Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Så

Så ser framtiden ut för Bitcoin och kryptovaluta

Intresset för kryptovaluta blir allt större i Sverige och globalt. Den första och mest kända digitala valutan, Bitcoin, har nått flera utmärkande toppar under det senaste året. Hur ser framtiden ut för kryptobörsen och de digitala mynten? Här ger vi tips och råd.

Bitcoin är den största och mest kända kryptovalutan. Dess värde har rusat i perioder, och i februari 2021 motsvarade en Bitcoin 400 000 svenska kronor. Det var en minst sagt anmärkningsvärd uppgång – myntet hade ökat med 10 000 procent på fem år! Allt fler företag öppnar upp möjligheten att betala med det digitala myntet på nätet, bland annat jättarna PayPal och Mastercard.

Den ökande efterfrågan på Bitcoin och kryptovaluta har flera anledningar. Inte minst är det allt fler som intresserar sig för börsen och finansvärlden i allmänhet. Viljan att ta risker är idag större än förr hos privatpersoner, liksom intresset för att på kort tid ha chansen att tjäna mycket pengar. Tack vare internet kan informationen om nya trender snabbt få spridning. På nätet och sociala medier kan du snabbt ta del av både kunskap och inspiration.

Handla på kryptobörs

Det finns två olika sätt att investera i kryptomarknaden. Antingen genom att köpa och sälja direkt på en kryptobörs, eller på en CFD-plattform på nätet. Vill man lära sig mer om kryptobörser kan man läsa på cryptomeister.com/se.

Det finns ett generöst utbud av handelsplattformar och kryptomäklare där man på ett tryggt sätt kan investera i Bitcoin, Litecoin, Ethereum och de andra hundratals kryptovalutor som idag finns på marknaden. En kryptobörs fungerar som en marknadsplats online där går det att använda både vanliga valutor, som SEK och EUR, och kryptovalutor i utbyte mot varandra.

Att välja rätt kryptobörs

Det kan verka som en djungel när man först ska välja kryptobörs, men det finns vissa saker att tänka på som gör valet enklare.

1. Användarvänlighet

Det ska vara enkelt att registrera sig på sajten och förstå hur man handlar. Användargränssnittet, eller UI (User Interface) på engelska, ska vara bra så att du får en behaglig upplevelse på plattformen. Det ska vara lätt att navigera och hitta information när du behöver den.

Om du är nybörjare vill du förmodligen ha ett mer avskalat och lättförståeligt gränssnitt. Mer vana kryptohandlare kan istället leta efter mer avancerade krypto-plattformar. Kolla också på vilka betalmetoder som finns tillgängliga, och se till att de passar dig.

2. Utbud av kryptovaluta

Olika mäklare har olika utbud av valutor. Beroende på vad du är intresserad av att köpa och sälja kan du titta på vilka kryptovalutor som kryptobörsen stöder.

3. Avgifter

Glöm inte att titta på avgifterna innan du väljer kryptobörs. Lägre avgifter är förstås bättre, helst noll procent i handelsavgift. Det kan även tillkomma kostnader ibland.

4. Likviditet och handelsvolym

Stora börser som har hög handelsvolym har ofta bra likviditet. Det innebär att de har goda chanser att betala tillbaka det du köper eller säljer, när som helst på dygnet även om det rör sig om större summor. Det här är extra viktigt om du vill handla med de större valutorna som Ethereum och Bitcoin. Ofta har de större börserna också bra säkerhet och kundsupport.

Är kryptohandel säkert?

Vill du känna dig helt trygg i början kan du välja att handla på en svensk kryptobörs eftersom Finansinspektionen ser över dessa. Svensk kundservice kan också vara betryggande, liksom möjligheten att använda Bank-ID och betalningsalternativ som Swish.

De flesta stora aktörerna håller hög säkerhet, även utanför Sverige. Det är dock alltid en bra idé att vara noga med säkerheten, särskilt eftersom kryptovaluta fortfarande är ett relativt nytt koncept på marknaden. Titta efter tillägg som försäkringar och tvåfaktorautentisering, 2FA.

Fördelen med kryptovaluta

Kryptovalutor har kunnat bli så stora tack vare vissa fördelar som de ger jämfört med traditionella pengar. Det går lätt att överföra betalningar över landsgränser, till låg kostnad eller ingen kostnad alls, snabbt och utan växlingskurser. Många ser det som nästa steg i utvecklingen av pengar.

Hur ser framtiden ut för krypto?

Uppkomsten av kryptovalutor och deras överlevnad går hand i hand med digitaliseringen av samhället. Sociala medier, nyheter och internet i stort gör att hajpen snabbt kan fara fram över hela världen. Medier rapporterar bland annat om elbilstillverkaren Tesla som i februari 2021 investerade i Bitcoin för 1,5 miljarder USD.

Att handla med krypto innebär precis som andra marknadsplatser en risk. Riskspridning gör att du kan vara säkrare på att inte bli drabbad lika hårt av ett plötsligt fall. Man kan sprida riskerna genom att ha olika investeringar i sin portfölj, varav kryptovalutan är en viss del av de investeringarna. Det finns både ja- och nej-sägare när det gäller kryptovalutans framtid och huruvida det är en smart investering eller inte.

Tips för krypto-handel

Sammanfattningsvis kan du tänka på detta för en bättre upplevelse på kryptobörsen:

  • Handla inte för mer än du har råd med. Du har chans att vinna, men riskerar också att förlora pengar.
  • Läs på om krypto och håll koll på trender och nyheter.
  • Få inte panik när börsen svänger. Tänk långsiktigt.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Populära ekonominyheter

Nyhetsbrev

Senaste nytt