Stöd vid nystart av företag - Börskollen

Nyhet

Stöd vid nystart av företag

Lite beroende på situation och inriktning på det företag som ska startas så finns det olika stöd och lån att ansöka om. Om det är stöd, långsiktigt eller kortsiktiga lån som är bäst avgör du som egenföretagare och vad du ska ha pengarna till.

Tillfällen när ett företagslån utan säkerhet är bäst

Det som är snabbast är att ta ett företagslån för nyetablerade, med dessa lån får man likvida medel snabbt men det kostar ofta ganska mycket i form av hög ränta. Behöver man ett lån på kort sikt och som kommer kunna betalas tillbaka snabbt är det ett utmärkt sätt att ta sig ur en tillfällig ebb på kontanter.

Topplån med hjälp av Almi företagslån

Det statligt ägda Almi Företagspartner AB är det många mindre företag som känner igen för deras rådgivning och som nätverkspartner. Men de erbjuder även företagslån som kompletterar lån som du får från din bank. Se det som topplån när man saknar det sista kapitalet. Lånet kan fås av både nyetableringar och de företag som till exempel ska investera. Som vanligt är affärsidé med möjlighet till utveckling och lönsamhet viktigare än faktisk ekonomisk situation

Som med det mesta som är statligt i grunden så är ansökningsprocessen inte helt snabb och det gäller att man kan vänta på pengarna lite grann. Men de är ofta ganska generösa villkor på dessa lån så om man kan vänta kan det vara värt det.

Traditionellt och tryggt med ett banklån

Många av de traditionella och lite modernare bankerna erbjuder också banklån till företagare. När man är nystartad eller om man ligger i startgroparna kan det vara svårt att få ett banklån. Att prata med en bankman som är inriktad på denna typ av lån och pitcha sin affärsidé och budget är då absolut en bra idé - banklån är ofta det billigaste alternativet. Ett tips är att det kan vara bra att öva på att presentera sig och sitt företag innan man går på sådana möten.

Ta hjälp utifrån med en investerare

Att hitta och få med en investerare på sin företagsresa kan vara det bästa och det sämsta som man kan göra. Det som är bra är att man får testa sin företagsidé mot någon som är erfaren av nystarter och som kan ge dig nyttig feedback. Att ha med en person som är duktig på nystarter kan också vara oerhört nyttigt om man själv är nybörjare, så slipper man göra en massa nybörjarmisstag i onödan. Men att ha en utomstående med som vill påverka hur du driver ditt företag kan också ta udden av glädjen. Så se till att få med rätt person om du satsar på en investerare så har du massor att vinna.

Ta hjälp av bidrag för att komma i gång

För den som är arbetslös, har en bra företagsidé och som vill starta eget kan arbetsförmedlingen hjälpa till med starta eget-bidrag. Om du beviljas starta eget bidrag så får du ekonomisk hjälp under en period. Ofta består det av hjälp med den egna inkomsten under den första tiden och inte till själva verksamheten.

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev