Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Hur

Hur ekonomisk stress kan påverka arbetsförmågan

Nästan alla människor känner stress över sin ekonomi då och då i livet. I regel ökar utgifterna i takt med inkomsterna, och ofta kan större delar av lönen vara förbrukad innan månadens slut. Den ekonomiska stressen påverkar inte bara kvalitén på din fritid, även arbetsinsatsen kan påverkas negativt av stress gällande privatekonomi.

Vanliga exempel på detta är att man på grund av stress presterar sämre på jobbet- du lever helt enkelt inte upp till din potential. Dessutom tenderar ekonomisk oro resultera i sömnsvårigheter, som i sin tur tar sig uttryck i att du kommer till jobbet trött efter ännu en sömnlös natt.

Oavsett vilka ekonomitips du tar till dig så är stress av ekonomiska skäl helt klart något som påverkar din arbetsinsats negativt!

Ekonomisk stress allt vanligare


Stress påverkar alla delar av vårt liv och ekonomisk oro kan som sagt påverka hur vi presterar på jobbet. Enligt en presentation gjord av överläkare Lilian Wiegner är behandlingen av ekonomisk stress en av de tre vanligaste formerna tillsammans med behandling av stress som följd av relationsstörningar och omvårdnad av sjuk anhörig.

Kända stressymptom är problem att ta in ny information, komma ihåg instruktioner och fatta beslut. Detta är saker som vi möts av dagligen på de flesta arbetsplatserna 2021 och behöver kunna hantera för att sköta vårt jobb. Enligt rapporten ”2017 Workplace Benefits Report” lägger 44 % av svenskarna mer än tre timmar av sin veckoarbetstid på sin privatekonomi.

Det är lätt hänt att hamna i en ond spiral när det gäller oron för ekonomiska situationen. När vi är stressade över ekonomin blir vi lättare distraherade och mindre produktiva på vårt arbete och arbetsförmågan påverkas negativt. Resultatet blir ytterligare stresskänslor över att vi underpresterar. Kombinationen av ekonomisk stress, hög arbetsbelastning och otrygga anställningar kan i förlängningen leda till allvarliga hälsoproblem.

Tips längs vägen

Även om det kan vara svårt att bli av med den ekonomiska stressen fullt ut finns det knep som kan hjälpa till på vägen. Ett bra sätt är att sätta upp en budget så att du har kontroll över kommande utgifter och inkomster. Det kan motivera dig att göra ett bra arbete på arbetsplatsen när du känner att timmarna du arbetar i förlängningen hjälper dig att fylla luckorna i budgeten och göra att du kan ha den livsstil du vill. Tänk även på att inte investera under press och hoppas på snabb avkastning.

Ett annat tips är att planera dina inköp. Undvik spontanköp och fundera över vad du verkligen behöver och inte. Många av oss lever på betydligt mycket mer kläder och saker än vi egentligen behöver. Det kan faktiskt vara ganska befriande att dra ner på sin konsumtion och känna att man klarar sig på mindre.

Ett annat bra tips är att våga ta hjälp om situationen känns ohållbar. Det är inte meningen att du ligga sömnlös över detta. Diskutera med släkt och vänner för att få tips om hur andra gör för att få pengarna att räcka.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Populära ekonominyheter

Nyhetsbrev

Senaste nytt