Nyhet

Så

Så kommer du igång med aktiesparandet

Att börja spara i aktier kan vara enklare än du tror. Vi går igenom några steg som får ditt aktiesparande att komma igång.

Har du gått och funderat på att du skulle vilja ha en aktieportfölj som du kan följa och som förhoppningsvis du kan få se växa? Du är inte ensam. Men kommer inte riktigt igång med aktiesparandet eftersom man tänker att det är komplicerat och att det kräver mycket kunskap.

I den här artikeln hjälper vi dig att komma igång. På Buffert.se hittar du bland annat de bästa aktierna för nybörjare 2021 och du kan alltid ta del av deras tips när det kommer till aktier och fonder.

Sajten Börsfakta är en annan plattform där matnyttiga artiklar blandas med tips om hur du får dina aktier att växa.

Fonder eller aktier?

Du som vill börja spara bör först göra klart för dig att du är med på skillnaden mellan aktier och fonder. Du som äger en aktie äger en ägarandel i ett bolag. Fonder är ett paket av olika värdepapper, som du själv inte väljer, men där risken ofta är spridd inom en viss bransch eller ett visst område. Aktier köper du i specifika bolag.

Du kan själv sprida dina aktier för att således sprida risken, eller så kan du placera pengarna i fonder där de kanske ökar lite långsammare, men säkrare. Många som pensionssparar privat väljer därför att göra det i fonder.

Gör dina första aktieköp

För att handla aktier behöver du ett investeringssparkonto (ISK) eller ett värdepapperskonto. Det förstnämnda kan du öppna hos din bank, medan det andra går att skaffa hos en aktiemäklare. I Sverige är Avanza och Nordnet de största aktörerna.

Med ett investeringssparkonto behöver du inte deklarera alla dina värdepappersaffärer utan betalar istället en årlig schablonsskatt.

Så fungerar köp och sälj på aktiemarknaden

När du går in på någon av plattformarna för aktiehandel får du en överblick över vilka aktier som finns. Du kan då välja aktier utifrån dina preferenser och utgångsläge och om du hittar en aktie du är intresserad av kan du lägga en order.

När du lagt ordern är den giltig i ett dygn, vanligtvis, vilket betyder att den kan matchas ihop med en köpare eller en säljare. Sker det ingen match under dygnet läggs ordern ner och du kan välja att prova igen eller se dig om för andra aktier.

Gör din research

Att ha ett intresse för aktiesparande skadar inte och för att öka sannolikheten till goda investeringar krävs det att du gör din research på börsen. Titta på hur aktien gått, inte bara det senaste året, utan en tid tillbaka och läs på om bolaget.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt