Välja försäkring - Vad bör man tänka på?
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Välja försäkring - Vad bör man tänka på?

Välja

En hemförsäkring är något som alla kan, och bör, ha. Utöver att ge oss ett värdefullt skydd som inkluderar både dig själv, din bostad och dina ägodelar så är en hemförsäkring även en stor trygghet i vardagen. Olika hemförsäkringar kan såklart vara olika bra och olika passande för olika boendesituationer. Men, det finns hemförsäkringar som passar för alla! Och det är ett faktum att en hemförsäkring är en viktig komponent för alla.

Däremot kan det vara svårt att veta vilken försäkring som passar en själv bäst. Vi går i den här texten igenom hur du går tillväga för att på bästa sätt jämföra hemförsäkringar och hitta bästa möjliga modell för dig!

Jämför hemförsäkring – så gör du!

Har du ännu inte tecknat en hemförsäkring för dig och din bostad? Då är det verkligen på tiden att du gör det! Att jämföra hemförsäkringar är inte alltid helt lätt - det finns en hel del faktorer som man bör kolla på, och dessa är inte alltid självklara. När du jämför försäkringar ska du till exempel inte bara utgå från priset.

Olika hemförsäkringar har olika stor omfattning och är anpassade efter olika situationer, vilket också såklart gör att de skiljer i pris. Men, i grund och botten är de likadana, det vill säga att grundskyddet är detsamma i de allra flesta hemförsäkringar. Även dessa liknande modeller kan då skilja sig i pris och det finns mycket att välja mellan.

Vissa grenar sen ut sig och anpassas efter olika situationer, där du då får välja vad som är viktigt för dig. För att hemförsäkringen ska bli rätt för dig ska den ju då också omfatta det du är i behov av. Du ska inte behöva betala i onödan, men du ska inte heller basera ditt val på priset – det viktiga är att ger dig det skydd du vill ha!

Tänk på detta

Detta kan du fundera på då du ska välja hemförsäkring:

  • Vad är du i behov av? Vad är viktigt för dig?
  • Hur ser din bostad ut? Hur omfattande skydd vill du ha?
  • Vill du även ha skydd för dina värdesaker? Finns det något du vill skydda lite extra?
  • Reseskydd – är det av intresse? Och isåfall hur stort?
  • Är du i behov av allriskskydd?

Detta är alltså de punkter du bör utgå ifrån när du ska välja hemförsäkring och jämföra olika varianter med varandra. Känns det fortfarande svårt finns det gott om hjälp att gå, guider att läsa och mängder av information att ta del av.

Idag finns det även gott om nya försäkringsbolag som dyker upp lite här och där på marknaden. Allt fler går digitalt och erbjuder riktigt bra och trygga försäkringar för alla olika personer. Ett sådant exempel är exempelvis Hedvig försäkring.

Men som sagt, det viktigaste är att du helt enkelt utgår från vad du vill att din hemförsäkring ska täcka, och att du sen väljer en som passar dig. Självklart ska priset också funka för dig, men det är inte det viktigaste eller det du ska kolla efter först.

Olika försäkringar för olika boenden

Så vilka olika hemförsäkringar finns det egentligen att välja mellan? Som tidigare nämnt så finns det mängder av hemförsäkringar som alla kommer med olika innehåll och till olika pris.

Upptäck också: Försäkringsbolag på börsen

Däremot brukar man alltså utgå från en viss basmodell baserat på vilken boendetyp du har, och sen ta det vidare därifrån för att hitta rätt variant för dig. Vi har samlat ihop de olika typerna av hemförsäkringar som finns att utgå ifrån:

  • Hemförsäkring för dig som bor i hyresrätt – hyresrättsförsäkring
  • Hemförsäkring för dig som bor i bostadsrätt – bostadsrättsförsäkring
  • Hemförsäkring för dig som bor i eget hus – villaförsäkring
  • Hemförsäkring för dig som hyr i andra hand – hyresrättsförsäkring

Alltså gäller samma grundläggande hemförsäkring både för dig som bor i hyresrätt och för dig som hyr bostad i andra hand. Det oavsett vilken hyresrätt det gäller och hur, av vem och vad du hyr. Att välja hemförsäkring är något som alla kan, och bör, göra. Och alla kan hitta något som passar!

💡 Tips från oss på Börskollen

Aktieapp – Högsta betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och över 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.