En del att tänka på vid byte av företagsnamn - Börskollen

Nyhet

{newsItem.title}

En del att tänka på vid byte av företagsnamn

Den vanligaste anledningen till att företag byter namn är att man helt enkelt vill ändra sin marknadsposition. Om ditt företagsnamn känns unikt jämför med dina konkurrenter är det också större chans att det snappas upp av branschtidningar eller i andra viktiga forum.

Men innan du gör någonting annat måste du bestämma dig för vad det nya namnet för bolaget ska vara. Det kan spontant kännas som den lättaste biten men så är inte riktigt fallet. Det kan dessutom vara smart att ta hjälp av en modern och personlig redovisningsbyrå i Stockholm.

Att välja ett nytt namn till ditt företag kräver sin research då du måste se till att det följer alla regler som finns och att namnet självklart även gynnar ditt företag och den verksamhet du bedriver. Det är alltså värt att tänka på när ni vill byta namn på företaget.

Du kan alltså inte ta vilket namn som helst bara för att du, dina medarbetare eller anställda gillar det. Har du koll på vilka regler som gäller ökar chanserna att ditt nya företagsnamn kommer att bli godkänt samtidigt som det gynnar ditt bolag.

Först och främst måste bolagsstämman fatta ett beslut att företagets namn skall ändras. Bolagsstämman gör detta genom att besluta om en ny bolagsordning som innehåller det nya namnet. Alla namn kommer inte att godkännas av Bolagsverket bara för att bolagsstämman tycker det låter bra.

Nästa steg är att namnet ska anmälas till Bolagsverket. Detta är tack vare verksamt.se en relativt enkel sak. Det kan vara smart att på förhand ha ett par olika varianter av ditt tilltänkta namn då det ökar sannolikheten att något av dem blir godkänt. Om det är så att du bara har ett namnförslag så ökar du ledtiderna mycket då varje granskning av namn är manuell, och det kan ta veckor innan du får besked. Du skall tillsammans med anmälan om namnbyte skicka med bolagsordningen och ett bolagsstämmoprotokoll som påvisar namnbytet. Det kostar en slant att byta företagsnamn, om du sköter det elektroniskt via hemsidan kan du räkna med ungefär en kostnad på 1000 kronor.

När anmälan kommer in till Bolagsverket kommer de att manuellt granska namnet. Det kan alltså vara smart att själv ha gjort lite research före du skickar in dina namnförslag. Att till exempel vilja driva en bensinkedja och ha namnförslaget CircleL, kommer inte gå igenom då det är allt för likt bensinkedjan CircleK. Titta helt enkelt på dina namnförslag, och Googla dem för att se om det är upptaget eller likt andra namn inom samma bransch. Så fort bolagsnamnet är godkänt registreras det, och du får nya registeruppgifter skickade till dig.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Därutöver rekommenderar vi också att du prenumererar på vårt nyhetsbrev samt laddar ner vår app (helt gratis). Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza och Nordnet kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. För att investera i fonder så billigt som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR där du kan äga över 1 300 av de bästa fonderna och betala 30-50 % mindre i avgifter, varje år!

Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter!

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar kan vi verkligen rekommendera Hedvig. Vi jämförde direkt på deras site och sänkte vår egen kostnad för hemförsäkring med 2 436 kr per år, jämfört med det näst billigaste alternativet. Pengar som nu läggs på sparande istället.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev