Ålandsbanken Norden ökade 3,36 procent i juni - Richemont sålt
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Ålandsbanken Norden ökade 3,36 procent i juni - Richemont sålt

Fonden Ålandsbanken Norden steg 3,36 procent i juni, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 2,94 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 11,32 procent och är därmed bättre än index som har minskat 13,20 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Förvaltaren Marcus Lundqvist kommenterar månaden.

"Makroekonomiska data fortsätter att förbättras, om än från låga nivåer. Uppmuntrande är att ledande indikatorer pekar på en snabbare återhämtning än väntat inom både industri- och tjänstesektorn, vilket är viktigt för att vinstförväntningarna för 2020 och 2021 ska kunna infrias. Under månaden noterade vi fortsatta stimulanser från regeringar och centralbanker, som bör ge goda förutsättningar för högre efterfrågan när ekonomierna väl återöppnats. Europabörsen fortsatte att stiga i juni. Indexet drevs av sektorerna finans, IT och infrastruktur. Fonden lyckades ännu en gång prestera bättre än sitt jämförelseindex. Efter hårt jobb under en längre tid har vi lyckats komma tillbaka till tre stjärnor i Morningstar. Vi siktar nu på den fjärde. Bästa sektorer var infrastruktur och IT. Inom infrastruktur bidrog övervikten i Enel samt Iberdrola och inom IT bidrog CapGemini, Softwareone och ASML positivt till avkastningen. De bolag som utvecklades bäst i fonden under månaden var Deutsche Post, Prudential och AXA. De sämsta bolagen var Inditex och Gecina."

Förvaltaren menar att man har valt att fortsätta höja kvaliteten i portföljen genom att vid tillfällen öka i befintliga bolag som tidigare varit lite för dyra. Dessutom menar man att ESG-profilen fortsätter att höjas genom ökad vikt i Sika som är ledande inom hållbara byggmaterial. Man har också ökat vikten i CIE Automotive, Carlsberg och Sampo där värderingen sett attraktiv ut. Ett nytt innehav är det franska IT-bolaget ATOS. Richemont är avyttrat. Fonden är fortsatt överviktade cykliska sektorer som Industri och IT då ekonomisk statistik samt stimulansåtgärder ger stöd. Man är dessutom underviktade dagligvaror, operatörer, infrastruktur och energi eftersom vi ser de cykliska sektorerna som mer attraktiva.

Ålandsbanken Norden, %juni, 2020
Fond MM, förändring i procent3,36
Index MM, förändring i procent2,94
Fond i år, förändring i procent-11,32
Index i år, förändring i procent-13,20

Love Josefsson
[email protected], 0708-97 44 06
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Ålandsbanken

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt