Vinnarlistan: Aktierna du skulle ha ägt första kvartalet
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Vinnarlistan: Aktierna du skulle ha ägt första kvartalet

Vinnarlistan:

Årets första kvartal på Stockholmsbörsen har varit händelserikt med flera aktier som har presterat väl. Vissa sektorer och företag har dock inte levt upp till förväntningarna. Strax efter kvartalsskiftet (3 april) gick Nordnet igenom vilka som varit vinnare och förlorare under årets första tre månader.

  • Stockholmsbörsens har stigit med ca med 5-6 procent hittills i år.
  • De sektorer som presterat bäst i Sverige är fordon och reservdelar, samt livsmedelssektorn.
  • Traton, Saab och Lundin Mining har haft bäst utveckling på Stockholmsbörsens Large Cap-lista.

Stark start för vissa sektorer

Under årets första kvartal har sektorerna fordon och reservdelar presterat starkt med en uppgång på 16 procent. Även livsmedelssektorn har gjort bra ifrån sig med en uppgång på 12 procent. Däremot har det varit tuffare för energi- och kraftförsörjningssektorn, som minskat med 6 respektive 12 procent, summerar Nordnet.

Bästa och sämsta aktierna

Traton, Saab, Lundin Mining och Hemnet har varit några av de starkaste aktierna på Stockholmsbörsens Large Cap-lista. Traton har presterat starkt efter en bättre än väntad delårsrapport i mars, medan Saab fortsatt att få ordrar i takt med att Rysslands krig i Ukraina fortsätter.

Lundin Mining har gynnats av ett stigande kopparpris, och Hemnet har rusat på den iskalla bostadsmarknaden. För ett par år sedan fick bolaget konkurrens i form av plattformar som skulle utmana genom att fånga “förmarknaden”. En genomgång av Di visade dock att det har varit en brutal utrensning bland dessa uppstickare och idag är endast Norban kvar som utmanare av Hemnet.

Tips: Spana gärna i våra guider Bästa aktierna och Köpvärda aktier för en mer komplett genomgång av alla vinnaraktier under första kvartalet, samt tips på populära konkreta strategier från några av världens främsta investerare.

Utvecklingen på mindre listor

Bland mid cap-bolagen har Itab, CTT Systems och Byggfakta presterat bäst, medan Ascelia Pharma, Irlab och Precise toppat listan bland small cap-bolagen.

Det är intressant att se hur olika sektorer och företag har presterat under årets första kvartal. Vi på Börskollen kommer fortsätta att följa utvecklingen på Stockholmsbörsen noga.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Strax

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt