MTI Investment kommer att långsiktigt bygga upp en portfölj av bolag i Östafrika - vd
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Finwire / Börskollen

MTI Investment kommer att långsiktigt bygga upp en portfölj av bolag i Östafrika - vd

First North-aktuella MTI Investments satsar på att långsiktigt bygga upp en portfölj av bolag i östafrikanska landet Tanzania. Kapitalet som man tar in i samband med noteringen kommer bland annat att gå till investeringar i fastigheter i det östafrikanska landet. Flera tunga investerare är med och stöttar investmentbolaget, däribland Handelsbanken Fonder och H&M Foundation.

Investmentbolaget genomförde i samband med sin notering en listningsemission. Emissionen blev övertecknad och första handelsdag blir den 21 december. Vid ett fulltecknande kommer företaget att tillföras 22,1 miljoner kronor före emissionskostnader, och om övertilldelningsoptionen utnyttjas till fullo kommer bolaget att stärka kassan med ytterligare 3,3 miljoner kronor. I och med att det ges ut teckningsoptioner i samband med listningsemissionen kan företaget i framtiden också stärkas med ytterligare 22,1 miljoner kronor före emissionskostnader.

Flera tunga investerare är delaktiga i projektet. Handelsbanken Fonder (Emerging Markets) samt Stiftelsen H&M Foundation har tillsammans med styrelseledamöter, vd, befintliga aktieägare och externa investerare åtagit sig att enligt vissa villkor förvärva units i listningsemissionen för sammanlagt cirka 17,7 miljoner kronor. Det motsvarar cirka 80 procent av hela emissionen.

Listningsemissionen består av units. En unit består av tre stycken aktier och två teckningsoptioner. Teckningskursen är satt till 40,2 kronor per unit, motsvarande 13,40 kronor per aktie. Värderingen är 50 miljoner kronor mätt som pre-money.

MTI Investment har idag fyra stycken innehav - Ecohomes (producent av bostäder), Shambani Milk (mejeri), Zanrec (sophantering) och Atsoko Beauty Store (smink).

I och med emissionen stärks MTI Investments balansräkning. Kapitalet kommer att användas till dels investeringar i befintliga portföljbolag men även till att investera i nya målbolag i Östafrika. Resterande del kommer att användas som rörelsekapital.

Några stora investeringar i organisationen väntar sig inte vd Pontus Engström. Företaget har den senaste tiden stärkt upp organisationen med bland annat en finansdirektör, Nedim Efendic.

“Vi kommer att investera upp emot 10 miljoner kronor i fastigheter. Det finns ett stort behov av bostäder i Tanzania. Befolkningen växer mycket fort och det sker en urbanisering. Genom vårt bolag Ecohomes kan vi dessutom bygga bostäder. Det skapar också ett löpande kassaflöde för oss”, säger Pontus Engström.

Engström betonar att MTI inte kommer att jäkta in i investeringar även om man stärker sin kassa. Företaget har gjort affärer i Tanzania under ett antal år och det är lätt att gå på minor, menar han. Sverige har långa relationer med just Tanzania och har historiskt bland annat skickat stora bistånd till landet. Det skapar också goda förutsättningar att göra affärer.

“Det är lätt att tro att det är enkelt att tjäna pengar i Tanzania för det är en så snabbt växande marknad. Så är det inte. Vi ställer väldigt höga krav. Vi måste känna personerna bakom det vi investerar i och det tar tid. Sedan ställer vi mängder med andra krav såsom exempelvis utbildning. Vi har lärt oss vår läxa, och det har kostat oss pengar”, säger MTI-chefen.

Tech och appindustrin pekas ofta ut som intressanta i många andra länder, men dessa har Engström nedprioriterat i Tanzania. MTI är dock med i en mindre fintech startup i Tanzania, som syftar till att bl.a. stötta befintliga bolag.

”Vi bedömer att Tanzania inte riktigt är där ännu. Flera satsningar inom t.ex. e-commerce har misslyckats, t.ex. Jumia. Det finns bättre investeringsområden än tech även om det i Kenya sker det en del intressanta projekt inom det området”, säger Pontus Engström som istället pekar ut mat, bostäder och andra konsumentvaror som intressant för en växande östafrikansk befolkning.

”Men vi kommer självklart verka för en ökad digitalisering även i våra befintliga verksamheter, t.ex. Atsokos verksamhet med make-up artister och nagelteknikers.”

Det råder en generell brist på expansionskapital i Tanzania, i likhet med många andra länder i världen. MTI ser en möjlighet att hitta entreprenörer som bedriver en verksamhet, men som inte klarar av att växa och skapa lönsamhet utan investeringar. Där kan MTI vara behjälpliga och genom detta öka lönsamheten i sina portföljbolag.

“Noteringen gör oss också mer attraktiva. Nu stärker vi kassan vilket gör det lättare att göra affärer. Genom noteringen kan vi också enklare komma tillbaka till våra aktieägare med bra affärsmöjligheter i framtiden. Det är inte uteslutet att vi exempelvis använder vår aktie eller genomför en till emission om det finns bra investeringar”, säger Pontus Engström.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om MTI Investment

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien MTI Investment

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt