Nyhet

Energieffektivitet var en stark sektor för BNP Paribas Global Environment som ökade 2,3 procent i september

Fonden BNP Paribas Global Environment C steg 2,3 procent i september, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som minskade 1,5 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 5,5 procent och är därmed bättre än index som har minskat 2,6 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Enligt förvaltarna föll oljepriset i september. Det gjorde att energi var fondens svagaste sektor. Även finans och fastighet underpresterade.

Inom miljömarknaden var energieffektivitet en stark sektor i samband med att stimulanspaket för stödde marknaderna.

Positiva bidragsgivare för månaden var Suez, Deere & Co, Trane Technologies, Xylem och Kingspan.

Trane Technologies, som tillverkar värmare, luftkonditionering, luftrensare och elektriska fordon steg på att efterfrågan på energieffektiv luftkonditinering för datacentraler har stigit.

Negativa bidragsgivare för månaden var Autodesk, Umicore, Pennon Group, Ecolab och ASML.

Umicore tillverkar katalysatorer som reducerar utsläpp för motorer. Företaget släpade andra efter att ha tagit igen årets förlust samtidigt som investerar överväger eventuella risker med bilbranschen.

Under månaden köpte fonden i TeamViewer och Siemens Energy. Samtidigt sålde fonden i East Japan Railway och Applus.

BNP Paribas Global Environment C, %september, 2020
Fond MM, förändring i procent2,3
Index MM, förändring i procent-1,5
Fond i år, förändring i procent5,5
Index i år, förändring i procent-2,6

Joel Andersson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt