Nyhet

EQL Pharma: Tillväxt över förväntan och stärkt pipeline - Analysguiden

Nischstrategi bäddar för hög lönsamhet

EQLs fokus är primärt riktad mot vad bolaget benämner som nisch­generika. Med det menas att konkurrensen är begränsad eller obe­fintlig. Marknaden för generika är konstruerad för att pressa priserna på läkemedel, där priserna ofta är 30–80 procent lägre än för original­läkemedlet. Ökande konkurrens leder med andra ord till lägre marginaler. EQLs positionering mot marknader där konkurrensen är begränsad skapar förutsättningar för en rörelsemarginal som överstiger de jäm­förbara konkurrenternas historiska genomsnitt på 19 procent mellan 2010-2019.

Skalbar affär

Nischgenerika är i mångt och mycket en volymaffär. Expansion mot nya geografiska marknader, samt lansering av nya generika, skapar förutsättningar för att skala på de fasta kostnaderna. Det kom­mer att driva lönsamheten på sikt. Sammantaget ser vi goda möjlig­heter för EQL att växa under marginalexpansion, vilket kan resultera i en kraftigt ökad vinst på sikt.

Starka ägare

Något som talar för att EQL ska fortsätta lyckas är kompetensen i led­ningen och bolagets starka ägare. Bland storägarna hittar vi Christer Fåhraeus, som också är koncernchef och vd. Han är för många känd som entreprenör och har varit med vid grundandet av flera börs­noterade bolag. Bland dessa är det framförallt framgångarna i Cella­vision som sticker ut. En annan nyckel i företaget är den indiska stor­ägaren Cadila Pharmaceutical, en global läkemedelskoncern som bidrar med viktig kompetens vid utvecklandet av nya produkter. Överlag består styrelse och ledning av personer med lång erfarenhet och stark kompetens, vilket är viktigt i en verksamhet där human­kapitalet väger tungt.

Betydande pipeline bäddar för tillväxt

EQLs tillväxt är starkt beroende av utvecklandet och lanseringen av nya generika. I dagsläget visar bolaget upp en imponerande pipeline bestående av 31 potentiella produkter, varav 11 befinner sig i lanserings- eller granskningsfas. Fler lanseringar är med andra ord att räkna med i närtid, något som kommer att driva försäljningen.

Potentiell premievärdering

EQL har förutsättningar för att fortsätta växa kraftigt, samt att nå en lönsamhet som ligger i linje med, eller högre än jämförbara kon­kurrenter. Klarar ledningen av att leverera i nivå med de högt ställda målen är vår bild att bolaget – sett till jämförbara konkurrenter – ska värderas till en premievärdering.

https://www.aktiespararna.se/sites/default/files/eql_pharma_q1.pdf

Research feed

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om EQL Pharma

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien EQL Pharma

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt