Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

AMF Aktiefond Europa - tror på fortsatt återhämtning av ekonomin

AMF Aktiefond Europa steg under det tredje kvartalet med 2,8 procent, vilket var klart bättre än jämförelseindex som gick upp med 1,0 procent under samma period. Geografiskt gick norra Europas börser bäst, upp ca 8–10 procent. Sämst gick Östeuropa, Ryssland och Turkiet vilket gynnade fonden då det är länder som fonden undvikit.

Sektormässigt var det ett tudelat kvartal. Industri, råvaror (exklusive olja) och sällanköpsvaror gick bäst med uppgångar på ca 8–9 procent. Energi (olja och gas) föll däremot med ca 12 procent. Andra svaga sektorer var finans där både banker och försäkringsbolag backade samt kommunikation (telekom operatörer och mediabolag).

Förutom Vestas var de bästa innehaven i fonden Signify (tidigare Philips Lighting) som steg med 38 procent samt Scatec som ökade 37 procent. Scatec är ett norskt bolag som bygger solcellsparker i utvecklingsländer.

Sämst utveckling under tredje kvartalet av de större innehaven hade den brittiska banken Lloyds (-15 procent), energibolaget Total (-12 procent) samt IT konsulten Atos (-9 procent).
Inför rapportsäsongen räknar man med en positiv utveckling.

“Vi förväntar en fortsatt återhämtning av ekonomin och att företagen kommer att uppgradera sina förväntningar jämfört med de prognoser man gav i samband med Q2-rapporterna i somras.

Undantaget är främst bolag inom resebranschen (flyg, hotell mm) som antagligen kommer att ha det fortsatt tufft fram till att ett virusvaccin finns tillgängligt”, uppger förvaltaren Anders Fagerlund.
AMF Europafond fortsätter att ha en mycket stor exponering mot förnybar energi, en strategi som hittills gett en bra avkastning. Jämfört med sitt jämförelseindex har fonden mer än dubbelt så stor exponering och cirka 17 procent av kapitalet är investerat i företag som bygger förnybar energi (vind- och solkraftsanläggningar) eller tillverkar vindturbiner och kablar.

Danska vindkraftsjätten Vestas är en viktig investering i fonden och aktien har rusat med 90 procent det senaste året och 53 procent under kvartalet.

“Hållbarhetstemat fortsätter att öka i momentum, bland både politiker, finansmarknaden och företag. En överväldigande majoritet av företagen har under året höjt sina ambitioner inom hållbarhetsområdet. Analytiker bedömer att sol- och vindkraftsparken kommer behöva bli cirka 40 gånger större till år 2050, jämfört med 2020, om klimatmålen skall uppnås så branschens tillväxtutsikter är mycket goda”, uppger Fagerlund.

Europafonden har, förutom Vestas, stora innehav i italienska Enel och portugisiska EDPR, vilka båda tillhör topp fem globalt inom installerade vind/solkraftsanläggningar. Dessutom äger fonden aktier i danska Örsted som är störst i världen på havsbaserad vindkraft.

AMF Europafond har en långsiktig inställning till sina investeringar och enligt förvaltaren Anders Fagerlund har man därför inte gjort några stora förändringar av portföljen under kvartalet.


newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien Atos

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt