Strategier för framgångsrika investeringar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Strategier för framgångsrika investeringar

Strategier

Det finns många olika anledningar till att man väljer att placera pengar på börsen. Alltifrån att man vill göra snabba klipp eller kunna gå i tidig pension till att man helt enkelt vill vara delägare i bolag som man gillar eller är kund i.

Sprid riskerna


Rekommendationerna från seriösa aktörer är dock alltid de samma. Välj stabila bolag och sprid riskerna genom att investera i ett flertal bolag. Gärna inom olika nischer och olika marknader

Utdelningsstrategin

Sedan kan strategierna vara lite olika. En del väljer utdelningsstrategin. Utdelningsstrategin är en populär strategi där man väljer bolag som har hög eller starkt växande aktieutdelning. På så sätt får man regelbundet kapital tillbaka utan att sälja några aktier och även om aktiekursen sjunker.

Det är visserligen svårt att förutse framtida utdelning. Speciellt svårt har det varit under 2020-2021 då många företag har valt att begränsa eller skjuta upp utdelningar för att kunna ta del av riktade coronastöd.   Men man kan se hur ett företag har delat ut historiskt och hur deras balans- och resultatrapport ser ut för tillfället och och göra en kvalificerad gissning utifrån det.

Tillväxtstrategin

Andra väljer tillväxtstrategin. Att köpa tillväxtbolag som växer kraftigt. Det som kännetecknar ett tillväxtbolag är möjligheten att kunna växa mycket under lång tid framöver. Det kan antingen vara att bolaget är inom en marknad som växer starkt eller att det är en liten men vass aktör med mycket utrymme att ta marknadsandelar från andra bolag.

Oavsett vilket så är tiden som man har möjlighet att ha sina pengar på börsen en avgörande faktor. Det är därför som det kan vara en bra idé att t.ex. under de första åren som man har ett jobb spara undan en stor del av lönen, när man ändå är van att klara sig med låga utgifter då även ett begränsat kapital med stor sannolikhet kommer att växa till ordentligt om det är placerat på börsen ett antal årtionden.

Regelbundna insättningar

Även för den som börjar spara sent finns det ett stort värde i att hitta sätt att spara i vardagen och ta del av ekonomitips för att varje månad kunna lägga undan en summa som man kan placera på börsen.

För här kommer en tredje princip in som bidrar till ett lyckat aktiesparande. Att regelbundet sätta av pengar som ska investeras. På så sätt riskerar man inte att förlora stora pengar i en börsnedgång på samma sätt som om man hade placerat en engångssumma vid ett enda tillfälle. Om börsen går ner efter den första insättningen så kommer man vid nästa insättning kunna köpa aktier till en lägre kurs. Och även om det fortsätter så några år så kommer man hela tiden att få fler andelar till ett lägre anskaffningsvärde vilket är en fördel när börsen sedan vänder upp. För även om historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning så visar historiken ändå att börsen går upp på sikt.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Företag

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

[email protected]

Kontakta oss

VD & Ansvarig utgivare

Daniel Åstrand

Grundare & IT

Kristoffer Matsson

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.