. Awardits budkommitté rekommenderar aktieägarna att acceptera budet.

Fastighetsbolaget SBB återköper obligationer för motsvarande 1,85 miljarder kronor. Återköpen sker till en stor rabatt mot obligationernas nominella värde.  

Medicinteknikbolaget Braincools styrelse polisanmäler sin tidigare vd Martin Waleij för ett förbjudet lån. Bolaget kommer också behöva göra en nyemission och ta in mellan 85 till 95 miljoner kronor i nytt kapital.

Fastighetsteknikbolaget Zesec of Swedec har tecknat avtal om ett omvänt förvärv av Avsalt. Aktieägarna i Avsalt kommer att få 96,43 procent av aktierna i det sammanslagna bolaget.

Byggbolaget Skanska har upplevt en stark tillväxt i USA, som till stor del kan hänföras till president Joe Bidens stora infrastrukturpaket från 2021. Det uppger USA-chefen Richard Kennedy i en intervju med Dagens industri.

Från omvärlden


Ett terrordåd mot en konserthall i Moskva på fredagskvällen har hittills krävt 137 dödsfall. IS Khorasan har tagit på sig dådet på sina egna kanaler, något som även bekräftas av amerikanska uppgifter. Elva personer ska vara gripna för dådet, varav fyra ska ha varit direkt involverade enligt Kreml, uppger rysk media.

Frankrike höjer sin terrorhotnivå till högsta nivå efter den dödliga attacken i Moskva i fredags, enligt AFP. Frankrike anordnar OS i sommar.

Kina har utfärdat riktlinjer vilka syftar till att fasa ut användningen av processorer från amerikanska bolag som Intel och AMD i persondatorer och servrar som används av statliga myndigheter. Det rapporterar Financial Times med hänvisning till källor.

Irland får ny premiärminister. Det blir Simon Harris, minister för högre utbildning, som valts till ny partiledare för landets styrande parti Fine Gael efter Leo Varadkars avgång, vilket även banar vägen för att bli premiärminister. Det rapporterar BBC.

USA:s president Joe Biden undertecknade i lördags den 1,2 biljoner dollar stora budgetöverenskommelse som kongressen röstade igenom. Det innebär att den amerikanska staten är finansierad till och med den 1 oktober i år. Det rapporterar flera medier.

Sverige


Framtidsförväntningarna hos svenska handlare stiger för tredje månaden i rad under mars, men fortfarande befinner sig samtliga segment under neutralvärdet 100. Det innebär att utsikterna är övervägande pessimistiska för kommande tre månader, skriver Svensk Handel i sin senaste handelsbarometer. Vd Sofia Larsen konstaterar att utvecklingen trots allt går i rätt riktning.


Insiders:

Fastighetsbolaget Nyfosas styrelseledamot Jens Engwall har sålt aktier för 40,6 miljoner kronor.

Kredithanteringsbolaget Intrums styrelseordförande Magnus Lindquist har köpt aktier för 19,7 miljoner kronor.

Makro


Stämningsläget i den tyska exportindustrin är markant ljusare. Ifo-institutets exportförväntningar steg till minus 1,4 i mars, upp från minus 7,0 i februari.

Producentpriserna i Finland sjönk med 5,1 procent i årstakt i februari. Föregående månad var nedgången 5,4 procent.

Nederländernas BNP reviderades upp till 0,4 procent i fjärde kvartalet i kvartalstakt, från tidigare 0,3 procent. Analytikerna hade räknat med en nivå på 0,3 procent.

Ledande index i Japan reviderades ned till 109,5 i januari, från den preliminära nivån på 109,9.

Konsumentpriserna i Malaysia steg i februari med 1,8 procent i årstakt. Förra månaden var uppgången 1,5 procent. Analytikerna hade väntat sig 12,5 procent.

Konsumentpriserna i Singapore steg också mer än väntat i februari med 3,4 procent i februari. Förra månaden var uppgången 2,9 procent och analytikernas konsensus låg vid 3,2 procent.

Aktierekommendationer


Cantor Fitzgerald inleder bevakning på Sinch med övervikt och riktkurs 35 kronor.  

Dagens industri ger köpråd för mobiloperatören Millicom.

Affärsvärlden ger köpråd för Cibus.

Börsveckan ger köpråd för Guideline Geo och Embellence samt lämnar säljråd för Engcon.

Håll ögonen på idag


BÖRS
Rapporter
Ospecificerad tid: My Beat, Plexian

Stämmor

09:00 Hemply Balance (extra), 10:00 Rightbridge Ventures (extra), 11:00 Nowonomics (extra), 13:00 Spermosens (extra), 13:00 Zenergy (extra)

Handlas exklusive utdelning
ABB (utd 0,87 CHF), SCA (utd 2,75 kr)

Corporate Actions

Bioextrax exklusive rätt N 5:28, 1,80 kronor per aktie

Övriga händelser
Europa pappersstatistik från Euro Graph

MAKRO

09:00 Spanien PPI
09:00 Taiwan industriproduktion
09:00 Tjeckien konsumentförtroende
09:00 Tjeckien företagens förtroende
10:00 Polen arbetslöshet
11:30 ECB tal av Holzmann
12:00 Global världshandel monitor
12:00 Sverige AF veckostatistik
13:25 Federal Reserve tal av Bostic
13:30 USA Chicago Fed index
15:00 USA försäljning av nya hem
15:30 USA Dallas Fed index
22:00 Sydkorea konsumentförtroende


Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Nike

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt