Hur ekonomisk stress kan påverka arbetsförmågan - Börskollen

Nyhet

{newsItem.title}

Hur ekonomisk stress kan påverka arbetsförmågan

Nästan alla människor känner stress över sin ekonomi då och då i livet. I regel ökar utgifterna i takt med inkomsterna, och ofta kan större delar av lönen vara förbrukad innan månadens slut. Den ekonomiska stressen påverkar inte bara kvalitén på din fritid, även arbetsinsatsen kan påverkas negativt av stress gällande privatekonomi.

Vanliga exempel på detta är att man på grund av stress presterar sämre på jobbet- du lever helt enkelt inte upp till din potential. Dessutom tenderar ekonomisk oro resultera i sömnsvårigheter, som i sin tur tar sig uttryck i att du kommer till jobbet trött efter ännu en sömnlös natt.

Oavsett vilka ekonomitips du tar till dig så är stress av ekonomiska skäl helt klart något som påverkar din arbetsinsats negativt!

Ekonomisk stress allt vanligare


Stress påverkar alla delar av vårt liv och ekonomisk oro kan som sagt påverka hur vi presterar på jobbet. Enligt en presentation gjord av överläkare Lilian Wiegner är behandlingen av ekonomisk stress en av de tre vanligaste formerna tillsammans med behandling av stress som följd av relationsstörningar och omvårdnad av sjuk anhörig.

Kända stressymptom är problem att ta in ny information, komma ihåg instruktioner och fatta beslut. Detta är saker som vi möts av dagligen på de flesta arbetsplatserna 2021 och behöver kunna hantera för att sköta vårt jobb. Enligt rapporten ”2017 Workplace Benefits Report” lägger 44 % av svenskarna mer än tre timmar av sin veckoarbetstid på sin privatekonomi.

Det är lätt hänt att hamna i en ond spiral när det gäller oron för ekonomiska situationen. När vi är stressade över ekonomin blir vi lättare distraherade och mindre produktiva på vårt arbete och arbetsförmågan påverkas negativt. Resultatet blir ytterligare stresskänslor över att vi underpresterar. Kombinationen av ekonomisk stress, hög arbetsbelastning och otrygga anställningar kan i förlängningen leda till allvarliga hälsoproblem.

Tips längs vägen

Även om det kan vara svårt att bli av med den ekonomiska stressen fullt ut finns det knep som kan hjälpa till på vägen. Ett bra sätt är att sätta upp en budget så att du har kontroll över kommande utgifter och inkomster. Det kan motivera dig att göra ett bra arbete på arbetsplatsen när du känner att timmarna du arbetar i förlängningen hjälper dig att fylla luckorna i budgeten och göra att du kan ha den livsstil du vill. Tänk även på att inte investera under press och hoppas på snabb avkastning.

Ett annat tips är att planera dina inköp. Undvik spontanköp och fundera över vad du verkligen behöver och inte. Många av oss lever på betydligt mycket mer kläder och saker än vi egentligen behöver. Det kan faktiskt vara ganska befriande att dra ner på sin konsumtion och känna att man klarar sig på mindre.

Ett annat bra tips är att våga ta hjälp om situationen känns ohållbar. Det är inte meningen att du ligga sömnlös över detta. Diskutera med släkt och vänner för att få tips om hur andra gör för att få pengarna att räcka.

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev