Risken med risken - Börskollen

Nyhet

{newsItem.title}

Risken med risken

Många placerare visar stolt upp en aktieportfölj som består av 40, 50 och 60 innehav. Detta i tron att den är väl differentierad och därmed ”säker för risk”. Problemet är dock att portföljen troligare är sönderdifferentierad! Du har helt enkelt för många innehav – du har garanterat inte kunskapen att hitta de 50 bästa bolagen. Troligen hade en portfölj koncentrerad kring 10-15 bolag presterat bättre, till näst intill samma risk.

Det där med risk

Sparaochplacera.se skrev i helgen en intressant bloggpost en notering att om din portfölj består av tio fastighetsbolag eller tio spelbolag så är din portföljs diversifiering riktigt dålig. Tvärt emot ens magkänsla med andra ord! Här har man gått och gjort sin hemläxa och kommit fram till att just fastighetsbranschen (eller spelbranschen som hypotetiska exempel) är framtidsbranschen nummer ett.

Orsaken ligger i att, enligt bloggen, innehaven inte är ömsesidigt oberoende. Ta fastighetskrisen på 19-talet som exempel: Ägde du 10 fastighetsbolag då, så fick du se portföljen lysa knallrött, oavsett vilka bolag du ägde. Består portföljen av 10 spelbolag så har även den en stor sektorrisk – klåfingriga politiker kan till exempel bestämma sig att hux flux förbjuda spel online.

En bra diversifierad portfölj innehåller alltså innehav som inte korrelerar med varandra. Lägg din tid att analysera fram vilket som är det bästa spelbolaget, det bästa SaaS-bolaget, det bästa fastighetsbolaget och det bästa verkstadsbolaget. Hittar du sektorns bästa bolag i säg 10 olika sektorer, där du även tittar i USA och Europa, så kommer du ha en välbalanserad och väldifferentierad portfölj på bara tio bolag.

Men jag kan ju bara en sektor

Okej, du anser dig vara världens bästa investerare inom spelbolagsaktier. Det är dock det enda du kan, och det enda som intresserar dig. Ska du verkligen inte investera i flera olika spelbolag? En intressant approach är då aktiepar.

Speciellt nu, när börsen med Coronapandemin står ”osannolikt” högt, samtidigt som momentum på börsen är norröver, så är det väldigt svårt att sia om börsen ska gå upp eller ner. Risken är stor på hela börsen. Möjligheterna är dock också väldigt stora. Ska man köpa aktier med båda händer, eller ska man stå vid sidan? Det är verkligen många krafter i rörelse just nu.

Troligen vet du, om du är sektorspecialist, vilket som är det bästa bolaget i sektorn. Troligen vet du också vilket som är det sämsta bolaget i sektorn? Köp det bästa bolaget A, blanka det sämsta bolaget B, och det enda du behöver bry dig om att du har rätt i att A går bättre än B. Om båda går upp, eller om båda går ner, rör dig inte i ryggen så länge A utvecklas bättre än B. Jackpott får du såklart om A stiger och B rasar. Men framför allt kan du sova lugnt om natten utan att vara rädd för ett stort brett börsfall.

När du gör denna typ av aktiepar-handel så vill du, till skillnad från diskussionen tidigare, att bolagen ska vara så lika så mycket som möjligt – samma marknader, samma utbud och så vidare. Nu vill du att de ska korrelera så mycket som möjligt, för att på så sätt minska ”marknads/sektorrisken”. Ett klassiskt handelspar inom just spelbranschen är Kindred (Unibet) och Betsson. Du kan säkert hitta liknande par inom just den sektorn du har dina fackkunskaper.

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev