Nyhet

AMF Aktiefond Europa - tror på fortsatt återhämtning av ekonomin

AMF Aktiefond Europa steg under det tredje kvartalet med 2,8 procent, vilket var klart bättre än jämförelseindex som gick upp med 1,0 procent under samma period. Geografiskt gick norra Europas börser bäst, upp ca 8–10 procent. Sämst gick Östeuropa, Ryssland och Turkiet vilket gynnade fonden då det är länder som fonden undvikit.

Sektormässigt var det ett tudelat kvartal. Industri, råvaror (exklusive olja) och sällanköpsvaror gick bäst med uppgångar på ca 8–9 procent. Energi (olja och gas) föll däremot med ca 12 procent. Andra svaga sektorer var finans där både banker och försäkringsbolag backade samt kommunikation (telekom operatörer och mediabolag).

Förutom Vestas var de bästa innehaven i fonden Signify (tidigare Philips Lighting) som steg med 38 procent samt Scatec som ökade 37 procent. Scatec är ett norskt bolag som bygger solcellsparker i utvecklingsländer.

Sämst utveckling under tredje kvartalet av de större innehaven hade den brittiska banken Lloyds (-15 procent), energibolaget Total (-12 procent) samt IT konsulten Atos (-9 procent).
Inför rapportsäsongen räknar man med en positiv utveckling.

“Vi förväntar en fortsatt återhämtning av ekonomin och att företagen kommer att uppgradera sina förväntningar jämfört med de prognoser man gav i samband med Q2-rapporterna i somras.

Undantaget är främst bolag inom resebranschen (flyg, hotell mm) som antagligen kommer att ha det fortsatt tufft fram till att ett virusvaccin finns tillgängligt”, uppger förvaltaren Anders Fagerlund.
AMF Europafond fortsätter att ha en mycket stor exponering mot förnybar energi, en strategi som hittills gett en bra avkastning. Jämfört med sitt jämförelseindex har fonden mer än dubbelt så stor exponering och cirka 17 procent av kapitalet är investerat i företag som bygger förnybar energi (vind- och solkraftsanläggningar) eller tillverkar vindturbiner och kablar.

Danska vindkraftsjätten Vestas är en viktig investering i fonden och aktien har rusat med 90 procent det senaste året och 53 procent under kvartalet.

“Hållbarhetstemat fortsätter att öka i momentum, bland både politiker, finansmarknaden och företag. En överväldigande majoritet av företagen har under året höjt sina ambitioner inom hållbarhetsområdet. Analytiker bedömer att sol- och vindkraftsparken kommer behöva bli cirka 40 gånger större till år 2050, jämfört med 2020, om klimatmålen skall uppnås så branschens tillväxtutsikter är mycket goda”, uppger Fagerlund.

Europafonden har, förutom Vestas, stora innehav i italienska Enel och portugisiska EDPR, vilka båda tillhör topp fem globalt inom installerade vind/solkraftsanläggningar. Dessutom äger fonden aktier i danska Örsted som är störst i världen på havsbaserad vindkraft.

AMF Europafond har en långsiktig inställning till sina investeringar och enligt förvaltaren Anders Fagerlund har man därför inte gjort några stora förändringar av portföljen under kvartalet.


newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt