Nyhet

Dala

Dala Energi rapporterar en lägre vinst under första kvartalet

Energibolaget Dala Energi redovisar en högre omsättning men lägre vinst under första kvartalet jämfört med samma period året innan. Fjolårsvinsten var positivt påverkad av engångsposter.

Omsättningen steg 6,8 procent till 87,7 miljoner kronor (82,1).

Rörelseresultatet blev 28,3 miljoner kronor (191,7), med en rörelsemarginal på 32,3 procent (233,5). Fjolårets utfall innehöll ett positivt resultat från andelar i koncernföretag på 158,2 miljoner kronor. Justerat för detta blev rörelseresultatet 33,5 miljoner kronor i fjol.

Resultatet efter skatt blev 23,1 miljoner kronor (184,3), och per aktie 0,9 kronor (7,9).

Vd Bengt Österberg pratar i rapporten om det höga förändringstrycket inom energi- och kommunikationsmarknaden.

”Vi ser att fibernätsutbyggnaden i nya områden kommer att minska samtidigt som förändringar i modellen för intäktsregleringen för elnätet påverkar oss. Dels genom att våra interna kostnadsökningar inte kompenseras med ökade intäkter från nätkunder, dels genom att det krävs att vi förnyar vårt elnät optimalt”, säger Österberg.

För att anpassa sig till denna situation har bolaget identifierat flera områden som behöver justering. Man har också analyserat hur man kan göra en förflyttning och skapa bättre organisatoriska förutsättningar i egna verksamheter.

”Både genom att rationalisera och göra en kompetensförflyttning, men också genom att fokusera på att utveckla nya intäktsströmmar. Åtgärder påbörjas under första kvartalet och genomförs för att säkerställa ett fortsatt framgångsrikt Dala Energi 2045. De ekonomiska effekterna bedöms till att årligen förbättra det operativa kassaflödet med ca 8 miljoner kronor från mitten av 2022”, säger Österberg.

Dala Energi, MkrQ1-2021Q1-2020Förändring
Nettoomsättning87,782,16,8%
Rörelseresultat28,3191,7-85,2%
Rörelsemarginal32,3%233,5%
Nettoresultat23,1184,3-87,5%
Resultat per aktie, kronor0,97,9-88,6%


http://media.finwire.com/media/FWS005F8F1-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Dala Energi

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Dala Energi

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt