Morgonkollen 12 mars - Aktuella händelser du bör ha koll på
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Morgonkollen 12 mars - Aktuella händelser du bör ha koll på

Morgonkollen

Sammanfattning med allt du behöver veta om nattens och dagens viktigaste börshändelser. Morgonkollen är framtagen i samarbete med Finwire News.

12 mars 2024


God morgon

Stockholmsbörsen väntas inleda tisdagen med en uppgång.

Euro Stoxx 50-terminen stiger med 0,51 procent, FTSE 100-terminen ökar 0,91 procent och DAX terminen ökar 0,56 procent.

New York


New York-börserna handlades ned under måndagen inför tisdagens KPI-siffra.

På den breda marknaden sjönk S&P 500-index med 0,11 procent till 5 117,94. S&P 500 index handlades under dagen inom intervallet -0,64 procent som lägst och 0,02 procent som högst.

Teknologitunga Nasdaq Composite backade med 0,41 procent till 16 019,27. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -0,67 procent som lägst och 0,01 procent som högst.

Sektormässigt hade material den bästa utvecklingen, plus 1,13 procent, medan verkstad noterades för den svagaste utvecklingen, minus 0,53 procent.

Räntan på den amerikanska tioåriga obligationen steg 1 punkt till 4,10 procent. I dag på morgonen noteras räntan till 4,09 procent.

Brentoljan steg 0,16 procent till 82,21 dollar och WTI-oljan sjönk 0,10 procent till 77,93 dollar. Brent står i dag i 82,46 dollar, medan WTI-noteringen är 78,10 dollar.

Guldpriset (termin) steg 0,14 procent till 2 188,60 dollar. I dag står guldet i 2 184,50 dollar.

Dollarn stärktes till 1,0927 mot euron, från 1,0948 dagen innan. I dag står dollarn i 1,0938. En dollar kostar i dag 10,2288 kronor, att jämföra med 10,2327 föregående handelsdag.

Nyfiken på att börja analysera de globala världsmarknaderna? Gör som oss på Börskollen, prova TradingViews kraftfulla analysplattform! (affiliatelänk).

Asien


De asiatiska börserna handlas mestadels uppåt på tisdagen. Under morgonen kom statistik som visade att producentpriserna i Japan ökat mer än väntat i årstakt under februari.

Japanska storbolagsindexet Nikkei 225 sjönk med 0,06 procent till 38 797,51. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -1,41 procent som lägst och 0,05 procent som högst.

Det bredare japanska Topix-indexet backade med 0,36 procent till 2 657,24. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -1,83 procent som lägst och -0,35 procent som högst.

Företagsnytt


Hybricon, som fokuserar på energilagring och laddstationer, har fått godkänt för sin ansökan om avnotering från Spotlight Stock Market. Bolagets sista handelsdag på Spotlight är planerad till den 13 mars.

Byggbolaget Skanska har tecknat kontrakt om att bygga ett datacenter i Virginia, USA. Kontraktet är värt 242 miljoner dollar, motsvarande cirka 2,5 miljarder kronor. Det är en datacenteroperatör som är beställare. Byggnationen påbörjades i mars och planeras vara färdigställd i december 2025.

Spelutvecklingsbolaget Starbreeze vd Tobias Sjögren lämnar. Bolaget har utsett Juergen Goeldner, som i dagsläget är styrelseledamot, till tillförordnad vd. Styrelsen har gjort en samlad bedömning om att genomförandet av strategin behöver ett annat ledarskap och man har inlett en rekryteringsprocess efter en permanent vd.

Sverige


Sveriges totala arbetslöshet, enligt Arbetsförmedlingen, var oförändrad vid 6,8 procent i februari, i nivå med föregående månad. För ett år sedan var 6,5 procent arbetslösa.

Bostadspriserna börjar stiga framåt sommaren och bostadsbyggandet återhämtar sig. Samtidigt väntas utländska investerare komma tillbaka till aktiemarknaden och kapitalmarknaderna blir allt mer tillgängliga för fastighetsbolagen. Det framgår av Handelsbankens senaste fastighetsrapport.

Utländska delår


Nordamerikanska skidturismbolaget Vail Resorts redovisar en omsättning som var lägre än väntat under andra kvartalet. Det justerade resultatet per aktie var sämre än väntat. Bolaget sänkte sina prognoser för helåret.

Mjukvarujätten Oracle redovisar en omsättning i linje med förväntat under tredje kvartalet. Det justerade resultatet per aktie var något bättre än förväntat. För det fjärde kvartalet väntar sig Oracle en justerad vinst per aktie om 1,62-1,66 dollar per aktie, vilket är i linje med väntat enligt LSEG.

Från omvärlden


Fordonsjätten Ford har kommit överens om att betala 365 miljoner dollar för att lösa tvister med amerikanska myndigheter efter att ha anklagats för att ha fuskat med tulldeklarationer. Ford tillbakavisar uppgifterna men väljer att betala för att kunna avsluta tvisten.

Forskningsbolaget Curasight ställer in sin pågående företrädesemission om 51,2 miljoner danska kronor som styrelsen beslutat om i februari. Beskedet kommer efter att styrelsen konstaterat att teckningsgraden blev lägre än önskat på grund av den rådande utmanande marknadssituationen och att aktien handlas under teckningskursen.

Danska hörapparattillverkaren Demant har höjt sina förväntningar på hur marknaden för hörapparater kommer att utvecklas framöver. Bolaget spår nu att hörapparatmarknaden förväntas växa med 4-6 procent per år i värde, upp från en tidigare prognos om 2-5 procent.

Mediebolaget News Corp, som kontrolleras av Rupert Murdoch, och Daily Mails ägare General Trust överväger att lägga ett gemensamt bud på brittiska tidningen The Telegraph tillsammans med investeringsfonden Redbird IMI.

Japanska centralbanken, Bank of Japan, närmar sig höjning av styrräntan och fattar beslut i frågan i nästa vecka. Huruvida det blir en höjning då är ännu ovisst, enligt personer som är bekanta i frågan, skriver Bloomberg News.

Makro


Producentpriserna i Japan ökade mer än väntat i årstakt i februari. På årsbasis steg producentpriserna 0,6 procent, att jämföra med Bloomberg analytikerkonsensus som väntade en ökning på 0,5 procent.

Storbritanniens arbetslöshet, enligt ILO för den senaste tremånadersperioden, ökade oväntat till 3,9 procent i januari, från 3,8 procent föregående månad. Analytikerkonsensus låg på 3,8 procent.

Industriproduktionen i Turkiet ökade mindre än väntat i årstakt i januari.

Aktierekommendationer


Berenberg inleder bevakning på Engcon med köp och riktkurs 105 kronor.

Håll ögonen på idag


BÖRS
Rapporter
Ospecificerad tid: Svolder, Talkpool, Vimab

07:30 Artificial Solutions

Utländska rapporter
Före börsöppning: Kohls

Stämmor

10:00 Bonzun (extra), 15:00 Dignitana (extra)

Övriga händelser
07:30 DFDS månadsrapport


MAKRO
Opec månadsrapport oljemarknaden
09:00 ECB tal av Holzmann
09:00 Tjeckien detaljhandel
11:00 USA NFIB konfidensindex småföretag
12:00 Portugal KPI reviderad
13:00 Brasilien KPI
13:00 Indien industriproduktion
13:00 Indien KPI
13:00 Mexiko industriproduktion
13:30 USA KPI
13:55 USA redbook
18:00 EIA månadsrapport oljemarknaden
20:00 Argentina KPI
21:30 USA API oljelager


Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Hybricon

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt