Absolent tappar intäkter och resultatet föll kraftigt i första kvartalet

Nyhet

{newsItem.title}

Absolent tappar intäkter och resultatet föll kraftigt i första kvartalet

Luftfiltertillverkaren Absolent tappar intäkter och redovisar en kraftig resultatförsämring i första kvartalet 2021 jämfört med motsvarande kvartal föregående år.

Nettoomsättningen sjönk 16,5 procent till 233,1 miljoner kronor (279,1).

Ebita-resultat blev 26,4 miljoner kronor (32,9), med en ebita-marginal på 11,3 procent (11,8).

Rörelseresultatet blev 2,7 miljoner kronor (12,9), med en rörelsemarginal på 1,2 procent (4,6). Rörelseresultatet föll därmed med 79 procent.

Resultatet före skatt var 2,2 miljoner kronor (9,1).

Resultatet efter skatt blev -4,1 miljoner kronor (3,2). Resultat per aktie hamnade på -0,37 kronor (0,28).

- Första kvartalet präglades av en orderingång som var tillbaka på samma nivåer som före covid-pandemin. För att möta den ökade efterfrågan har vi under kvartalet ökat produktionskapaciteten i ett flertal fabriker. Trots en ökning av orderingången syns endast en mindre ökning av försäljningen i kvartalet, då kapacitetsökningen släpar i tid mot orderingången, kommenterar vd Axel Berntsson i delårsrapporten.

Verksamhetens kostnader har följt planen som lades i samband med kostnadsreduktionsprogrammet som avslutades i och med avyttringen av Gallito i början av året. Kvartalets bruttomarginal och rörelsemarginal ligger i linje med motsvarande kvartal i fjol.

- Tessu, som förvärvades inom storkökssegmentet, har haft en jämn och fin start på året liksom vår storköksaffär som helhet. Inom det här segmentet har vi inte haft några kapacitetsbegränsningar utan har kunnat planera produktionen och anpassa den efter orderläget, fortsätter Axel Berntsson.

- Vår affär mot industrikunder utvecklades starkt under kvartalet. Orderingången var god i alla regioner liksom inflödet av nya affärsmöjligheter. Produktionsbegränsningar påverkade dock försäljningen som blev lägre än väntad. Som helhet är vi nöjda med hur industrisegmentet återhämtat sig men det finns fortsatt osäkerhet till följd av covid-pandemin.

- Vi har en god nivå gällande nya affärsmöjligheter samt en bra orderingång. Även om
oförutsägbarheten förväntas fortsätta ännu en tid framöver, så ser vi med tillförsikt på hur
verksamheten kommer att utvecklas, avslutar Axel Berntsson.

Absolent, MkrQ1-2021Q1-2020Förändring
Nettoomsättning233,1279,1-16,5%
EBITA26,432,9-19,8%
EBITA-marginal11,3%11,8%
Rörelseresultat2,712,9-79,1%
Rörelsemarginal1,2%4,6%
Resultat före skatt2,29,1-75,8%
Nettoresultat-4,13,2
Resultat per aktie, kronor-0,370,28


http://media.finwire.com/media/FWS005EFB0-table-1

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Nyheter om Absolent

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Om aktien Absolent

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev