'Till och med bättre än vi hade hoppats på' - Bioarctics vd
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

'Till och med bättre än vi hade hoppats på' - Bioarctics vd

Under natten svensk tid meddelade Bioarctics japanska partner Eisai resultat från fas 3-studien Clarity AD. Studien visade att antikroppen lecanemab uppnådde såväl det primära som de sekundära effektmåtten för sjukdomsmodifierande behandling av patienter med Alzheimers sjukdom.

Beskedet får aktien att lyfta med runt 150 procent i den inledande handeln på Stockholmsbörsen.

I en intervju med Finwire förklarar vd Gunilla Osswald att resultaten till och med slog förväntningarna.

"De är till och med lite bättre än vi hade kunnat hoppas på", säger hon.

Lecanemab uppnådde det primära effektmåttet och minskade den kliniska försämringen på den globala kognitiva och funktionella skalan, CDR-SB (Clinical Dementia Rating-Sum of Boxes) jämfört med placebo efter 18 månaders behandling med 27 procent.

Avseende biverkningsprofilen var den i linje med vad man tidigare hade observerat. Jämfört med Roches och Eli Lillys fas 3-kandidater gantenerumab respektive donanemab, är biverkningsprofilen dock lindrigare, menar bolaget.

"Om man tittar på de som är senkliniska sjukdomsmodifierande antikropparna mot Alzheimers sjukdom så är de alla förenade med samma typ av biverkan. Lecanemab ligger på mellan hälften och en tredjedel så mycket av olika ARIA jämfört med konkurrenterna", förklarar Bioarctic-chefen och tillägger att studien tillät patienter med andra åkommor, vilket leder till mer biverkningar delvis på grund av medicinering.

Roche väntas presentera fas 3-resultat för sin kandidat under det fjärde kvartalet i år och Eli Lilly väntas presentera sina resultat i april nästa år.

Bioarctics avtal med Eisai ger rätt till milstolpsbetalningar vid regulatoriska inskick och godkännanden samt en hög ensiffrig royalty på framtida försäljning. Vid godkännande kommer Bioarctic marknadsföra produkten själva i Norden.

Efter ett eventuellt godkännande är nästa steg att ansöka om reimbursement - det vill säga att försäkringsbolag täcker för behandlingar med lecanemab.

I Clarity AD har lecanemab administrerats intravenöst men bolaget utvecklar en subkutan formulering som administreras i huden, vilket möjliggör för patienter att ta behandlingen i hemmet. Redan nu pågår utvärdering av den formuleringen i den öppna förlängningsstudien av Clarity AD.

Slutligen berättar Gunilla Osswald att de positiva studieresultaten stärker bolagets plattform.

"Bioarctic är ett forskningsintensivt bolag och vi jobbar fram nya möjliga behandlingar för hjärnans sjukdomar. Vi har fler projekt inom bland annat Alzheimers sjukdom, Parkinson och ALS. Det är delvis samma mekanismtänk i dessa", avslutar Osswald.

Häromveckan gjorde Finwire en längre kartläggning kring Alzheimerområdet, se bifogad länk nedan.

https://articles.finwire.com/FWM007A710-fas-3-resultat-stundar-for-tre-antikroppar-mot-alzheimers-sjukdom---sa-skiljer-sig-behandlingarna

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien AlzeCure Pharma

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Företag

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

[email protected]

Kontakta oss

VD & Ansvarig utgivare

Daniel Åstrand

Grundare & IT

Kristoffer Matsson

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.