Ålandsbanken Europe Value ökade 3,36 procent i juni
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Finwire / Börskollen

Ålandsbanken Europe Value ökade 3,36 procent i juni

Fonden Ålandsbanken Europe Value steg 3,36 procent i juni, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 2,94 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 11,32 procent och är därmed bättre än index som har minskat 13,20 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Förvaltaren Marcus Lundqvist kommenterar juni.

"Makroekonomiska data fortsätter att förbättras, om än från låga nivåer. Uppmuntrande är att ledande indikatorer pekar på en snabbare återhämtning än väntat inom både industri- och tjänstesektorn, vilket är viktigt för att vinstförväntningarna för 2020 och 2021 ska kunna infrias. Under månaden noterade vi fortsatta stimulanser från regeringar och centralbanker, som bör ge goda förutsättningar för högre efterfrågan när ekonomierna väl återöppnats. Europabörsen fortsatte att stiga i juni. Indexet drevs av sektorerna finans, IT och infrastruktur. Fonden lyckades ännu en gång prestera bättre än sitt jämförelseindex. Efter hårt jobb under en längre tid har vi lyckats komma tillbaka till tre stjärnor i Morningstar. Vi siktar nu på den fjärde. Bästa sektorer var infrastruktur och IT. Inom infrastruktur bidrog övervikten i Enel samt Iberdrola och inom IT bidrog CapGemini, Softwareone och ASML positivt till avkastningen. De bolag som utvecklades bäst i fonden under månaden var Deutsche Post, Prudential och AXA. De sämsta bolagen var Inditex och Gecina."

Förvaltaren menar att man valt att fortsätta höja kvaliteten i portföljen genom att vid tillfällen öka i befintliga bolag som tidigare varit lite för dyra. ESG-profilen fortsätter att höjas genom ökad vikt i Sika som är ledande inom hållbara byggmaterial.

Man har också ökat vikten i CIE Automotive, Carlsberg och Sampo där värderingen sett attraktiv ut. Ett nytt innehav är det franska IT-bolaget ATOS. Man har avyttrat Richemont. Fonden är fortsatt överviktade cykliska sektorer som Industri och IT då ekonomisk statistik samt stimulansåtgärder ger stöd. Man är dessuotm är underviktade dagligvaror, operatörer, infrastruktur och energi eftersom vi ser de cykliska sektorerna som mer attraktiva.

Ålandsbanken Europe Value, %juni, 2020
Fond MM, förändring i procent3,36
Index MM, förändring i procent2,94
Fond i år, förändring i procent-11,32
Index i år, förändring i procent-13,20

Love Josefsson
[email protected], 0708-97 44 06
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Ålandsbanken

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt