Nyhet

Fenix

Fenix Outdoor minskar omsättningen något men ökar rörelseresultat

Friluftsbolaget Fenix Outdoor redovisar minskande omsättning under första kvartalet jämfört med samma period året innan. Rörelsevinsten ökade.

Omsättningen sjönk 0,9 procent till 128,1 miljoner euro (129,3). Den digitala försäljningen växte med 104 procent och stod för 25,1 procent (12,2) av den totala försäljningen.

"Vi förväntar oss att vi kommer att se en absolut tillväxt framöver, men som andel av försäljningen förväntar vi oss en minskning. En effekt av vi återgår till en mer normal handel när
alla våra butiker är öppna igen och när andras butiker öppnas och vi kan börja leverera till dem från Brand och Global Sales. Som jag har sagt tidigare investerar vi i detta område för att öka tillväxten, men på ett lönsamt sätt", skriver styrelseordförande Martin Nordin om den digitala verksamheten.

Ebitda-resultat blev 26,1 miljoner euro (17,7), med en ebitda-marginal på 20,4 procent (13,7).

Rörelseresultatet blev 14,5 miljoner euro (6,8), med en rörelsemarginal på 11,3 procent (5,3).

Resultatet före skatt var 15,7 miljoner euro (8,9).

Resultatet efter skatt blev 9,6 miljoner euro (4,4), en ökning med 118,2 procent mot föregående år.

Resultat per aktie hamnade på 0,72 euro (0,33), vilket innebär en ökning med 118,2 procent mot föregående år.

När det gäller framtidsutsikterna skriver Martin Nordin följande:

"Vi förväntar oss (hoppas på) en fortsatt förbättring på alla våra marknader när handeln förhoppningsvis återgår till en mer normal situation. Vårt Brand och Global Sales segment har en sund orderbok, som överstiger förra årets höst, i vissa fall med mycket stora ökningar. Vi är för närvarande i en position som kan svara på kundernas efterfrågan mycket bra. Gällande hösten finns det dock några moln på himlen, inte minst leveranssituationen på grund av återhämtning i produktion. Det finns en eftersläpning i produktionskapaciteten globalt och redan nu har Frilufts mött en viss brist på varor från varumärken/leverantörer."

Fenix Outdoor, MEURQ1-2021Q1-2020Förändring
Nettoomsättning128,1129,3-0,9%
EBITDA26,117,747,5%
EBITDA-marginal20,4%13,7%
Rörelseresultat14,56,8113,2%
Rörelsemarginal11,3%5,3%
Resultat före skatt15,78,976,4%
Nettoresultat9,64,4118,2%
Resultat per aktie, EUR0,720,33118,2%


http://media.finwire.com/media/FWM005E694-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Fenix Outdoor

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Fenix Outdoor

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt