Nyhet

SK

SK Hynix planer för chipfabrik i Kina kan äventyras av sinoamerikanska geopolitiken - Reuters

Sydkoreanska minnestillverkaren SK Hynix planer på att förnya en stor chipfabrik i Kina kan komma att äventyra sinoamerikansk geopolitik då USA inte vill att avancerad utrustning som används i chipprocessen ska skickas till Kina.

Det säger källor med insyn till Reuters.

Den avancerade utrustningen avser nederländska ASML:s litografiska utrustning som nyttjas för chiptillverkning, och sedan tidigare har Trump-administrationen tecknat ett avtal med Nederländerna för att förhindra detta.

SK Hynix kommer att behöva de nya maskinerna för att kontrollera kostnaderna och accelerera produktionen, säger en insiderkälla.

Konkurrenterna Samsung och Micron håller också på att skifta till ASML:s litografiska utrustning men använder dem inte vid fabriksanläggningar där maskinerna möter exportrestriktioner.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om ASML

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien ASML

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt