Nyhet

Risken

Risken med risken

Många placerare visar stolt upp en aktieportfölj som består av 40, 50 och 60 innehav. Detta i tron att den är väl differentierad och därmed ”säker för risk”. Problemet är dock att portföljen troligare är sönderdifferentierad! Du har helt enkelt för många innehav – du har garanterat inte kunskapen att hitta de 50 bästa bolagen. Troligen hade en portfölj koncentrerad kring 10-15 bolag presterat bättre, till näst intill samma risk.

Det där med risk

Sparaochplacera.se skrev i helgen en intressant bloggpost en notering att om din portfölj består av tio fastighetsbolag eller tio spelbolag så är din portföljs diversifiering riktigt dålig. Tvärt emot ens magkänsla med andra ord! Här har man gått och gjort sin hemläxa och kommit fram till att just fastighetsbranschen (eller spelbranschen som hypotetiska exempel) är framtidsbranschen nummer ett.

Orsaken ligger i att, enligt bloggen, innehaven inte är ömsesidigt oberoende. Ta fastighetskrisen på 19-talet som exempel: Ägde du 10 fastighetsbolag då, så fick du se portföljen lysa knallrött, oavsett vilka bolag du ägde. Består portföljen av 10 spelbolag så har även den en stor sektorrisk – klåfingriga politiker kan till exempel bestämma sig att hux flux förbjuda spel online.

En bra diversifierad portfölj innehåller alltså innehav som inte korrelerar med varandra. Lägg din tid att analysera fram vilket som är det bästa spelbolaget, det bästa SaaS-bolaget, det bästa fastighetsbolaget och det bästa verkstadsbolaget. Hittar du sektorns bästa bolag i säg 10 olika sektorer, där du även tittar i USA och Europa, så kommer du ha en välbalanserad och väldifferentierad portfölj på bara tio bolag.

Men jag kan ju bara en sektor

Okej, du anser dig vara världens bästa investerare inom spelbolagsaktier. Det är dock det enda du kan, och det enda som intresserar dig. Ska du verkligen inte investera i flera olika spelbolag? En intressant approach är då aktiepar.

Speciellt nu, när börsen med Coronapandemin står ”osannolikt” högt, samtidigt som momentum på börsen är norröver, så är det väldigt svårt att sia om börsen ska gå upp eller ner. Risken är stor på hela börsen. Möjligheterna är dock också väldigt stora. Ska man köpa aktier med båda händer, eller ska man stå vid sidan? Det är verkligen många krafter i rörelse just nu.

Troligen vet du, om du är sektorspecialist, vilket som är det bästa bolaget i sektorn. Troligen vet du också vilket som är det sämsta bolaget i sektorn? Köp det bästa bolaget A, blanka det sämsta bolaget B, och det enda du behöver bry dig om att du har rätt i att A går bättre än B. Om båda går upp, eller om båda går ner, rör dig inte i ryggen så länge A utvecklas bättre än B. Jackpott får du såklart om A stiger och B rasar. Men framför allt kan du sova lugnt om natten utan att vara rädd för ett stort brett börsfall.

När du gör denna typ av aktiepar-handel så vill du, till skillnad från diskussionen tidigare, att bolagen ska vara så lika så mycket som möjligt – samma marknader, samma utbud och så vidare. Nu vill du att de ska korrelera så mycket som möjligt, för att på så sätt minska ”marknads/sektorrisken”. Ett klassiskt handelspar inom just spelbranschen är Kindred (Unibet) och Betsson. Du kan säkert hitta liknande par inom just den sektorn du har dina fackkunskaper.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt