Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Hur

Hur ekonomisk stress kan påverka arbetsförmågan

Nästan alla människor känner stress över sin ekonomi då och då i livet. I regel ökar utgifterna i takt med inkomsterna, och ofta kan större delar av lönen vara förbrukad innan månadens slut. Den ekonomiska stressen påverkar inte bara kvalitén på din fritid, även arbetsinsatsen kan påverkas negativt av stress gällande privatekonomi.

Vanliga exempel på detta är att man på grund av stress presterar sämre på jobbet- du lever helt enkelt inte upp till din potential. Dessutom tenderar ekonomisk oro resultera i sömnsvårigheter, som i sin tur tar sig uttryck i att du kommer till jobbet trött efter ännu en sömnlös natt.

Oavsett vilka ekonomitips du tar till dig så är stress av ekonomiska skäl helt klart något som påverkar din arbetsinsats negativt!

Ekonomisk stress allt vanligare


Stress påverkar alla delar av vårt liv och ekonomisk oro kan som sagt påverka hur vi presterar på jobbet. Enligt en presentation gjord av överläkare Lilian Wiegner är behandlingen av ekonomisk stress en av de tre vanligaste formerna tillsammans med behandling av stress som följd av relationsstörningar och omvårdnad av sjuk anhörig.

Kända stressymptom är problem att ta in ny information, komma ihåg instruktioner och fatta beslut. Detta är saker som vi möts av dagligen på de flesta arbetsplatserna 2021 och behöver kunna hantera för att sköta vårt jobb. Enligt rapporten ”2017 Workplace Benefits Report” lägger 44 % av svenskarna mer än tre timmar av sin veckoarbetstid på sin privatekonomi.

Det är lätt hänt att hamna i en ond spiral när det gäller oron för ekonomiska situationen. När vi är stressade över ekonomin blir vi lättare distraherade och mindre produktiva på vårt arbete och arbetsförmågan påverkas negativt. Resultatet blir ytterligare stresskänslor över att vi underpresterar. Kombinationen av ekonomisk stress, hög arbetsbelastning och otrygga anställningar kan i förlängningen leda till allvarliga hälsoproblem.

Tips längs vägen

Även om det kan vara svårt att bli av med den ekonomiska stressen fullt ut finns det knep som kan hjälpa till på vägen. Ett bra sätt är att sätta upp en budget så att du har kontroll över kommande utgifter och inkomster. Det kan motivera dig att göra ett bra arbete på arbetsplatsen när du känner att timmarna du arbetar i förlängningen hjälper dig att fylla luckorna i budgeten och göra att du kan ha den livsstil du vill. Tänk även på att inte investera under press och hoppas på snabb avkastning.

Ett annat tips är att planera dina inköp. Undvik spontanköp och fundera över vad du verkligen behöver och inte. Många av oss lever på betydligt mycket mer kläder och saker än vi egentligen behöver. Det kan faktiskt vara ganska befriande att dra ner på sin konsumtion och känna att man klarar sig på mindre.

Ett annat bra tips är att våga ta hjälp om situationen känns ohållbar. Det är inte meningen att du ligga sömnlös över detta. Diskutera med släkt och vänner för att få tips om hur andra gör för att få pengarna att räcka.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du högst sparränta just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella sparräntor för sparkonton för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: info@borskollen.se

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 79 % av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.