Så skyddar du portföljen mot inflationshotet – Megatrenderna du vill rida på
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikeln är ett annonssamarbete

Så skyddar du portföljen mot inflationshotet – Megatrenderna du vill rida på

Så

Varför är det en vinnande strategi att investera i ädelmetallerna guld och silver? Experterna spår fortsatt penningtryckande och ökad omställning från fossilt till grön energi. Rid på den gröna tekniktrenden samtidigt som du sprider risken i ditt sparande med en historiskt välfungerande hedge mot inflation och geopolitisk osäkerhet. En exponering mot världens äldsta valutor är högintressant i Covid-19:s spår.

1) Fortsatt pengatryckande och prisinflation

Med en penningmängd som expanderar i en ohyggligt snabb takt, inte bara i USA, utan världen över, så är det som upplagt för en kommande prisinflation. Vi fick i mars månad se ett nytt gigantiskt stödpaket rullas ut i USA på̊ motsvarande 1,9 biljoner USD. I det så ingick bland annat “stimulus checks” på̊ 1400 USD till runt 160 miljoner amerikanska hushåll. “Sedelpressen” går med andra ord på högvarv.

Någonstans måste alla dessa nytryckta pengar ta vägen. Detta kan vi se i aktiepriser, men även i bostadspriser som ständigt noterar nya rekordnivåer för både villor, bostadsrätter och fritidshus. Mer pengar i systemet driver upp priset på realtillgångar och historiskt sett har både guld och silver varit framgångsrika värdebevarare och effektivt skydd mot inflation. Guldpriset på lång sikt styrs av hur mycket stater skuldsätter sig och hur mycket pengar som skapas i systemet, vilket stärker caset för den långsiktige investeraren.

2) Den gröna megatrenden har bara börjat

Silver är en extra intressant ädelmetall, inte minst på grund av megatrenden med den globala  omställningen från fossilt till grön energi – en trend som med allra största sannolikhet lär bestå för en lång tid framöver. Silver är unik då den inte bara är efterfrågad av industrin, utan också av investerare då den har fungerat som pengar i över 4000 år.

Silver är det ämne på jorden som leder el och värme allra bäst, samtidigt som metallen har värdefulla egenskaper som hållbarhet och böjbarhet. Solceller, elbilar, datorer, mobiltelefoner, solceller och 5G är några exempel på tekniker som behöver silver i sin produktion. Silver har också antibakteriella egenskaper vilket gör den viktig inom medicinteknik.

Trots att silver återvinns och inte är fossilt innebär den ökade efterfrågan, till följd av den gröna megatrenden, att priserna kommer att drivas kraftigt uppåt. Vidare är silver den enda råvaran där både industri och investerare samtidigt är köpare.

När man väl har identifierat de stora underliggande trenderna som dag för dag fortsätter att påverka och förändra världen så spelar tillfälliga faktorer som räntenivå, realräntan, rörelser i valutamarknaden eller omvärldshändelser föga roll i det långa loppet.


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Läses av andra just nu

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt