Nyhet

Augmented Reality Fund ökade 1,3 procent i september - Facebook släpper AR-glasögon

Fonden Augmented Reality Fund A steg 1,3 procent i september, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som minskade 3,2 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 21,5 procent och är därmed bättre än index som har minskat 0,7 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltaren Magnus Nicklasson.

Angående månadens händelser nämner förvaltaren att Facebook höll sitt årliga AR/VR-event, där Nicklasson menar att det blev allt tydligare att bolaget kommer delta i AR-racet.

Förvaltaren skriver att Facebook genom Oculus tidigare varit ledande gällande VR-glasögon, men att man under 2021 kommer släppa sina första AR-glasögon riktade mot konsumentmarknaden. Glasögonen kommer tillverkas i samarbete med Ray Ban.

"Det exakta utseendet avslöjades inte men man kommer satsa på en snygg design och basfunktioner så som navigation och personliga notiser. Ett par fulländade AR-glasögon kommer först något senare. Detta skulle innebära att Facebook blir vinnare i loppet bland tech-jättarna avseende att släppa AR-glasögon riktade till konsumenter. Något som många trodde att Apple skulle bli först med", skriver förvaltaren.

Förvaltaren nämner inga förändringar bland portföljens innehav, men uppger att man noga bevakar bolaget Unity. Enligt Nicklasson har Unity förutsättningar att bli ledande inom spelutveckling för AR/VR. Bolaget noterades i september 2020 och ligger exempelvis bakom utvecklingsplattformen till Pokémon Go.

Fondens största innehav var vid månadsskiftet AMS, Lumentum och Vuzix med portföljvikterna 5,79, 5,55 respektive 5,08 procent.

Störst geografisk exponering hade fonden vid tidpunkten mot USA, Schweiz och Kanada.Augmented Reality Fund A, %september, 2020
Fond MM, förändring i procent1,3
Index MM, förändring i procent-3,2
Fond i år, förändring i procent21,5
Index i år, förändring i procent-0,7

Leonard Lenhoff
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt