En del att tänka på vid byte av företagsnamn
Den vanligaste anledningen till att företag byter namn är att man helt enkelt vill ändra sin marknadsposition. Om ditt företagsnamn känns unikt jämför med dina konkurrenter är det också större chans att det snappas upp av branschtidningar eller i andra viktiga forum.
Men innan du gör någonting annat måste du bestämma dig för vad det nya namnet för bolaget ska vara. Det kan spontant kännas som den lättaste biten men så är inte riktigt fallet. Det kan dessutom vara smart att ta hjälp av en modern och personlig redovisningsbyrå i Stockholm.
Att välja ett nytt namn till ditt företag kräver sin research då du måste se till att det följer alla regler som finns och att namnet självklart även gynnar ditt företag och den verksamhet du bedriver. Det är alltså värt att tänka på när ni vill byta namn på företaget.
Du kan alltså inte ta vilket namn som helst bara för att du, dina medarbetare eller anställda gillar det. Har du koll på vilka regler som gäller ökar chanserna att ditt nya företagsnamn kommer att bli godkänt samtidigt som det gynnar ditt bolag.
Först och främst måste bolagsstämman fatta ett beslut att företagets namn skall ändras. Bolagsstämman gör detta genom att besluta om en ny bolagsordning som innehåller det nya namnet. Alla namn kommer inte att godkännas av Bolagsverket bara för att bolagsstämman tycker det låter bra.
Nästa steg är att namnet ska anmälas till Bolagsverket. Detta är tack vare verksamt.se en relativt enkel sak. Det kan vara smart att på förhand ha ett par olika varianter av ditt tilltänkta namn då det ökar sannolikheten att något av dem blir godkänt. Om det är så att du bara har ett namnförslag så ökar du ledtiderna mycket då varje granskning av namn är manuell, och det kan ta veckor innan du får besked. Du skall tillsammans med anmälan om namnbyte skicka med bolagsordningen och ett bolagsstämmoprotokoll som påvisar namnbytet. Det kostar en slant att byta företagsnamn, om du sköter det elektroniskt via hemsidan kan du räkna med ungefär en kostnad på 1000 kronor.
När anmälan kommer in till Bolagsverket kommer de att manuellt granska namnet. Det kan alltså vara smart att själv ha gjort lite research före du skickar in dina namnförslag. Att till exempel vilja driva en bensinkedja och ha namnförslaget CircleL, kommer inte gå igenom då det är allt för likt bensinkedjan CircleK. Titta helt enkelt på dina namnförslag, och Googla dem för att se om det är upptaget eller likt andra namn inom samma bransch. Så fort bolagsnamnet är godkänt registreras det, och du får nya registeruppgifter skickade till dig.