Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

En

En del att tänka på vid byte av företagsnamn

Den vanligaste anledningen till att företag byter namn är att man helt enkelt vill ändra sin marknadsposition. Om ditt företagsnamn känns unikt jämför med dina konkurrenter är det också större chans att det snappas upp av branschtidningar eller i andra viktiga forum.

Men innan du gör någonting annat måste du bestämma dig för vad det nya namnet för bolaget ska vara. Det kan spontant kännas som den lättaste biten men så är inte riktigt fallet. Det kan dessutom vara smart att ta hjälp av en modern och personlig redovisningsbyrå i Stockholm.

Att välja ett nytt namn till ditt företag kräver sin research då du måste se till att det följer alla regler som finns och att namnet självklart även gynnar ditt företag och den verksamhet du bedriver. Det är alltså värt att tänka på när ni vill byta namn på företaget.

Du kan alltså inte ta vilket namn som helst bara för att du, dina medarbetare eller anställda gillar det. Har du koll på vilka regler som gäller ökar chanserna att ditt nya företagsnamn kommer att bli godkänt samtidigt som det gynnar ditt bolag.

Först och främst måste bolagsstämman fatta ett beslut att företagets namn skall ändras. Bolagsstämman gör detta genom att besluta om en ny bolagsordning som innehåller det nya namnet. Alla namn kommer inte att godkännas av Bolagsverket bara för att bolagsstämman tycker det låter bra.

Nästa steg är att namnet ska anmälas till Bolagsverket. Detta är tack vare verksamt.se en relativt enkel sak. Det kan vara smart att på förhand ha ett par olika varianter av ditt tilltänkta namn då det ökar sannolikheten att något av dem blir godkänt. Om det är så att du bara har ett namnförslag så ökar du ledtiderna mycket då varje granskning av namn är manuell, och det kan ta veckor innan du får besked. Du skall tillsammans med anmälan om namnbyte skicka med bolagsordningen och ett bolagsstämmoprotokoll som påvisar namnbytet. Det kostar en slant att byta företagsnamn, om du sköter det elektroniskt via hemsidan kan du räkna med ungefär en kostnad på 1000 kronor.

När anmälan kommer in till Bolagsverket kommer de att manuellt granska namnet. Det kan alltså vara smart att själv ha gjort lite research före du skickar in dina namnförslag. Att till exempel vilja driva en bensinkedja och ha namnförslaget CircleL, kommer inte gå igenom då det är allt för likt bensinkedjan CircleK. Titta helt enkelt på dina namnförslag, och Googla dem för att se om det är upptaget eller likt andra namn inom samma bransch. Så fort bolagsnamnet är godkänt registreras det, och du får nya registeruppgifter skickade till dig.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.