IPO-nytt: Så går veckans IPO-premiärer, Polestar och Stripe mot börsen, Apoteas monstervärdering och fler kommande noteringar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Noteringar & Emissioner

IPO-nytt: Så går veckans IPO-premiärer, Polestar och Stripe mot börsen, Apoteas monstervärdering och fler kommande noteringar

IPO-nytt:

Flera IPO-premiärer under veckan som gått – så gick det! Polestar och betaltjänstebolaget Stripe tar steg mot börsen. Vi summerar den senaste tidens nyhetsflöde på noteringsfronten med fokus på aktuella och kommande  svenska och internationella börsnoteringar att hålla ögonen på!

Kinesiska startups blickar mot andra aktiemarknader än USA efter regulatoriska tillslag

Kinesiska startups och venture capital-bolag har börjat kika på andra aktiemarknader än i USA för att börsnotera sig på. Detta efter den senaste tidens regulatoriska tillslag mot bland annat Didi, rapporterar CNBC.

Kinesiska bolags noteringar i USA har stått för 15 procent av den amerikanska IPO-marknaden under 2021 enligt Renaissance Capital.

Läs hela nyheten.

Kommande börsnoteringar/IPOs, emissioner och SPACar att hålla ögonen på 2021

Nedan finner du ett antal nyheter som rör kommande planerade eller möjliga börsnoteringar för 2021 eller framåt.

Tips: Du finner fler aktuella nyheter på vår sida Börsnoteringar & IPOs samt vår sida för SPACar.

Stripe tar första steget mot en IPO - värderats av investerare till 95 miljarder dollar

Betaltjänstebolaget Stripe har nu tagit sitt första stora steg mot en börsnotering genom att anställa en advokatbyrå som ska hjälpa till med förberedelser. Det rapporterar Reuters med hänvisning till källor.

Företaget värderades av investerare till 95 miljarder dollar under en finansieringsrunda i mars. Stripe uppges överväga att göra en direkt notering istället för en traditionell börsintroduktion.

Läs fler nyheter på vår bolagssida för Stripe.


Tips: Är du intresserad av att följa nyhetsflödet för IPO-aktuella bolag rekommenderar vi att du laddar ner vår kostnadsfria nyhetsapp där du kan skapa bevakningar och få automatiska pushnotiser. Vi försöker att addera nya IPO-bolag löpande i vår databas, men om något saknas är du alltid välkommen att kontakta oss på [email protected]. Vi tipsar också om vårt populära nyhetsbrev med 50.000 prenumeranter där vi löpande lyfter aktuella IPO-nyheter!

Apotea är nu värt 10 miljarder kronor enligt grundare - Di

Nätapoteket Apotea, med bland annat börsnoterade investmentbolaget Creades som delägare, är nu värt 10 miljarder kronor. Det uppger vd och medgrundare Pär Svärdson till Di Digital.

Samtidigt fortsätter Apotea växa så det knakar. I fjol ökade omsättningen med 50 procent till cirka 4 miljarder kronor. Och i år ser försäljningen att ha ökat med cirka 2,3 miljarder kronor under de första sex månaderna.

”Det är full fart. Vi möter höga jämförelsetal, men tillväxten ligger på 20 procent för första halvåret”, säger Pär Svärdson. Han utlovar mer fart i höst då man hållit igen försäljningen i väntan på nya investeringar.

Pär Svärdson hinner också dementera uppgifterna om att bolaget undersöker en börsnotering. Han tillägger dock att ”det kan bli en framtida väg”.

Läs fler nyheter på vår bolagssida för Apotea.

IPO Polestar i samtal med spac-bolag om börsnotering

Elbilstillverkaren Polestar, som ägs av Geely och Volvo Cars, uppges föra samtal om att gå till börsen via spac-bolaget Gores Guggenheim. Det rapporterar Bloomberg News med hänvisning till källlor.

Affären uppges kunna värdera Polestar till cirka 25 miljarder dollar, motsvarande 215 miljarder kronor.

Nyhetsbyrån skrev under våren om att Polestar tittade över olika alternativ att gå till börsen, inklusive genom en spac-fussion. Polestars talesperson i USA har ännu inte återkommit med en kommentar.

Gores Guggenheim noterades i mars och drog då in 6,8 miljarder dollar. Bolaget är bildat av de två investeringsbolagen Gores Group och Guggenheim Partners. Beskedet om Polestar-affären fick Gores Guggenheim-aktien att rusa med 10,7 procent under torsdagen.

Läs fler nyheter på vår bolagssida för Polestar.

Nyheter och rekommendationer för börsnoteringar/IPOs, emissioner och SPACar

Nedan några nyheter som rör bolag som just nu är aktuella med börsnoteringar.

Fragbite handlas strax ovanför teckningskursen efter måndagens börsnotering på First North

Mobilspelsutvecklaren och esport-bolaget Fragbite började i måndags att handlas på Nasdaq First North Growth Market. Aktien handlas med kortnamnet FRAG. Bolaget hette tidigare Funrock.

Bolaget genomförde inför noteringen en nyemission som övertecknades kraftigt och tillförde totalt 23 miljoner kronor före emissionskostnader. Teckningskursen var 4 kronor per aktie.

Aktien handlades högre under den inledande handeln men har därefter fallit tillbaka och handlas under fredagsförmiddagen till 4,20 kronor, vilket är marginellt högre än teckningskursen i IPOn.

Läs fler nyheter på vår bolagssida för Fragbite.

Diagonal Bio backar i premiärhandeln på First North

Bioteknikbolaget Diagonal Bio började i dag den 16 juli att handlas på Nasdaq First North Growth Market. Första handelsdag var ursprungligen planerad till den 6 juli, men noteringen försenades i ett par omgångar.

Diagonal Bio grundades 2020 och är ett svenskt bioteknikbolag med huvudkontor i Lund. Bolaget utvecklar plattformen Panviral för att detektera och diagnostisera små sektioner av patogengenom, exempelvis virus, bakterier och svampar. Bolaget grundades med målsättningen att minska mänskligt lidande genom att med egenutvecklad teknik revolutionera global diagnostik av patogenburna sjukdomar.

Bolaget genomförde inför noteringen en nyemission som fulltecknades och tillfördes 40 miljoner kronor före emissionskostnader. Teckningskursen var 10,50 kronor per aktie. Klockan 09.30 var senast betalt 10,00 kronor, vilket är en nedgång på 4,8 procent jämfört med teckningskursen på 10,50 kronor per aktie.

Läs fler nyheter på vår bolagssida för Diagonal Bio.

Ectin Research förlänger teckningstiden i sin IPO

Ectin Research, som är ett kliniskt läkemedelsbolag som utvecklar behandlingsterapin MFA-370 mot metastaserad urotelial blåscancer, förlänger sin teckningstid i den pågående listningsemissionen inför notering på Spotlight.

Teckningstiden löpte ursprungligen till idag den 15 juli, men nu förlängs den till den 29 juli. Orsaken är att företaget lämnat in en ansökan till Läkemedelsverket om klinisk läkemedelsprövning, CTA, i en fas I/II studie med bolagets läkemedelskandidat MFA-370, en information som man anser att marknaden skall hinna ta del av.

Läs fler nyheter på vår bolagssida för Ectin Research.

Pila Pharma neutral i premiärhandeln på First North

Bioteknikbolaget Pila Pharma under torsdagen att handlas på Nasdaq First North Growth Market. Aktien handlas med kortnamnet PILA.

Pila Pharma utvecklar en ny klass av läkemedel mot typ 2-diabetes med antagandet att sjukdomen orsakas av en inflammation som skadar kroppens insulinproduktion. Bolagets produktkandidat riktas därför mot en receptor i kroppen, TRPV1, som kan orsaka inflammationen. Bolagets produktkandidat heter XEN-D0501.

Bolaget genomförde inför noteringen en nyemission av units som fulltecknades och tillförde 36 miljoner kronor före emissionskostnader. Teckningskursen var 9 kronor för en unit. Varje unit består av en aktie och en vederlagsfri teckningsoption TO1. Teckningsoptionen börjar dock handlas först om en vecka.

Aktien stängde i stort sett flat under första handelsdagen och handlas under fredagsförmiddagen några procent ovanför teckningskursen.

Läs fler nyheter på vår bolagssida för Pila Pharma.

Nyheter om internationella börsnoteringar/IPOs och SPACar

Och här några nyheter om internationella börsnoteringar.

Mark Wahlberg-uppbackat fitnessbolag värderas till mer än 1,4 miljarder dollar i börsnoteringen

Mark Wahlberg-uppbackade fintessbolaget F45 Training Holdings, en internationell fitnessgrupp med över 1 500 anläggningar, meddelade under onsdagen att priset per aktie vid börsnoteringen på New York-börsen landade 16 dollar per aktie, vilket ger bolaget en värdering på mer än 1,4 miljarder dollar.

Bolaget väntas börjar handlas på New York-börsen under torsdagen.

Läs hela nyheten.

Brittiska Bridgepoint kan värderas till 2,9 miljarder pund i samband med börsnotering

Riskkapitaljätten Bridgepoint ska noteras på Londonbörsen den 21 juli och värderingen kan hamna på 2,9 miljarder dollar. Det rapporterar City AM.

Bridgepoint har omkring 27,4 miljarder euro under förvaltning fördelat på aktie- och obligationsfonder.

Bridgepoint blir i och med noteringen det första stora riskkapitalbolaget som noteras i London på nästan tre decennium. Noteringen kommer att resultera i att Bridgepoint blir bland de största bolagen på Londonbörsen.

Läs hela nyheten.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Apotea

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt