Morgonkollen 4 mars - Aktuella händelser du bör ha koll på
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Morgonkollen 4 mars - Aktuella händelser du bör ha koll på

Morgonkollen

Sammanfattning med allt du behöver veta om nattens och dagens viktigaste börshändelser. Morgonkollen är framtagen i samarbete med Finwire News.

4 mars 2024


God morgon

Stockholmsbörsen väntas inleda måndagen med en lätt uppgång.

Euro Stoxx 50-terminen stiger med 0,20 procent, FTSE 100-terminen backar 0,23 procent och DAX terminen stiger 0,05 procent.

New York


Börserna på Wall Street avslutade veckan med en bred uppgång på fredagen. Dell var en rapportvinnare medan Spirit Aerosystems steg på spekulationer om att Boeing ska köpa upp bolaget.

På den breda marknaden ökade S&P 500-index med 0,80 procent till 5 137,08. S&P 500 index handlades under dagen inom intervallet -0,04 procent som lägst och 0,86 procent som högst.

Teknologitunga Nasdaq Composite steg med 1,14 procent till 16 274,94. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet 0,03 procent som lägst och 1,31 procent som högst.

Sektormässigt hade IT den bästa utvecklingen, plus 1,78 procent, medan kraft noterades för den svagaste utvecklingen, minus 0,72 procent.

Räntan på den amerikanska tioårsräntan sjönk 6 punkter till 4,18 procent. I dag på morgonen noteras räntan till 4,20 procent.

Brentoljan steg 2,00 procent till 83,55 dollar och WTI-oljan ökade 2,19 procent till 79,97 dollar. Brent står i dag i 83,52 dollar, medan WTI-noteringen är 79,84 dollar.

Guldpriset (termin) steg 2,00 procent till 2 095,70 dollar. I dag står guldet i 2 090,40 dollar.

Dollarn försvagades till 1,0840 mot euron, från 1,0805 dagen innan. I dag står dollarn i 1,0845. En dollar kostar i dag 10,3211 kronor, att jämföra med 10,3329 föregående handelsdag.

Nyfiken på att börja analysera de globala världsmarknaderna? Gör som oss på Börskollen, prova TradingViews kraftfulla analysplattform! (affiliatelänk).

Asien


De asiatiska börserna har en blandad utveckling på måndagen, där flera börser noterar små förändringar. Taiwan och Sydkorea noterar goda uppgångar. Tokyobörsens Nikkei 225-index stängde över 40 000 på måndagen, med stöd av uppgång för halvledaraktier. Nikkei slog den 22 februari sitt gamla kursrekord från december 1989.

Japanska storbolagsindexet Nikkei 225 steg med 0,50 procent till 40 109,23. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet 0,23 procent som lägst och 1,01 procent som högst.

Det bredare japanska Topix-indexet backade med 0,12 procent till 2 706,28. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -0,27 procent som lägst och 0,48 procent som högst.

Företagsnytt


Handelsbankens tidigare vd Carina Åkerström hoppar omgående av som styrelseordförande i tjänstepensionsbolaget Alecta efter avslöjanden från Dagens industri om att hon sitter på dubbla stolar. Alectas vice ordförande Jan-Olof Jacke återinträder som styrelseordförande. Avhoppet kommer efter att tidningen avslöjat att Åkerström har ett lojalitetsavtal hos Handelsbanken, som har gett flera lån till Heimstaden Bostad som i sin tur är största innehav hos Alecta. Därmed finns det en möjlig jävssituation.

NGM har beslutat att avnotera byggunderleverantören Willaks aktier från Nordic SME med sista handelsdag den 15 mars. Orsaken är att Willak trots upprepade påminnelser inte har betalat sina noteringsavgifter.

Läkemedelsbolaget Lipums huvudägare Flerie Invest har passerat budpliktsgränsen i bolaget efter att ha rapporterat nya aktieköp. Flerie ska återkomma inom fyra veckor med ett eventuellt budpliktsbud, alternativt minska sitt innehav.  

Karnell Group vill genomföra en nyintroduktion på Nasdaq Stockholm. Bolag ta in 250 miljoner kronor i form av nyemitterade aktier i samband med noteringen.

Sverige


SEB:s företagarindikator backade till 14 i mars, jämfört med 17 i februari. Föregående månad steg dock indikatorn kraftigt från -3 i januari.

Bostadspriserna i Sverige steg med 1,2 procent i februari, visar SBAB Booli husprisindex. Priserna på lägenheter steg med 0,9 procent, och för villor med 1,4 procent. Detta är andra månaden i rad som priserna stiger. Förändringarna för årets två första månader uppges dock bero på säsongseffekter.


Det går inte att utesluta att Riksbanken kan komma att sänka räntan redan i mars. Det säger vice riksbankschef Per Jansson i SVT Ekonomibyrån. Jansson betonar att en eventuell räntesänkning beror på inkommande data. “Den första sänkningen blir under alla omständigheter en liten sådan”, säger han.

Nybilsregistreringarna i Sverige steg med 1 procent i februari i årstakt. Elbilar och laddhybrider stod för 51 procent av totalen och privatpersoner stod för 28 procent av nyregistreringarna.  

Från omvärlden


Högsta domstolen i USA kommer under måndagen med ett beslut om en delstat på eget bevåg kan ta bort ex-presidenten Donald Trump som kandidat på valsedeln.

Saudiarabien, Ryssland och flera andra länder inom oljekartellen Opec+ kommer att förlänga sina frivilliga produktionsminskningar fram till slutet av andra kvartalet.
Saudiarabiens produktionsminskning uppgår till en miljon fat om dagen, medan Rysslands motsvarande ligger på 471 000 fat per dag. Utöver det uppges Irak och Förenade Arabemiraten minska sin produktion med 220 000 respektive 163 000 fat per dag fram till slutet av juni.

Makro


Kreditvärderingsinstitutet Fitch har bekräftat sitt kreditbetyg A för Island. Utsikterna för betyget är stabila.

Inköpschefsindex för industrin i Sydkorea backade till 50,7 i februari, från 51,2 i januari. Industriproduktionen i landet steg med 12,9 procent i januari i årstakt, vilket var mer än förväntade 10,0 procent. I december var ökningen reviderade 6,1 procent.

Konsumentpriserna i Turkiet ökade med 67,07 procent i februari. Det var högre än konsensus på 66,00 procent och en ökning från föregående månad på 64,86 procent. Producentpriserna i landet steg samtidigt med 47,29 procent i februari jämfört med 44,20 procent i januari.


Aktierekommendationer


SEB inleder bevakning på Camurus med köp och riktkurs 650 kronor.

Arctic höjer Castellum till köp (behåll), riktkurs 150 kronor.

Redeye inleder bevakning på PMD Device Solutions med motiverat värde 18 kronor i basscenariot.

Dagens industri ger köpråd för Elanders.

Börsveckan ger köpråd för Norva24 och säljråd för Briox.

Håll ögonen på idag


BÖRS
Stämmor
10:00 Tobii (extra), 15:30 Enorama Pharma (extra)

MAKRO
08:30 Schweiz KPI
10:30 EMU Sentix investerarförtroende
12:00 Sverige AF veckostatistik
12:30 ECB tal av Holzmann
17:00 Federal Reserve tal av Harker
23:00 Australien PMI tjänstesektorn reviderad


Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Boeing

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt