Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Ny forskning - Screening för prostatacancer kan bli möjligt för alla i Sverige

Ny forskning kan leda till att screening för prostatacancer kan bli möjligt för alla i Sverige. Det skriver Svt nyheter.

Tidigare metoder hade bristen att de ofta flaggade för små ofarliga tumörer, något som ledde till överdiagnostik. Med anledning av detta rekommenderade Socialstyrelsen 2018 emot ett införande av nationell screening.

Den nya metoden innebär en kombination av magnetröntgen och blodprov, något som minskar behovet av vävnadsprov med 74 procent jämfört med dagens standardmetod samtidigt som lika många farliga tumörer upptäcks.

Det är bioteknikbolaget A3P Biomedical som utvecklat metoden och utfört studien som omfattade 12 750 män. Studien (STHLMR3 MR) resulterade i att bolaget erhöll fast track-hantering på grund av de övertygande resultaten, vilka även är publicerade i den erkända vetenskapliga tidskriften The Lancet Oncology.

”Att få fast track-publicering i The Lancet Oncology – och dessutom vinna första pris för bästa abstrakt på EAU-kongressen - visar betydelsen av denna studie. Den betydande minskningen av onödiga biopsier och magnetröntgen-undersökningar, som är en flaskhals, innebär en väsentlig förbättring jämfört med dagens standardmetod och ger underlag för att påskynda införandet av allmän screening för prostatacancer. Den gedigna vetenskapliga basen för Stockholm3 innefattar nu kliniska studier med över 80 000 män”, säger David Rosén, vd A3P Biomedical, i ett pressmeddelande.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Nyheter om A3P Biomedical

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien A3P Biomedical

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt