Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Miljarder

Miljarder upp i rök i fatala återköp av egna aktier av flera bolag - Di

Bolagen på Stockholmsbörsen har i år återköpt aktier för 93 miljarder kronor, ett drag som visat sig dåligt i samband med att kurserna rasat.

I toppen av listan återfinns fastighetsbolaget Castellums vars återköp har minskat 1,7 miljarder kronor i värde, följt av Nordea på nästan -1,5 miljarder kronor och Electrolux på -965 miljoner kronor.

Di noterar också att Fingerprint Cards återköpt aktier, vilket visat sig vara ett lika fatalt misstag som senaste gången 2016. Då köptes aktier för en miljard kronor som drygt ett år senare var värda endast 100 miljoner kronor, alltså ett tapp på 900 miljoner kronor.

“Man kan ju tycka att 2016 års återköpsprogram vore en tillräckligt dyrköpt läxa för att Fingerprint Cards skulle undvika nya aktieåterköp. Men styrelsen var av en annan åsikt och under 2020–2021 återköpte bolaget återigen aktier, denna gång för 415 miljoner kronor, vilket efter årets kursfall har resulterat i en kursförlust på 297 miljoner kronor”, skriver Di.

https://www.di.se/analys/miljarder-upp-i-rok-i-fatala-kop-av-egna-aktier/

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du högst sparränta just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella sparräntor för sparkonton för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien Castellum

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: info@borskollen.se

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 79 % av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.