Nyhet

Ålandsbanken Europe Value ökade 3,36 procent i juni

Fonden Ålandsbanken Europe Value steg 3,36 procent i juni, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 2,94 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 11,32 procent och är därmed bättre än index som har minskat 13,20 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Förvaltaren Marcus Lundqvist kommenterar juni.

"Makroekonomiska data fortsätter att förbättras, om än från låga nivåer. Uppmuntrande är att ledande indikatorer pekar på en snabbare återhämtning än väntat inom både industri- och tjänstesektorn, vilket är viktigt för att vinstförväntningarna för 2020 och 2021 ska kunna infrias. Under månaden noterade vi fortsatta stimulanser från regeringar och centralbanker, som bör ge goda förutsättningar för högre efterfrågan när ekonomierna väl återöppnats. Europabörsen fortsatte att stiga i juni. Indexet drevs av sektorerna finans, IT och infrastruktur. Fonden lyckades ännu en gång prestera bättre än sitt jämförelseindex. Efter hårt jobb under en längre tid har vi lyckats komma tillbaka till tre stjärnor i Morningstar. Vi siktar nu på den fjärde. Bästa sektorer var infrastruktur och IT. Inom infrastruktur bidrog övervikten i Enel samt Iberdrola och inom IT bidrog CapGemini, Softwareone och ASML positivt till avkastningen. De bolag som utvecklades bäst i fonden under månaden var Deutsche Post, Prudential och AXA. De sämsta bolagen var Inditex och Gecina."

Förvaltaren menar att man valt att fortsätta höja kvaliteten i portföljen genom att vid tillfällen öka i befintliga bolag som tidigare varit lite för dyra. ESG-profilen fortsätter att höjas genom ökad vikt i Sika som är ledande inom hållbara byggmaterial.

Man har också ökat vikten i CIE Automotive, Carlsberg och Sampo där värderingen sett attraktiv ut. Ett nytt innehav är det franska IT-bolaget ATOS. Man har avyttrat Richemont. Fonden är fortsatt överviktade cykliska sektorer som Industri och IT då ekonomisk statistik samt stimulansåtgärder ger stöd. Man är dessuotm är underviktade dagligvaror, operatörer, infrastruktur och energi eftersom vi ser de cykliska sektorerna som mer attraktiva.

Ålandsbanken Europe Value, %juni, 2020
Fond MM, förändring i procent3,36
Index MM, förändring i procent2,94
Fond i år, förändring i procent-11,32
Index i år, förändring i procent-13,20

Love Josefsson
love@finwire.se, 0708-97 44 06
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt