Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Hur

Hur ekonomisk stress kan påverka arbetsförmågan

Nästan alla människor känner stress över sin ekonomi då och då i livet. I regel ökar utgifterna i takt med inkomsterna, och ofta kan större delar av lönen vara förbrukad innan månadens slut. Den ekonomiska stressen påverkar inte bara kvalitén på din fritid, även arbetsinsatsen kan påverkas negativt av stress gällande privatekonomi.

Vanliga exempel på detta är att man på grund av stress presterar sämre på jobbet- du lever helt enkelt inte upp till din potential. Dessutom tenderar ekonomisk oro resultera i sömnsvårigheter, som i sin tur tar sig uttryck i att du kommer till jobbet trött efter ännu en sömnlös natt.

Oavsett vilka ekonomitips du tar till dig så är stress av ekonomiska skäl helt klart något som påverkar din arbetsinsats negativt!

Ekonomisk stress allt vanligare


Stress påverkar alla delar av vårt liv och ekonomisk oro kan som sagt påverka hur vi presterar på jobbet. Enligt en presentation gjord av överläkare Lilian Wiegner är behandlingen av ekonomisk stress en av de tre vanligaste formerna tillsammans med behandling av stress som följd av relationsstörningar och omvårdnad av sjuk anhörig.

Kända stressymptom är problem att ta in ny information, komma ihåg instruktioner och fatta beslut. Detta är saker som vi möts av dagligen på de flesta arbetsplatserna 2021 och behöver kunna hantera för att sköta vårt jobb. Enligt rapporten ”2017 Workplace Benefits Report” lägger 44 % av svenskarna mer än tre timmar av sin veckoarbetstid på sin privatekonomi.

Det är lätt hänt att hamna i en ond spiral när det gäller oron för ekonomiska situationen. När vi är stressade över ekonomin blir vi lättare distraherade och mindre produktiva på vårt arbete och arbetsförmågan påverkas negativt. Resultatet blir ytterligare stresskänslor över att vi underpresterar. Kombinationen av ekonomisk stress, hög arbetsbelastning och otrygga anställningar kan i förlängningen leda till allvarliga hälsoproblem.

Tips längs vägen

Även om det kan vara svårt att bli av med den ekonomiska stressen fullt ut finns det knep som kan hjälpa till på vägen. Ett bra sätt är att sätta upp en budget så att du har kontroll över kommande utgifter och inkomster. Det kan motivera dig att göra ett bra arbete på arbetsplatsen när du känner att timmarna du arbetar i förlängningen hjälper dig att fylla luckorna i budgeten och göra att du kan ha den livsstil du vill. Tänk även på att inte investera under press och hoppas på snabb avkastning.

Ett annat tips är att planera dina inköp. Undvik spontanköp och fundera över vad du verkligen behöver och inte. Många av oss lever på betydligt mycket mer kläder och saker än vi egentligen behöver. Det kan faktiskt vara ganska befriande att dra ner på sin konsumtion och känna att man klarar sig på mindre.

Ett annat bra tips är att våga ta hjälp om situationen känns ohållbar. Det är inte meningen att du ligga sömnlös över detta. Diskutera med släkt och vänner för att få tips om hur andra gör för att få pengarna att räcka.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.