Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Risken

Risken med risken

Många placerare visar stolt upp en aktieportfölj som består av 40, 50 och 60 innehav. Detta i tron att den är väl differentierad och därmed ”säker för risk”. Problemet är dock att portföljen troligare är sönderdifferentierad! Du har helt enkelt för många innehav – du har garanterat inte kunskapen att hitta de 50 bästa bolagen. Troligen hade en portfölj koncentrerad kring 10-15 bolag presterat bättre, till näst intill samma risk.

Det där med risk

Sparaochplacera.se skrev i helgen en intressant bloggpost en notering att om din portfölj består av tio fastighetsbolag eller tio spelbolag så är din portföljs diversifiering riktigt dålig. Tvärt emot ens magkänsla med andra ord! Här har man gått och gjort sin hemläxa och kommit fram till att just fastighetsbranschen (eller spelbranschen som hypotetiska exempel) är framtidsbranschen nummer ett.

Orsaken ligger i att, enligt bloggen, innehaven inte är ömsesidigt oberoende. Ta fastighetskrisen på 19-talet som exempel: Ägde du 10 fastighetsbolag då, så fick du se portföljen lysa knallrött, oavsett vilka bolag du ägde. Består portföljen av 10 spelbolag så har även den en stor sektorrisk – klåfingriga politiker kan till exempel bestämma sig att hux flux förbjuda spel online.

En bra diversifierad portfölj innehåller alltså innehav som inte korrelerar med varandra. Lägg din tid att analysera fram vilket som är det bästa spelbolaget, det bästa SaaS-bolaget, det bästa fastighetsbolaget och det bästa verkstadsbolaget. Hittar du sektorns bästa bolag i säg 10 olika sektorer, där du även tittar i USA och Europa, så kommer du ha en välbalanserad och väldifferentierad portfölj på bara tio bolag.

Men jag kan ju bara en sektor

Okej, du anser dig vara världens bästa investerare inom spelbolagsaktier. Det är dock det enda du kan, och det enda som intresserar dig. Ska du verkligen inte investera i flera olika spelbolag? En intressant approach är då aktiepar.

Speciellt nu, när börsen med Coronapandemin står ”osannolikt” högt, samtidigt som momentum på börsen är norröver, så är det väldigt svårt att sia om börsen ska gå upp eller ner. Risken är stor på hela börsen. Möjligheterna är dock också väldigt stora. Ska man köpa aktier med båda händer, eller ska man stå vid sidan? Det är verkligen många krafter i rörelse just nu.

Troligen vet du, om du är sektorspecialist, vilket som är det bästa bolaget i sektorn. Troligen vet du också vilket som är det sämsta bolaget i sektorn? Köp det bästa bolaget A, blanka det sämsta bolaget B, och det enda du behöver bry dig om att du har rätt i att A går bättre än B. Om båda går upp, eller om båda går ner, rör dig inte i ryggen så länge A utvecklas bättre än B. Jackpott får du såklart om A stiger och B rasar. Men framför allt kan du sova lugnt om natten utan att vara rädd för ett stort brett börsfall.

När du gör denna typ av aktiepar-handel så vill du, till skillnad från diskussionen tidigare, att bolagen ska vara så lika så mycket som möjligt – samma marknader, samma utbud och så vidare. Nu vill du att de ska korrelera så mycket som möjligt, för att på så sätt minska ”marknads/sektorrisken”. Ett klassiskt handelspar inom just spelbranschen är Kindred (Unibet) och Betsson. Du kan säkert hitta liknande par inom just den sektorn du har dina fackkunskaper.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du högst sparränta just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella sparräntor för sparkonton för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: info@borskollen.se

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 79 % av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.