Strategier för framgångsrika investeringar - Börskollen

Nyhet

Strategier

Strategier för framgångsrika investeringar

Det finns många olika anledningar till att man väljer att placera pengar på börsen. Alltifrån att man vill göra snabba klipp eller kunna gå i tidig pension till att man helt enkelt vill vara delägare i bolag som man gillar eller är kund i.

Sprid riskerna


Rekommendationerna från seriösa aktörer är dock alltid de samma. Välj stabila bolag och sprid riskerna genom att investera i ett flertal bolag. Gärna inom olika nischer och olika marknader

Utdelningsstrategin

Sedan kan strategierna vara lite olika. En del väljer utdelningsstrategin. Utdelningsstrategin är en populär strategi där man väljer bolag som har hög eller starkt växande aktieutdelning. På så sätt får man regelbundet kapital tillbaka utan att sälja några aktier och även om aktiekursen sjunker.

Det är visserligen svårt att förutse framtida utdelning. Speciellt svårt har det varit under 2020-2021 då många företag har valt att begränsa eller skjuta upp utdelningar för att kunna ta del av riktade coronastöd.   Men man kan se hur ett företag har delat ut historiskt och hur deras balans- och resultatrapport ser ut för tillfället och och göra en kvalificerad gissning utifrån det.

Tillväxtstrategin

Andra väljer tillväxtstrategin. Att köpa tillväxtbolag som växer kraftigt. Det som kännetecknar ett tillväxtbolag är möjligheten att kunna växa mycket under lång tid framöver. Det kan antingen vara att bolaget är inom en marknad som växer starkt eller att det är en liten men vass aktör med mycket utrymme att ta marknadsandelar från andra bolag.

Oavsett vilket så är tiden som man har möjlighet att ha sina pengar på börsen en avgörande faktor. Det är därför som det kan vara en bra idé att t.ex. under de första åren som man har ett jobb spara undan en stor del av lönen, när man ändå är van att klara sig med låga utgifter då även ett begränsat kapital med stor sannolikhet kommer att växa till ordentligt om det är placerat på börsen ett antal årtionden.

Regelbundna insättningar

Även för den som börjar spara sent finns det ett stort värde i att hitta sätt att spara i vardagen och ta del av ekonomitips för att varje månad kunna lägga undan en summa som man kan placera på börsen.

För här kommer en tredje princip in som bidrar till ett lyckat aktiesparande. Att regelbundet sätta av pengar som ska investeras. På så sätt riskerar man inte att förlora stora pengar i en börsnedgång på samma sätt som om man hade placerat en engångssumma vid ett enda tillfälle. Om börsen går ner efter den första insättningen så kommer man vid nästa insättning kunna köpa aktier till en lägre kurs. Och även om det fortsätter så några år så kommer man hela tiden att få fler andelar till ett lägre anskaffningsvärde vilket är en fördel när börsen sedan vänder upp. För även om historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning så visar historiken ändå att börsen går upp på sikt.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Därutöver rekommenderar vi också att du prenumererar på vårt nyhetsbrev samt laddar ner vår app (helt gratis). Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tycker vi att du ska spana in SAVR då du betalar 30-50% mindre i avgifter hos dem. En annan mäklare som erbjuder courtagefri aktiehandel är eToro - se vårt test av eToro här.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

När det kommer till utgifter som försäkringar kan vi verkligen rekommendera Hedvig. Vi bytte själva till Hedvig och sparar 2 436 kr per år i utgifter, jämför gärna själv på webben.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev