Nyhet

Aktivistinvesterare köper in sig i RWE, vill se avskiljning av brunkolsverksamheten

Aktivistinvesteraren Enkraft har köpt aktier i det tyska energibolaget RWE. Syftet är att föreslå en avskiljning av bolagets brunkolsverksamhet, vilket ska höja bolagets värdering. Det rapporterar Reuters.

Enkraft har en historik av att investera i den förnybara energisektor och äger nu mer än 0,5 miljoner aktier i RWE värda 16,4 miljoner euro, enligt dokument Reuters tagit del av. Enkraft har därmed möjlighet att lägga fram förslag till årsstämman i RWE.

RWE har genomfört stora förändringar de senaste åren och bolaget är idag en av Europas största aktörer inom förnybar energi med en installerad kapacitet på 9,4 gigawatt. Bolaget planerar att öka sin förnybara portfölj till mer än 13 gigawatt i slutet av 2022 genom investeringar på 5 miljarder euro.

RWE har samtidigt kvar historiska tillgångar inom kärnkraft och brunkol som väntas avvecklas successivt i Tyskland.

RWE hade i slutet av 2020 tillgångar inom brunkol med en kapacitet på 8,55 gigawatt, vilket är mer än en femtedel av koncernens installerade kapacitet. Bolaget står därmed för en av Europas största CO2-utsläpp.

RWE-chefen Markus Krebber sade i förra månaden att det inte finns några planer på att ändra koncernens struktur.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om RWE

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien RWE

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt