Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Välja

Välja försäkring - Vad bör man tänka på?

En hemförsäkring är något som alla kan, och bör, ha. Utöver att ge oss ett värdefullt skydd som inkluderar både dig själv, din bostad och dina ägodelar så är en hemförsäkring även en stor trygghet i vardagen. Olika hemförsäkringar kan såklart vara olika bra och olika passande för olika boendesituationer. Men, det finns hemförsäkringar som passar för alla! Och det är ett faktum att en hemförsäkring är en viktig komponent för alla.

Däremot kan det vara svårt att veta vilken försäkring som passar en själv bäst. Vi går i den här texten igenom hur du går tillväga för att på bästa sätt jämföra hemförsäkringar och hitta bästa möjliga modell för dig!

Jämför hemförsäkring – så gör du!

Har du ännu inte tecknat en hemförsäkring för dig och din bostad? Då är det verkligen på tiden att du gör det! Att jämföra hemförsäkringar är inte alltid helt lätt - det finns en hel del faktorer som man bör kolla på, och dessa är inte alltid självklara. När du jämför försäkringar ska du till exempel inte bara utgå från priset.

Olika hemförsäkringar har olika stor omfattning och är anpassade efter olika situationer, vilket också såklart gör att de skiljer i pris. Men, i grund och botten är de likadana, det vill säga att grundskyddet är detsamma i de allra flesta hemförsäkringar. Även dessa liknande modeller kan då skilja sig i pris och det finns mycket att välja mellan.

Vissa grenar sen ut sig och anpassas efter olika situationer, där du då får välja vad som är viktigt för dig. För att hemförsäkringen ska bli rätt för dig ska den ju då också omfatta det du är i behov av. Du ska inte behöva betala i onödan, men du ska inte heller basera ditt val på priset – det viktiga är att ger dig det skydd du vill ha!

Tänk på detta

Detta kan du fundera på då du ska välja hemförsäkring:

  • Vad är du i behov av? Vad är viktigt för dig?
  • Hur ser din bostad ut? Hur omfattande skydd vill du ha?
  • Vill du även ha skydd för dina värdesaker? Finns det något du vill skydda lite extra?
  • Reseskydd – är det av intresse? Och isåfall hur stort?
  • Är du i behov av allriskskydd?

Detta är alltså de punkter du bör utgå ifrån när du ska välja hemförsäkring och jämföra olika varianter med varandra. Känns det fortfarande svårt finns det gott om hjälp att gå, guider att läsa och mängder av information att ta del av.

Idag finns det även gott om nya försäkringsbolag som dyker upp lite här och där på marknaden. Allt fler går digitalt och erbjuder riktigt bra och trygga försäkringar för alla olika personer. Ett sådant exempel är exempelvis Hedvig försäkring.

Men som sagt, det viktigaste är att du helt enkelt utgår från vad du vill att din hemförsäkring ska täcka, och att du sen väljer en som passar dig. Självklart ska priset också funka för dig, men det är inte det viktigaste eller det du ska kolla efter först.

Olika försäkringar för olika boenden

Så vilka olika hemförsäkringar finns det egentligen att välja mellan? Som tidigare nämnt så finns det mängder av hemförsäkringar som alla kommer med olika innehåll och till olika pris.

Upptäck också: Försäkringsbolag på börsen

Däremot brukar man alltså utgå från en viss basmodell baserat på vilken boendetyp du har, och sen ta det vidare därifrån för att hitta rätt variant för dig. Vi har samlat ihop de olika typerna av hemförsäkringar som finns att utgå ifrån:

  • Hemförsäkring för dig som bor i hyresrätt – hyresrättsförsäkring
  • Hemförsäkring för dig som bor i bostadsrätt – bostadsrättsförsäkring
  • Hemförsäkring för dig som bor i eget hus – villaförsäkring
  • Hemförsäkring för dig som hyr i andra hand – hyresrättsförsäkring

Alltså gäller samma grundläggande hemförsäkring både för dig som bor i hyresrätt och för dig som hyr bostad i andra hand. Det oavsett vilken hyresrätt det gäller och hur, av vem och vad du hyr. Att välja hemförsäkring är något som alla kan, och bör, göra. Och alla kan hitta något som passar!

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Populära ekonominyheter

Nyhetsbrev

Senaste nytt