Risken med risken
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Nyheter Börskollen

Risken med risken

Risken

Många placerare visar stolt upp en aktieportfölj som består av 40, 50 och 60 innehav. Detta i tron att den är väl differentierad och därmed ”säker för risk”. Problemet är dock att portföljen troligare är sönderdifferentierad! Du har helt enkelt för många innehav – du har garanterat inte kunskapen att hitta de 50 bästa bolagen. Troligen hade en portfölj koncentrerad kring 10-15 bolag presterat bättre, till näst intill samma risk.

Det där med risk

Sparaochplacera.se skrev i helgen en intressant bloggpost en notering att om din portfölj består av tio fastighetsbolag eller tio spelbolag så är din portföljs diversifiering riktigt dålig. Tvärt emot ens magkänsla med andra ord! Här har man gått och gjort sin hemläxa och kommit fram till att just fastighetsbranschen (eller spelbranschen som hypotetiska exempel) är framtidsbranschen nummer ett.

Orsaken ligger i att, enligt bloggen, innehaven inte är ömsesidigt oberoende. Ta fastighetskrisen på 19-talet som exempel: Ägde du 10 fastighetsbolag då, så fick du se portföljen lysa knallrött, oavsett vilka bolag du ägde. Består portföljen av 10 spelbolag så har även den en stor sektorrisk – klåfingriga politiker kan till exempel bestämma sig att hux flux förbjuda spel online.

En bra diversifierad portfölj innehåller alltså innehav som inte korrelerar med varandra. Lägg din tid att analysera fram vilket som är det bästa spelbolaget, det bästa SaaS-bolaget, det bästa fastighetsbolaget och det bästa verkstadsbolaget. Hittar du sektorns bästa bolag i säg 10 olika sektorer, där du även tittar i USA och Europa, så kommer du ha en välbalanserad och väldifferentierad portfölj på bara tio bolag.

Men jag kan ju bara en sektor

Okej, du anser dig vara världens bästa investerare inom spelbolagsaktier. Det är dock det enda du kan, och det enda som intresserar dig. Ska du verkligen inte investera i flera olika spelbolag? En intressant approach är då aktiepar.

Speciellt nu, när börsen med Coronapandemin står ”osannolikt” högt, samtidigt som momentum på börsen är norröver, så är det väldigt svårt att sia om börsen ska gå upp eller ner. Risken är stor på hela börsen. Möjligheterna är dock också väldigt stora. Ska man köpa aktier med båda händer, eller ska man stå vid sidan? Det är verkligen många krafter i rörelse just nu.

Troligen vet du, om du är sektorspecialist, vilket som är det bästa bolaget i sektorn. Troligen vet du också vilket som är det sämsta bolaget i sektorn? Köp det bästa bolaget A, blanka det sämsta bolaget B, och det enda du behöver bry dig om att du har rätt i att A går bättre än B. Om båda går upp, eller om båda går ner, rör dig inte i ryggen så länge A utvecklas bättre än B. Jackpott får du såklart om A stiger och B rasar. Men framför allt kan du sova lugnt om natten utan att vara rädd för ett stort brett börsfall.

När du gör denna typ av aktiepar-handel så vill du, till skillnad från diskussionen tidigare, att bolagen ska vara så lika så mycket som möjligt – samma marknader, samma utbud och så vidare. Nu vill du att de ska korrelera så mycket som möjligt, för att på så sätt minska ”marknads/sektorrisken”. Ett klassiskt handelspar inom just spelbranschen är Kindred (Unibet) och Betsson. Du kan säkert hitta liknande par inom just den sektorn du har dina fackkunskaper.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt