Så kommer du igång med aktiesparandet
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Så kommer du igång med aktiesparandet

Så

Att börja spara i aktier kan vara enklare än du tror. Vi går igenom några steg som får ditt aktiesparande att komma igång.

Har du gått och funderat på att du skulle vilja ha en aktieportfölj som du kan följa och som förhoppningsvis du kan få se växa? Du är inte ensam. Men kommer inte riktigt igång med aktiesparandet eftersom man tänker att det är komplicerat och att det kräver mycket kunskap.

I den här artikeln hjälper vi dig att komma igång. På Buffert.se hittar du bland annat de bästa aktierna för nybörjare 2021 och du kan alltid ta del av deras tips när det kommer till aktier och fonder.

Sajten Börsfakta är en annan plattform där matnyttiga artiklar blandas med tips om hur du får dina aktier att växa.

Fonder eller aktier?

Du som vill börja spara bör först göra klart för dig att du är med på skillnaden mellan aktier och fonder. Du som äger en aktie äger en ägarandel i ett bolag. Fonder är ett paket av olika värdepapper, som du själv inte väljer, men där risken ofta är spridd inom en viss bransch eller ett visst område. Aktier köper du i specifika bolag.

Du kan själv sprida dina aktier för att således sprida risken, eller så kan du placera pengarna i fonder där de kanske ökar lite långsammare, men säkrare. Många som pensionssparar privat väljer därför att göra det i fonder.

Gör dina första aktieköp

För att handla aktier behöver du ett investeringssparkonto (ISK) eller ett värdepapperskonto. Det förstnämnda kan du öppna hos din bank, medan det andra går att skaffa hos en aktiemäklare. I Sverige är Avanza och Nordnet de största aktörerna.

Med ett investeringssparkonto behöver du inte deklarera alla dina värdepappersaffärer utan betalar istället en årlig schablonsskatt.

Så fungerar köp och sälj på aktiemarknaden

När du går in på någon av plattformarna för aktiehandel får du en överblick över vilka aktier som finns. Du kan då välja aktier utifrån dina preferenser och utgångsläge och om du hittar en aktie du är intresserad av kan du lägga en order.

När du lagt ordern är den giltig i ett dygn, vanligtvis, vilket betyder att den kan matchas ihop med en köpare eller en säljare. Sker det ingen match under dygnet läggs ordern ner och du kan välja att prova igen eller se dig om för andra aktier.

Gör din research

Att ha ett intresse för aktiesparande skadar inte och för att öka sannolikheten till goda investeringar krävs det att du gör din research på börsen. Titta på hur aktien gått, inte bara det senaste året, utan en tid tillbaka och läs på om bolaget.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt