Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

AMF Aktiefond Tillväxtmarknader - tror på starka rapporter för tredje kvartalet

AMF Aktiefond Tillväxtmarknader ökade med 6,9 procent under det tredje kvartalet, vilket kan jämföras med index som under samma period stigit med 8,0 procent.

Fonden har nettoköpt mest i Pinduoduo (e-handel), Prosus och Meituan Dianping (matleveranser online). Fondens största nettoförsäljningar är i Alibaba och TSMC. Förvaltningen har en utmaning i att flera bolag är väldigt tunga i index. Fonden ligger så nära som möjligt begränsningsregeln som alla fonder har på max 10 procent i ett bolag, i vår fond avser detta Alibaba, Tencent och TSMC.

Alibabas vikt i index har under perioden varit 14,1 procent. E-handelsaktien har gått starkt under kvartalet och därför har fonden tvingats att successivt minska ned i e-handelsjätten allteftersom den gått upp.

“Fonden är positiv till aktien och har därför så mycket som möjligt. Detsamma gäller TSMC som rusat med 36 procent under kvartalet. I somras annonserade Intel att de skulle lägga ut produktion av sin processtillverkning till TSMC, vilket var huvudanledningen till den starka kursutvecklingen. Här har fonden också tvingats att successivt minska ned i aktien allteftersom den gått upp”, uppger förvaltaren Henrik Oh i en intervju.

Oh pekar också ut Pinduoduo som ett intressant bolag. Företaget är tillsammans med Alibaba bland de största aktörerna på kinesisk e-handel.

“Pinduoduo växer ungefär dubbelt så snabbt som marknaden och har fortsatt goda utsikter. Prosus har en stark anknytning till Tencent och Meituan Dianping, är ledande inom sitt område på online matleveranser i Kina och har expanderat inom närliggande områden”, uppger Oh.
Ett annat innehav som utmärkt sig under kvartalet är Reliance Industries vars aktie ökat med 29 procent. Det är också en stor övervikt i fonden.

“Bolaget är ett stort indiskt konglomerat och har under de senaste åren vuxit mycket inom telekom (Jio Platforms) och retail (Reliance Retail). Stora investeringar från utländska framförallt amerikanska aktörer har synliggjort värdena inom Jio Platforms och Reliance Retail och det är huvudanledningen till aktiens starka kursutveckling under kvartalet”, säger Henrik Oh.

Tillväxtmarknaderna har precis som den svenska börsen gått starkt det senaste halvåret. Kurserna är upp 22 procent på sex månader. Förvaltaren ser goda möjligheter till en fortsatt återhämtning.

“Jag ser inte att risken för nedgång har ökat på grund av uppgången på börserna. Återhämtningen i regionen har varit god och utsikterna är positiva för fortsatt återhämtning. Risken är om Corona situationen skulle allvarligt försämras igen och samhällen tvingas stänga ned ordentligt.”

Förvaltaren räknar med att den stundande rapportsäsongen för det tredje kvartalet blir starkare än den för det andra kvartalet. I övrigt ser Henrik Oh två stora trender som påverkar fondens inriktning, hållbarhet och lågt ränteläge. Båda dessa trender väntas fortsätta att påverka framöver.

Framöver kommer han även att följa det amerikanska presidentvalet.

“Presidentvalet är viktigt och framförallt när det gäller relationen mellan USA och Kina. Om Trump vinner valet så kommer de hårda tongångarna som hittills varit mellan USA och Kina att fortsätta. Om Biden vinner valet, så tror jag inte att Biden kommer att ha samma hårdhänta metod mot Kina som Trump haft. Det verkar också som att marknaden har börjat prisa in en demokratisk seger med ett större stimulanspaket som demokraterna står för. Vid en Biden seger så skulle också tillväxtmarknaderna kunna gå bättre”, säger Henrik Oh.

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt