Strategier för framgångsrika investeringar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Nyheter Börskollen

Strategier för framgångsrika investeringar

Strategier

Det finns många olika anledningar till att man väljer att placera pengar på börsen. Alltifrån att man vill göra snabba klipp eller kunna gå i tidig pension till att man helt enkelt vill vara delägare i bolag som man gillar eller är kund i.

Sprid riskerna


Rekommendationerna från seriösa aktörer är dock alltid de samma. Välj stabila bolag och sprid riskerna genom att investera i ett flertal bolag. Gärna inom olika nischer och olika marknader

Utdelningsstrategin

Sedan kan strategierna vara lite olika. En del väljer utdelningsstrategin. Utdelningsstrategin är en populär strategi där man väljer bolag som har hög eller starkt växande aktieutdelning. På så sätt får man regelbundet kapital tillbaka utan att sälja några aktier och även om aktiekursen sjunker.

Det är visserligen svårt att förutse framtida utdelning. Speciellt svårt har det varit under 2020-2021 då många företag har valt att begränsa eller skjuta upp utdelningar för att kunna ta del av riktade coronastöd.   Men man kan se hur ett företag har delat ut historiskt och hur deras balans- och resultatrapport ser ut för tillfället och och göra en kvalificerad gissning utifrån det.

Tillväxtstrategin

Andra väljer tillväxtstrategin. Att köpa tillväxtbolag som växer kraftigt. Det som kännetecknar ett tillväxtbolag är möjligheten att kunna växa mycket under lång tid framöver. Det kan antingen vara att bolaget är inom en marknad som växer starkt eller att det är en liten men vass aktör med mycket utrymme att ta marknadsandelar från andra bolag.

Oavsett vilket så är tiden som man har möjlighet att ha sina pengar på börsen en avgörande faktor. Det är därför som det kan vara en bra idé att t.ex. under de första åren som man har ett jobb spara undan en stor del av lönen, när man ändå är van att klara sig med låga utgifter då även ett begränsat kapital med stor sannolikhet kommer att växa till ordentligt om det är placerat på börsen ett antal årtionden.

Regelbundna insättningar

Även för den som börjar spara sent finns det ett stort värde i att hitta sätt att spara i vardagen och ta del av ekonomitips för att varje månad kunna lägga undan en summa som man kan placera på börsen.

För här kommer en tredje princip in som bidrar till ett lyckat aktiesparande. Att regelbundet sätta av pengar som ska investeras. På så sätt riskerar man inte att förlora stora pengar i en börsnedgång på samma sätt som om man hade placerat en engångssumma vid ett enda tillfälle. Om börsen går ner efter den första insättningen så kommer man vid nästa insättning kunna köpa aktier till en lägre kurs. Och även om det fortsätter så några år så kommer man hela tiden att få fler andelar till ett lägre anskaffningsvärde vilket är en fördel när börsen sedan vänder upp. För även om historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning så visar historiken ändå att börsen går upp på sikt.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt