Strategier för framgångsrika investeringar - Börskollen

Nyhet

{newsItem.title}

Strategier för framgångsrika investeringar

Det finns många olika anledningar till att man väljer att placera pengar på börsen. Alltifrån att man vill göra snabba klipp eller kunna gå i tidig pension till att man helt enkelt vill vara delägare i bolag som man gillar eller är kund i.

Sprid riskerna


Rekommendationerna från seriösa aktörer är dock alltid de samma. Välj stabila bolag och sprid riskerna genom att investera i ett flertal bolag. Gärna inom olika nischer och olika marknader

Utdelningsstrategin

Sedan kan strategierna vara lite olika. En del väljer utdelningsstrategin. Utdelningsstrategin är en populär strategi där man väljer bolag som har hög eller starkt växande aktieutdelning. På så sätt får man regelbundet kapital tillbaka utan att sälja några aktier och även om aktiekursen sjunker.

Det är visserligen svårt att förutse framtida utdelning. Speciellt svårt har det varit under 2020-2021 då många företag har valt att begränsa eller skjuta upp utdelningar för att kunna ta del av riktade coronastöd.   Men man kan se hur ett företag har delat ut historiskt och hur deras balans- och resultatrapport ser ut för tillfället och och göra en kvalificerad gissning utifrån det.

Tillväxtstrategin

Andra väljer tillväxtstrategin. Att köpa tillväxtbolag som växer kraftigt. Det som kännetecknar ett tillväxtbolag är möjligheten att kunna växa mycket under lång tid framöver. Det kan antingen vara att bolaget är inom en marknad som växer starkt eller att det är en liten men vass aktör med mycket utrymme att ta marknadsandelar från andra bolag.

Oavsett vilket så är tiden som man har möjlighet att ha sina pengar på börsen en avgörande faktor. Det är därför som det kan vara en bra idé att t.ex. under de första åren som man har ett jobb spara undan en stor del av lönen, när man ändå är van att klara sig med låga utgifter då även ett begränsat kapital med stor sannolikhet kommer att växa till ordentligt om det är placerat på börsen ett antal årtionden.

Regelbundna insättningar

Även för den som börjar spara sent finns det ett stort värde i att hitta sätt att spara i vardagen och ta del av ekonomitips för att varje månad kunna lägga undan en summa som man kan placera på börsen.

För här kommer en tredje princip in som bidrar till ett lyckat aktiesparande. Att regelbundet sätta av pengar som ska investeras. På så sätt riskerar man inte att förlora stora pengar i en börsnedgång på samma sätt som om man hade placerat en engångssumma vid ett enda tillfälle. Om börsen går ner efter den första insättningen så kommer man vid nästa insättning kunna köpa aktier till en lägre kurs. Och även om det fortsätter så några år så kommer man hela tiden att få fler andelar till ett lägre anskaffningsvärde vilket är en fördel när börsen sedan vänder upp. För även om historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning så visar historiken ändå att börsen går upp på sikt.

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev