Så ser framtiden ut för Bitcoin och kryptovaluta
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Nyheter Börskollen

Så ser framtiden ut för Bitcoin och kryptovaluta

Så

Intresset för kryptovaluta blir allt större i Sverige och globalt. Den första och mest kända digitala valutan, Bitcoin, har nått flera utmärkande toppar under det senaste året. Hur ser framtiden ut för kryptobörsen och de digitala mynten? Här ger vi tips och råd.

Bitcoin är den största och mest kända kryptovalutan. Dess värde har rusat i perioder, och i februari 2021 motsvarade en Bitcoin 400 000 svenska kronor. Det var en minst sagt anmärkningsvärd uppgång – myntet hade ökat med 10 000 procent på fem år! Allt fler företag öppnar upp möjligheten att betala med det digitala myntet på nätet, bland annat jättarna PayPal och Mastercard.

Den ökande efterfrågan på Bitcoin och kryptovaluta har flera anledningar. Inte minst är det allt fler som intresserar sig för börsen och finansvärlden i allmänhet. Viljan att ta risker är idag större än förr hos privatpersoner, liksom intresset för att på kort tid ha chansen att tjäna mycket pengar. Tack vare internet kan informationen om nya trender snabbt få spridning. På nätet och sociala medier kan du snabbt ta del av både kunskap och inspiration.

Handla på kryptobörs

Det finns två olika sätt att investera i kryptomarknaden. Antingen genom att köpa och sälja direkt på en kryptobörs, eller på en CFD-plattform på nätet. Vill man lära sig mer om kryptobörser kan man läsa på cryptomeister.com/se.

Det finns ett generöst utbud av handelsplattformar och kryptomäklare där man på ett tryggt sätt kan investera i Bitcoin, Litecoin, Ethereum och de andra hundratals kryptovalutor som idag finns på marknaden. En kryptobörs fungerar som en marknadsplats online där går det att använda både vanliga valutor, som SEK och EUR, och kryptovalutor i utbyte mot varandra.

Att välja rätt kryptobörs

Det kan verka som en djungel när man först ska välja kryptobörs, men det finns vissa saker att tänka på som gör valet enklare.

1. Användarvänlighet

Det ska vara enkelt att registrera sig på sajten och förstå hur man handlar. Användargränssnittet, eller UI (User Interface) på engelska, ska vara bra så att du får en behaglig upplevelse på plattformen. Det ska vara lätt att navigera och hitta information när du behöver den.

Om du är nybörjare vill du förmodligen ha ett mer avskalat och lättförståeligt gränssnitt. Mer vana kryptohandlare kan istället leta efter mer avancerade krypto-plattformar. Kolla också på vilka betalmetoder som finns tillgängliga, och se till att de passar dig.

2. Utbud av kryptovaluta

Olika mäklare har olika utbud av valutor. Beroende på vad du är intresserad av att köpa och sälja kan du titta på vilka kryptovalutor som kryptobörsen stöder.

3. Avgifter

Glöm inte att titta på avgifterna innan du väljer kryptobörs. Lägre avgifter är förstås bättre, helst noll procent i handelsavgift. Det kan även tillkomma kostnader ibland.

4. Likviditet och handelsvolym

Stora börser som har hög handelsvolym har ofta bra likviditet. Det innebär att de har goda chanser att betala tillbaka det du köper eller säljer, när som helst på dygnet även om det rör sig om större summor. Det här är extra viktigt om du vill handla med de större valutorna som Ethereum och Bitcoin. Ofta har de större börserna också bra säkerhet och kundsupport.

Är kryptohandel säkert?

Vill du känna dig helt trygg i början kan du välja att handla på en svensk kryptobörs eftersom Finansinspektionen ser över dessa. Svensk kundservice kan också vara betryggande, liksom möjligheten att använda Bank-ID och betalningsalternativ som Swish.

De flesta stora aktörerna håller hög säkerhet, även utanför Sverige. Det är dock alltid en bra idé att vara noga med säkerheten, särskilt eftersom kryptovaluta fortfarande är ett relativt nytt koncept på marknaden. Titta efter tillägg som försäkringar och tvåfaktorautentisering, 2FA.

Fördelen med kryptovaluta

Kryptovalutor har kunnat bli så stora tack vare vissa fördelar som de ger jämfört med traditionella pengar. Det går lätt att överföra betalningar över landsgränser, till låg kostnad eller ingen kostnad alls, snabbt och utan växlingskurser. Många ser det som nästa steg i utvecklingen av pengar.

Hur ser framtiden ut för krypto?

Uppkomsten av kryptovalutor och deras överlevnad går hand i hand med digitaliseringen av samhället. Sociala medier, nyheter och internet i stort gör att hajpen snabbt kan fara fram över hela världen. Medier rapporterar bland annat om elbilstillverkaren Tesla som i februari 2021 investerade i Bitcoin för 1,5 miljarder USD.

Att handla med krypto innebär precis som andra marknadsplatser en risk. Riskspridning gör att du kan vara säkrare på att inte bli drabbad lika hårt av ett plötsligt fall. Man kan sprida riskerna genom att ha olika investeringar i sin portfölj, varav kryptovalutan är en viss del av de investeringarna. Det finns både ja- och nej-sägare när det gäller kryptovalutans framtid och huruvida det är en smart investering eller inte.

Tips för krypto-handel

Sammanfattningsvis kan du tänka på detta för en bättre upplevelse på kryptobörsen:

  • Handla inte för mer än du har råd med. Du har chans att vinna, men riskerar också att förlora pengar.
  • Läs på om krypto och håll koll på trender och nyheter.
  • Få inte panik när börsen svänger. Tänk långsiktigt.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt