Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Morgonkollen

Morgonkollen 6 december - Aktuella börshändelser som du bör ha koll på

Sammanfattning med allt du behöver veta om nattens/dagens viktigaste börshändelser.

6 december 2022


God morgon

Stockholmsbörsen väntas inleda tisdagen med lägre kurser.

Euro Stoxx 50-terminen sjunker med 0,33 procent, FTSE 100-terminen backar 0,15 procent och DAX terminen sjunker 0,33 procent.


New York

De amerikanska börserna sjönk på måndagen. Investerarna oroade sig över att Federal Reserve ska fortsätta höja styrräntan så högt att den amerikanska ekonomin faller in i recession.

På den breda marknaden sjönk S&P 500-index med 1,79 procent till 3 998,84. S&P 500 index handlades under dagen inom intervallet -2,14 procent som lägst och -0,47 procent som högst.

Teknologitunga Nasdaq Composite backade med 1,93 procent till 11 239,94. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -2,34 procent som lägst och -0,31 procent som högst.

Sektormässigt hade kraft den bästa utvecklingen, minus 0,60 procent, medan sällanköp noterades för den svagaste utvecklingen, minus 2,95 procent.

Räntan på den amerikanska tioåriga obligationen steg 9 punkter till 3,60 procent. I dag på morgonen noteras räntan till 3,59 procent.

Brentoljan backade 3,38 procent till 82,68 dollar och WTI-oljan sjönk 3,81 procent till 76,93 dollar. Brent står i dag i 83,08 dollar, medan WTI-noteringen är 77,22 dollar.

Guldpriset föll 1,56 procent till 1 781,30 dollar. I dag står guldet i 1 782,90 dollar.

Dollarn stärktes till 1,0492 mot euron, från 1,0536 dagen innan. I dag står dollarn i 1,0487. En dollar kostar 10,4208 kronor, att jämföra med 10,4106 föregående handelsdag.

Nyfiken på att börja analysera de globala världsmarknaderna? Gör som oss på Börskollen, prova TradingViews kraftfulla analysplattform! (affiliatelänk).


Asien

Det var mestadels nedgångar på Asienbörserna på tisdagen, med Taiwan, Hongkong och Sydkorea i täten för nedgången. Tokyobörsen och Fastlandskina noterade mindre kursrörelser. Det var helgstängt i Indien.

Australiens centralbank RBA höjde styrräntan med 25 punkter till 3,10 procent, vilket var i linje med förväntningarna. Centralbanken signalerade också fortsatta höjningar. Börsen i Sydney sjönk en halv procent.

Japanska storbolagsindexet Nikkei 225 steg med 0,24 procent till 27 885,87. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -0,44 procent som lägst och 0,41 procent som högst.

Det bredare japanska Topix-indexet ökade med 0,12 procent till 1 950,22. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -0,29 procent som lägst och 0,29 procent som högst.


Affärer:

Industriåterförsäljaren Alligo förvärvar 70 procent av Profilföretaget Z-Profil för en hemlig köpeskilling. Z-Profil är baserade i Umeå och Skellefteå och tillhandahåller profilkläder och produktmedia. Verksamheten omsätter cirka 40 miljoner kronor med god lönsamhet.


Företagsnytt:

Swedbank håller idag en digital investerardag där banken ska presentera sina affärsprioriteringar och den finansiella planen för att nå 15 procents avkastning på eget kapital 2025. Swedbank kommer också avveckla sin danska verksamhet och istället samarbeta med Sydbank som partner.

Teknikbolaget Smart Eyes styrelse avser att besluta om en företrädesemission på 325 miljoner kronor. Företrädesemissionen är fullt ut säkerställd av teckningsförbindelser, avsiktsförklaringar att teckna aktier och garantiåtaganden.

Kullagertillverkaren SKF utvärderar en försäljning av sin flygverksamhet, enligt uppgifter till Bloomberg News. Det är nya storägaren Cevian Capital som leds av Christer Gardell som ska ha tryckt på för detta. SKF kan komma med ett besked redan denna vecka. Bolaget håller kapitalmarknadsdag på torsdag.


Från omvärlden:

Teknikjätten Apple har tittat på att placera en del av tillverkningen av iPad i Indien. Bakgrunden är de svalare amerikansk-kinesiska relationerna och de hårda restriktionerna mot covid i Kina. Det rapporterar CNBC och hänvisar till källor.

Järnvägen kan ligga nere under julen i Storbritannien. Orsaken är att järnvägsfacket RMT nämligen avser att strejka från julafton till den 27 december, rapporterar BBC. Det kommer även att ske strejker under 13-14 och 16-17 december samt 3-4 och 6-7 januari.

Amerikanska investmentbanken Goldman Sachs siktar på att förvärva eller investera i kryptofirmor efter kollapsen i FTX, vilket skapat en nedgång i värderingar och intresse för investeringar i kryptovärlden. Det säger Goldman Sachs chef för digitala tillgångar Mathew McDermot för Reuters.

Orderingången av tunga lastbilar (class-8) i Nordamerika låg preliminärt på 33 000 enheter i november. Det är en minskning från 42 500 i oktober och 53 700 i september. Det var dock en ökning i årstakt. Det visar branschstatistik från ACT Research.

Norwegian ökade antalet passagerare med 37 procent till 1,37 miljoner i november, jämfört med samma månad året innan. Månaden före var tillväxten 57 procent till cirka 1,89 miljoner passagerare.


Makro:

Australiens centralbank RBA höjde styrräntan med 25 punkter till 3,10 procent, vilket var i linje med förväntningarna. Centralbanken signalerade också fortsatta höjningar.

Försäljningen inom detaljhandeln för jämförbara butiker i Storbritannien ökade med 4,1 procent i årstakt i november. Det visar statistik från BRC, Britsh Retail Consortium.

Hushållskonsumtionen i Japan steg 1,2 procent i årstakt i oktober. Bloombergs analytikerkonsensus väntade sig en ökning på 0,9 procent.

Industriorderingången i Tyskland steg 0,8 procent i månadstakt i oktober. Det var över marknadens förväntningar. Bloombergs analytikerkonsensus väntade sig en ökning på 0,1 procent.


Aktierekommendationer:

Handelsbanken sänker Knowit till behåll från köp.

Handelsbanken höjer Sweco till behåll från sälj på kort sikt, sänker till underperform market perform på längre sikt.


Håll ögonen på idag:

BÖRS
Stämmor
Transfer Group (extra)

Corporate Actions
Bellpal första handelsdag efter split S 1:100 (omvänd split)
Plexian exklusive rätt N 5:2, 50 öre per aktie

Börshandel
Helsingforsbörsen stängd

Övriga händelser
Textilwirtschaft månadsförsäljning
08:00 Norwegian passagerarstatistik


MAKRO
Finland helgdag
USA omval i delstaten Georgia
09:00 Taiwan KPI
09:00 Tjeckien detaljhandelsförsäljning
09:00 Österrike grossistpriser
09:30 EMU PMI bygg
09:30 Frankrike PMI bygg
09:30 Italien PMI bygg
09:30 Tyskland PMI bygg
10:30 Storbritannien PMI bygg
10:30 Sydafrika BNP kvartal
14:30 Kanada handelsbalans
14:30 USA handelsbalans
14:55 USA redbook
18:00 EIA månadsrapport oljemarknaden
22:00 Chile räntebesked
22:30 USA API veckovis oljelager


Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt