Fondproffsen om vinnarstrategin: 5 skäl till att börja månadsspara i fonder
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikeln är ett annonssamarbete

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Fondproffsen om vinnarstrategin: 5 skäl till att börja månadsspara i fonder

Fondproffsen

Varför är månadssparande i fonder en vinnarstrategi på sikt? Gör som fondproffsen: starta ett sparavtal och fondspara varje månad. Månadssparande är ett klokt sätt att strukturera sitt sparande, oavsett om man är en erfaren placerare eller vill komma igång med sitt första sparande.

Här är några av fördelarna:

1) Bättre avkastning på sikt

Historiskt sett har kombinationen månadssparande och exponering mot aktiemarknaden genom att spara i aktiefonder varit en strategi som tjänat svenska sparare väl. (1)

Med ett månadssparande kommer du att köpa fondandelar både när fonden är "billigare" och när den är "dyrare". När kursen går ner får du fler andelar för dina pengar, och vice versa.

Låt oss ta ett exempel. Du startar ett månadssparande i en aktiefond. Därefter faller börsen och fondkursen. Du som månadssparar fortsätter att köpa andelar genom ditt sparavtal. Eftersom kurserna fallit, får du fler fondandelar för samma summa. På så sätt får du ett bättre snittpris över tid.

Starta ett månadssparande idag i någon av SKAGENs fonder

2) Få lyckas tima marknaden

Många sparare köper mer när börsen går upp och säljer när den går ner. Det mest fördelaktiga är förstås att lyckas "tima botten" och köpa fondandelar när de är som billigast. Men genom att spara lite varje månad, istället för att sätta in ett större belopp vid ett och samma tillfälle, minskar du risken att köpa när fonden är som "dyrast". Få lyckas tima marknaden och fördelen med ett månadssparande är att du också köper andelar när kursen är som lägst. Om fonden har sjunkit i värde är den ju billigare.

Det bästa är att du inte behöver försöka avgöra om nuvarande pris är en topp eller en botten. Ditt regelbundna sparande gör att du kommer att köpa på i toppar och dalar.

3) Ränta på ränta-effekten

Det är inte bara pengarna du sätter in som kan ge avkastning över tid, du kan också få avkastning på din avkastning. Den så kallade ränta-på-ränta-effekten kan skapa en snöbollseffekt och göra stor skillnad!

Låt oss säga att du sparar 1 000 kronor per år i aktiefonder. Med en avkastning på 7 procent blir saldot 1070 kronor efter det första året. Efter ytterligare ett år med 7 procents avkastning skulle man kunna tro att behållningen blev 1140, men så är det inte. Poängen är att avkastningen för varje år läggs till, så att du efter två år har 1144,90 kronor. Denna effekt blir starkare för varje år du sparar. Startar du tidigt kan ränta på ränta-effekten utgöra en hög avkastning på sikt.

4) Det hjälper dig att hålla huvudet kallt

Aktiemarknaden rör sig som bekant upp och ner. När det kommer perioder av börsturbulens är det lätt att våndas över sitt sparande och kanske agera i affekt, och trycka på säljknappen vid fel tillfälle.

Historien visar att den som varit långsiktig i sitt fondsparande och vågat hålla fast vid sin plan när världsekonomin gungat, har haft bäst avkastning i det långa loppet. När det ser som mörkast ut är det ofta det sämsta tillfället att sälja eller stoppa sitt sparande.

5) Det blir av

Det bästa sparandet är det som blir av. Med ett månadssparande dras ett valfritt belopp från ditt konto och placeras i de fonder du väljer. Sparandet så att säga sköter sig självt. Det är enkelt att starta och om förutsättningarna skulle förändras så är det inga problem att pausa månadssparandet.

Det bästa är att starta så tidigt som möjligt, till exempel när du har fått ditt första jobb eller att börja spara åt dina barn redan när de är små. Men det är (nästan) aldrig försent att starta och efter några år är chansen stor att ditt månadssparande har vuxit till sig.

Starta ett månadssparande idag i någon av SKAGENs fonder

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Framtida avkastning kommer bland annat att bero på marknadens utveckling förvaltarens skicklighet fondens risk samt förvaltningsavgifter. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar. Faktablad och informationsbroschyrer (prospekt) för alla SKAGENs fonder finns på www.skagenfonder.se.

(1) Pettersson, F., Sjöholm, G. och Hård, F. 'Fondmarknadens utveckling 1979-201 - Så blev Sverige världsmästare i fondsparande', 13 maj 2019.1. 1)

Läses av andra just nu

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt