Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Strategier

Strategier för framgångsrika investeringar

Det finns många olika anledningar till att man väljer att placera pengar på börsen. Alltifrån att man vill göra snabba klipp eller kunna gå i tidig pension till att man helt enkelt vill vara delägare i bolag som man gillar eller är kund i.

Sprid riskerna


Rekommendationerna från seriösa aktörer är dock alltid de samma. Välj stabila bolag och sprid riskerna genom att investera i ett flertal bolag. Gärna inom olika nischer och olika marknader

Utdelningsstrategin

Sedan kan strategierna vara lite olika. En del väljer utdelningsstrategin. Utdelningsstrategin är en populär strategi där man väljer bolag som har hög eller starkt växande aktieutdelning. På så sätt får man regelbundet kapital tillbaka utan att sälja några aktier och även om aktiekursen sjunker.

Det är visserligen svårt att förutse framtida utdelning. Speciellt svårt har det varit under 2020-2021 då många företag har valt att begränsa eller skjuta upp utdelningar för att kunna ta del av riktade coronastöd.   Men man kan se hur ett företag har delat ut historiskt och hur deras balans- och resultatrapport ser ut för tillfället och och göra en kvalificerad gissning utifrån det.

Tillväxtstrategin

Andra väljer tillväxtstrategin. Att köpa tillväxtbolag som växer kraftigt. Det som kännetecknar ett tillväxtbolag är möjligheten att kunna växa mycket under lång tid framöver. Det kan antingen vara att bolaget är inom en marknad som växer starkt eller att det är en liten men vass aktör med mycket utrymme att ta marknadsandelar från andra bolag.

Oavsett vilket så är tiden som man har möjlighet att ha sina pengar på börsen en avgörande faktor. Det är därför som det kan vara en bra idé att t.ex. under de första åren som man har ett jobb spara undan en stor del av lönen, när man ändå är van att klara sig med låga utgifter då även ett begränsat kapital med stor sannolikhet kommer att växa till ordentligt om det är placerat på börsen ett antal årtionden.

Regelbundna insättningar

Även för den som börjar spara sent finns det ett stort värde i att hitta sätt att spara i vardagen och ta del av ekonomitips för att varje månad kunna lägga undan en summa som man kan placera på börsen.

För här kommer en tredje princip in som bidrar till ett lyckat aktiesparande. Att regelbundet sätta av pengar som ska investeras. På så sätt riskerar man inte att förlora stora pengar i en börsnedgång på samma sätt som om man hade placerat en engångssumma vid ett enda tillfälle. Om börsen går ner efter den första insättningen så kommer man vid nästa insättning kunna köpa aktier till en lägre kurs. Och även om det fortsätter så några år så kommer man hela tiden att få fler andelar till ett lägre anskaffningsvärde vilket är en fördel när börsen sedan vänder upp. För även om historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning så visar historiken ändå att börsen går upp på sikt.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: info@borskollen.se

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.