Ichnos i licensavtal med Almirall för IL-1RAP-antagonist, som potentiellt täcks av Cantargia-patent
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Ichnos i licensavtal med Almirall för IL-1RAP-antagonist, som potentiellt täcks av Cantargia-patent

Bioteknikbolaget Ichnos har tecknat ett licensavtal med läkemedelsbolaget Almirall avseende sin IL-1RAP-antagonist, ISB 880. Det framgår av ett pressmeddelande från Ichnos.

Vad gäller själva licensavtalet får Almirall globala rättigheter att utveckla och kommersialisera ISB 880, medan Ichnos behåller rättigheterna för antikroppar som verkar på IL-1RAP för onkologiska indikationer. Vidare kommer Almirall initialt att betala Ichnos 20,8 miljoner euro och därefter följer ytterligare utvecklings- och milstolpsbetalningar, tillsammans med royalties på eventuell försäljning.

Svenska Cantargia, som också utvecklar antikroppsbaserade immunterapier mot IL-1RAP, meddelade den 1 december att flera oppositioner lämnats in mot företagets patent som gäller EU. Patentet avser IL-1RAP-bindande antikroppar som har egenskaper som liknar Cantargias läkemedelskandidat Nadunolimabs (CAN04). Cantargias vd Göran Forsberg bekräftar till Finwire att Ichnos är en av de parter som skickat in oppositioner mot patentet, som sträcker sig till 2035.

I pressmeddelandet från den 1 december kommenterade Forsberg:

”Baserat på de positiva kliniska data som Cantargia har presenterat för Nadunolimab, har en ökad konkurrens inom IL1RAP-fältet blivit allt mera påtaglig, även om Cantargia har ett försprång. Opposition mot godkända patent är en vanlig företeelse från konkurrenter inom områden med hög kommersiell potential och de här oppositionerna bekräftar detta. Vår åsikt är att det godkända patentet i fråga är väl underbyggt och att oppositionerna saknar grund."

Cantargiachefen uppger idag till Finwire att bolaget kommer att bemöta oppositionerna, men att det är en utdragen process. Hela oppositionsprocessen förväntas vara avslutad inom 1–2 år.

Forsberg ger även sin syn på avtalet mellan Ichnos och Almirall.

"Det här är verkligen spännande och det visar på det kommersiella värdet av det vi håller på med. Avtalet mellan Ichnos och Almirall påverkar inte vår kommersiella plan, men det stärker att vi är på rätt väg", förklarar han.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Cantargia

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Cantargia

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt