AMF Aktiefond Europa - tror på fortsatt återhämtning av ekonomin

Nyhet

AMF Aktiefond Europa - tror på fortsatt återhämtning av ekonomin

AMF Aktiefond Europa steg under det tredje kvartalet med 2,8 procent, vilket var klart bättre än jämförelseindex som gick upp med 1,0 procent under samma period. Geografiskt gick norra Europas börser bäst, upp ca 8–10 procent. Sämst gick Östeuropa, Ryssland och Turkiet vilket gynnade fonden då det är länder som fonden undvikit.

Sektormässigt var det ett tudelat kvartal. Industri, råvaror (exklusive olja) och sällanköpsvaror gick bäst med uppgångar på ca 8–9 procent. Energi (olja och gas) föll däremot med ca 12 procent. Andra svaga sektorer var finans där både banker och försäkringsbolag backade samt kommunikation (telekom operatörer och mediabolag).

Förutom Vestas var de bästa innehaven i fonden Signify (tidigare Philips Lighting) som steg med 38 procent samt Scatec som ökade 37 procent. Scatec är ett norskt bolag som bygger solcellsparker i utvecklingsländer.

Sämst utveckling under tredje kvartalet av de större innehaven hade den brittiska banken Lloyds (-15 procent), energibolaget Total (-12 procent) samt IT konsulten Atos (-9 procent).
Inför rapportsäsongen räknar man med en positiv utveckling.

“Vi förväntar en fortsatt återhämtning av ekonomin och att företagen kommer att uppgradera sina förväntningar jämfört med de prognoser man gav i samband med Q2-rapporterna i somras.

Undantaget är främst bolag inom resebranschen (flyg, hotell mm) som antagligen kommer att ha det fortsatt tufft fram till att ett virusvaccin finns tillgängligt”, uppger förvaltaren Anders Fagerlund.
AMF Europafond fortsätter att ha en mycket stor exponering mot förnybar energi, en strategi som hittills gett en bra avkastning. Jämfört med sitt jämförelseindex har fonden mer än dubbelt så stor exponering och cirka 17 procent av kapitalet är investerat i företag som bygger förnybar energi (vind- och solkraftsanläggningar) eller tillverkar vindturbiner och kablar.

Danska vindkraftsjätten Vestas är en viktig investering i fonden och aktien har rusat med 90 procent det senaste året och 53 procent under kvartalet.

“Hållbarhetstemat fortsätter att öka i momentum, bland både politiker, finansmarknaden och företag. En överväldigande majoritet av företagen har under året höjt sina ambitioner inom hållbarhetsområdet. Analytiker bedömer att sol- och vindkraftsparken kommer behöva bli cirka 40 gånger större till år 2050, jämfört med 2020, om klimatmålen skall uppnås så branschens tillväxtutsikter är mycket goda”, uppger Fagerlund.

Europafonden har, förutom Vestas, stora innehav i italienska Enel och portugisiska EDPR, vilka båda tillhör topp fem globalt inom installerade vind/solkraftsanläggningar. Dessutom äger fonden aktier i danska Örsted som är störst i världen på havsbaserad vindkraft.

AMF Europafond har en långsiktig inställning till sina investeringar och enligt förvaltaren Anders Fagerlund har man därför inte gjort några stora förändringar av portföljen under kvartalet.


newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev