Välja försäkring - Vad bör man tänka på? - Börskollen

Nyhet

{newsItem.title}

Välja försäkring - Vad bör man tänka på?

En hemförsäkring är något som alla kan, och bör, ha. Utöver att ge oss ett värdefullt skydd som inkluderar både dig själv, din bostad och dina ägodelar så är en hemförsäkring även en stor trygghet i vardagen. Olika hemförsäkringar kan såklart vara olika bra och olika passande för olika boendesituationer. Men, det finns hemförsäkringar som passar för alla! Och det är ett faktum att en hemförsäkring är en viktig komponent för alla.

Däremot kan det vara svårt att veta vilken försäkring som passar en själv bäst. Vi går i den här texten igenom hur du går tillväga för att på bästa sätt jämföra hemförsäkringar och hitta bästa möjliga modell för dig!

Jämför hemförsäkring – så gör du!

Har du ännu inte tecknat en hemförsäkring för dig och din bostad? Då är det verkligen på tiden att du gör det! Att jämföra hemförsäkringar är inte alltid helt lätt - det finns en hel del faktorer som man bör kolla på, och dessa är inte alltid självklara. När du jämför försäkringar ska du till exempel inte bara utgå från priset.

Olika hemförsäkringar har olika stor omfattning och är anpassade efter olika situationer, vilket också såklart gör att de skiljer i pris. Men, i grund och botten är de likadana, det vill säga att grundskyddet är detsamma i de allra flesta hemförsäkringar. Även dessa liknande modeller kan då skilja sig i pris och det finns mycket att välja mellan.

Vissa grenar sen ut sig och anpassas efter olika situationer, där du då får välja vad som är viktigt för dig. För att hemförsäkringen ska bli rätt för dig ska den ju då också omfatta det du är i behov av. Du ska inte behöva betala i onödan, men du ska inte heller basera ditt val på priset – det viktiga är att ger dig det skydd du vill ha!

Tänk på detta

Detta kan du fundera på då du ska välja hemförsäkring:

  • Vad är du i behov av? Vad är viktigt för dig?
  • Hur ser din bostad ut? Hur omfattande skydd vill du ha?
  • Vill du även ha skydd för dina värdesaker? Finns det något du vill skydda lite extra?
  • Reseskydd – är det av intresse? Och isåfall hur stort?
  • Är du i behov av allriskskydd?

Detta är alltså de punkter du bör utgå ifrån när du ska välja hemförsäkring och jämföra olika varianter med varandra. Känns det fortfarande svårt finns det gott om hjälp att gå, guider att läsa och mängder av information att ta del av.

Idag finns det även gott om nya försäkringsbolag som dyker upp lite här och där på marknaden. Allt fler går digitalt och erbjuder riktigt bra och trygga försäkringar för alla olika personer. Ett sådant exempel är exempelvis Hedvig försäkring.

Men som sagt, det viktigaste är att du helt enkelt utgår från vad du vill att din hemförsäkring ska täcka, och att du sen väljer en som passar dig. Självklart ska priset också funka för dig, men det är inte det viktigaste eller det du ska kolla efter först.

Olika försäkringar för olika boenden

Så vilka olika hemförsäkringar finns det egentligen att välja mellan? Som tidigare nämnt så finns det mängder av hemförsäkringar som alla kommer med olika innehåll och till olika pris.

Upptäck också: Försäkringsbolag på börsen

Däremot brukar man alltså utgå från en viss basmodell baserat på vilken boendetyp du har, och sen ta det vidare därifrån för att hitta rätt variant för dig. Vi har samlat ihop de olika typerna av hemförsäkringar som finns att utgå ifrån:

  • Hemförsäkring för dig som bor i hyresrätt – hyresrättsförsäkring
  • Hemförsäkring för dig som bor i bostadsrätt – bostadsrättsförsäkring
  • Hemförsäkring för dig som bor i eget hus – villaförsäkring
  • Hemförsäkring för dig som hyr i andra hand – hyresrättsförsäkring

Alltså gäller samma grundläggande hemförsäkring både för dig som bor i hyresrätt och för dig som hyr bostad i andra hand. Det oavsett vilken hyresrätt det gäller och hur, av vem och vad du hyr. Att välja hemförsäkring är något som alla kan, och bör, göra. Och alla kan hitta något som passar!

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev