Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Morgonkollen

Morgonkollen 3 oktober - Aktuella börshändelser som du bör ha koll på

Sammanfattning med allt du behöver veta om nattens/dagens viktigaste börshändelser.

3 oktober 2023


God morgon

Stockholmsbörsen väntas inleda tisdagen med lägre kurser.

Euro Stoxx 50-terminen sjunker med 0,53 procent och FTSE 100-terminen backar 0,18 procent.


New York

De amerikanska börserna avslutade måndagen med lätta uppgångar efter att kongressen under helgen lyckats nå en temporär lösning som undviker att den federala statsapparaten stängs ned. Marknadsräntorna steg under dagen.

På den breda marknaden ökade S&P 500-index med 0,01 procent till 4 288,39. S&P 500 index handlades under dagen inom intervallet -0,65 procent som lägst och 0,29 procent som högst.

Teknologitunga Nasdaq Composite steg med 0,67 procent till 13 307,77. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -0,12 procent som lägst och 1,09 procent som högst.

Sektormässigt hade telekom den bästa utvecklingen, plus 1,47 procent, medan kraft noterades för den svagaste utvecklingen, minus 4,72 procent.

Räntan på den amerikanska tioåriga obligationen steg 11 punkter till 4,68 procent. I dag på morgonen noteras räntan till 4,68 procent.

Brentoljan backade 1,62 procent till 90,71 dollar och WTI-oljan sjönk 2,17 procent till 88,82 dollar. Brent står i dag i 89,94 dollar, medan WTI-noteringen är 88,28 dollar.

Guldpriset (termin) backade 1,01 procent till 1 847,20 dollar. I dag står guldet i 1 837,40 dollar.

Dollarn stärktes till 1,0480 mot euron, från 1,0574 dagen innan. I dag står dollarn i 1,0466. En dollar kostar i dag 11,0752 kronor, att jämföra med 11,0367 föregående handelsdag.

Nyfiken på att börja analysera de globala världsmarknaderna? Gör som oss på Börskollen, prova TradingViews kraftfulla analysplattform! (affiliatelänk).


Asien

Det är tydliga fall på de asiatiska börserna under morgonen. I Australien valde centralbanken att lämna räntan oförändrad.

Börserna på Fastlandskina har fortsatt stängt på grund av Golden Week. Även den sydkoreanska börsen är stängd på grund av helgdag.

Japanska storbolagsindexet Nikkei 225 sjönk med 1,64 procent till 31 237,94. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -1,90 procent som lägst och -0,48 procent som högst.

Det bredare japanska Topix-indexet backade med 1,68 procent till 2 275,47. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -1,87 procent som lägst och -0,39 procent som högst.


Delårsrapporter:

Skidanläggningsbolaget Skistars rörelseförlust förbättrades i det fjärde kvartalet av det brutna räkenskapsåret till -230 miljoner kronor, från -265 miljoner kronor föregående år. Styrelsen föreslår sänkt utdelning till 2,60 kronor per aktie, från fjolårets 3,00 kronor.


Företagsnytt:

Flygbolaget SAS kommer att hålla en presskonferens ikväll klockan 18.00 för att ge en statusuppdatering om den pågående kapitalanskaffningsprocessen. Det framgår av ett pressmeddelande. I helgen skrev norska Aftenposten att det pågår en rejäl budstrid mellan två intressenter om vem som ska bli ny storägare i SAS.

Lundinfamiljen stärker den operativa makten i gruvbolaget Lundin Mining i samband med att Jack Lundin tar över som ny vd från Peter Rockandel.

Storbritannien väntas skrinlägga den andra etappen i byggandet av en höghastighetsjärnväg mellan London och Manchester. Ett besked om detta väntas komma i samband med Torys partikonferens. Beslutet kan ses mot bakgrund av att Skanska via ett samriskbolag deltar i den första etappen där man har kontrakt för 17 miljarder kronor. Det rapporterar Dagens industri.

Sportboksleverantören Kambi har tecknat ett exklusivt långsiktigt avtal om att driva online- och retailsportboken hos Svenska Spel Sport & Casino. Avtalet väntas ge en betydande finansiell effekt från andra halvåret 2024.


Sverige:

E-handeln fortsatte att minska i Sverige under det andra kvartalet, mätt som årstakt. Förlorare är bygghandeln som minskar mest medan apotekshandeln har högst ökning. Kläder och skor samt sport och fritid uppvisar en positiv tillväxt, visar Postnords E-barometer.

Under september nyregistrerades 28 893 personbilar i Sverige. Det är en ökning med 25 procent jämfört med samma månad förra året. Det visar Trafikanalys officiella statistik.


Från omvärlden

USA har informerat Kina om att de bör räkna med uppdaterade regler kring exportrestriktioner av AI-chip och chiptillverkningsutrustning redan i början av oktober. Det rapporterar Reuters med hänvisning till myndighetskällor.

Brittiske miljardären Jim Ratcliffe överväger att köpa ett minoritetsinnehav i fotbollsklubben Manchester United. Det skriver Sky News med hänvisning till källor.

Kinesiska teknikjätten Bytedance, som bland annat ligger bakom populära appen TikTok, nära dubblade sitt rörelseresultat till 6 miljarder dollar i det första kvartalet, rapporterar Wall Street Journal. År 2021 gjorde techbjässen en förlust om 7 miljarder dollar.

Japans finansminister Shunichi Suzuki uppger att landet är redo att vidta åtgärder om yenen försvagas för mycket. Det rapporterar Wall Street Journal. Han upprepar dock att regeringen inte har något mål för en specifik nivå på yenen utan att man fokuserar på volatiliteten. Yenen handlades i morse vid 149,85 mot dollarn.


Makro:

Butikspriserna i Storbritannien ökade 6,2 procent i årstakt i september, visar statistik av British Retail Consortium.

Australien lämnar styrräntan som väntat oförändrad vid 4,10 procent.

Inköpschefsindex för industrin i Indien sjönk till 57,5 i september, från 58,6 föregående månad.


Aktierekommendationer:

DNB höjer Nokia till köp från behåll, riktkurs 4,70 euro.

Barclays höjer Hexagon till jämvikt från undervikt, riktkurs 100 kronor.


Håll ögonen på idag:

BÖRS
Rapporter
07:00 Skistar

Utländska rapporter
Före börsöppning: Boohoo

Stämmor
10:00 Tebede (extra), 11:00 Sun4Energy (extra), 14:00 VEF (extra)

Handlas exklusive utdelning
Coor (utd 2,40 kr)

Börshandel
Shanghaibörsen stängd
Shenzhenbörsen stängd

Utländska övriga händelser
Textilwirtschaft månadsförsäljning


MAKRO
Sydkorea helgdag
Tyskland helgdag
08:30 Schweiz KPI
09:00 Turkiet KPI
09:00 Turkiet PPI
10:15 Riksbanken tal av Bunge
10:35 ECB tal av Lane
12:00 Portugal industriproduktion
14:00 Brasilien industriproduktion
14:00 Federal Reserve tal av Bostic
14:45 ECB tal av Villeroy
14:55 USA Redbook
16:00 USA lediga jobb (Jolts)
22:30 USA API oljelager❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.