Nyhet

Stöd vid nystart av företag

Lite beroende på situation och inriktning på det företag som ska startas så finns det olika stöd och lån att ansöka om. Om det är stöd, långsiktigt eller kortsiktiga lån som är bäst avgör du som egenföretagare och vad du ska ha pengarna till.

Tillfällen när ett företagslån utan säkerhet är bäst

Det som är snabbast är att ta ett företagslån för nyetablerade, med dessa lån får man likvida medel snabbt men det kostar ofta ganska mycket i form av hög ränta. Behöver man ett lån på kort sikt och som kommer kunna betalas tillbaka snabbt är det ett utmärkt sätt att ta sig ur en tillfällig ebb på kontanter.

Topplån med hjälp av Almi företagslån

Det statligt ägda Almi Företagspartner AB är det många mindre företag som känner igen för deras rådgivning och som nätverkspartner. Men de erbjuder även företagslån som kompletterar lån som du får från din bank. Se det som topplån när man saknar det sista kapitalet. Lånet kan fås av både nyetableringar och de företag som till exempel ska investera. Som vanligt är affärsidé med möjlighet till utveckling och lönsamhet viktigare än faktisk ekonomisk situation

Som med det mesta som är statligt i grunden så är ansökningsprocessen inte helt snabb och det gäller att man kan vänta på pengarna lite grann. Men de är ofta ganska generösa villkor på dessa lån så om man kan vänta kan det vara värt det.

Traditionellt och tryggt med ett banklån

Många av de traditionella och lite modernare bankerna erbjuder också banklån till företagare. När man är nystartad eller om man ligger i startgroparna kan det vara svårt att få ett banklån. Att prata med en bankman som är inriktad på denna typ av lån och pitcha sin affärsidé och budget är då absolut en bra idé - banklån är ofta det billigaste alternativet. Ett tips är att det kan vara bra att öva på att presentera sig och sitt företag innan man går på sådana möten.

Ta hjälp utifrån med en investerare

Att hitta och få med en investerare på sin företagsresa kan vara det bästa och det sämsta som man kan göra. Det som är bra är att man får testa sin företagsidé mot någon som är erfaren av nystarter och som kan ge dig nyttig feedback. Att ha med en person som är duktig på nystarter kan också vara oerhört nyttigt om man själv är nybörjare, så slipper man göra en massa nybörjarmisstag i onödan. Men att ha en utomstående med som vill påverka hur du driver ditt företag kan också ta udden av glädjen. Så se till att få med rätt person om du satsar på en investerare så har du massor att vinna.

Ta hjälp av bidrag för att komma i gång

För den som är arbetslös, har en bra företagsidé och som vill starta eget kan arbetsförmedlingen hjälpa till med starta eget-bidrag. Om du beviljas starta eget bidrag så får du ekonomisk hjälp under en period. Ofta består det av hjälp med den egna inkomsten under den första tiden och inte till själva verksamheten.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt