Ålandsbanken Norden ökade 3,36 procent i juni - Richemont sålt

Nyhet

Ålandsbanken Norden ökade 3,36 procent i juni - Richemont sålt

Fonden Ålandsbanken Norden steg 3,36 procent i juni, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 2,94 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 11,32 procent och är därmed bättre än index som har minskat 13,20 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Förvaltaren Marcus Lundqvist kommenterar månaden.

"Makroekonomiska data fortsätter att förbättras, om än från låga nivåer. Uppmuntrande är att ledande indikatorer pekar på en snabbare återhämtning än väntat inom både industri- och tjänstesektorn, vilket är viktigt för att vinstförväntningarna för 2020 och 2021 ska kunna infrias. Under månaden noterade vi fortsatta stimulanser från regeringar och centralbanker, som bör ge goda förutsättningar för högre efterfrågan när ekonomierna väl återöppnats. Europabörsen fortsatte att stiga i juni. Indexet drevs av sektorerna finans, IT och infrastruktur. Fonden lyckades ännu en gång prestera bättre än sitt jämförelseindex. Efter hårt jobb under en längre tid har vi lyckats komma tillbaka till tre stjärnor i Morningstar. Vi siktar nu på den fjärde. Bästa sektorer var infrastruktur och IT. Inom infrastruktur bidrog övervikten i Enel samt Iberdrola och inom IT bidrog CapGemini, Softwareone och ASML positivt till avkastningen. De bolag som utvecklades bäst i fonden under månaden var Deutsche Post, Prudential och AXA. De sämsta bolagen var Inditex och Gecina."

Förvaltaren menar att man har valt att fortsätta höja kvaliteten i portföljen genom att vid tillfällen öka i befintliga bolag som tidigare varit lite för dyra. Dessutom menar man att ESG-profilen fortsätter att höjas genom ökad vikt i Sika som är ledande inom hållbara byggmaterial. Man har också ökat vikten i CIE Automotive, Carlsberg och Sampo där värderingen sett attraktiv ut. Ett nytt innehav är det franska IT-bolaget ATOS. Richemont är avyttrat. Fonden är fortsatt överviktade cykliska sektorer som Industri och IT då ekonomisk statistik samt stimulansåtgärder ger stöd. Man är dessutom underviktade dagligvaror, operatörer, infrastruktur och energi eftersom vi ser de cykliska sektorerna som mer attraktiva.

Ålandsbanken Norden, %juni, 2020
Fond MM, förändring i procent3,36
Index MM, förändring i procent2,94
Fond i år, förändring i procent-11,32
Index i år, förändring i procent-13,20

Love Josefsson
love@finwire.se, 0708-97 44 06
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev