Nyhet

Morgonkollen

Morgonkollen 5 juli - Aktuella börshändelser som du bör ha koll på

Sammanfattning med allt du behöver veta om nattens/dagens viktigaste börshändelser.

5 juli 2022


God morgon

Stockholmsbörsen väntas inleda tisdagen uppåt.

Euro Stoxx 50-terminen stiger med 0,64 procent, FTSE 100-terminen ökar 0,32 procent och DAX terminen ökar 0,60 procent.


New York

De amerikanska börserna höll helgstängd på måndagen då nationaldagen fjärde juli firades.

Räntan på den amerikanska tioåriga noteras i dag till 2,95 procent. I fredags var noteringen 2,89 procent.

Brentoljan steg igår 1,68 procent till 113,50 dollar. Brent står i dag i 113,80 dollar,

Guldpriset noteras i dag till 1 812,20 dollar. I fredags var noteringen 1 801,50 dollar.

Dollarn stärktes igår till 1,0423 mot euron, från 1,0430 dagen innan. I dag står dollarn i 1,0442. En dollar kostar 10,3233 kronor, att jämföra med 10,3469 föregående handelsdag.

Nyfiken på att börja analysera de globala världsmarknaderna? Gör som oss på Börskollen, prova TradingViews kraftfulla analysplattform! (affiliatelänk).


Asien

Börsutvecklingen i Asien är blandad på tisdagen. Kinesiska fastlandsbörser backar. Under morgonen presenterades Caixins kinesiska inköpschefsstatistik för tjänstesektorn som var högre än väntat. Sydkoreanska inflationen steg något mer än väntat i juni. Australiens centralbank höjde styrräntan som väntat.

Japanska storbolagsindexet Nikkei 225 steg med 1,03 procent till 26 423,47. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet 0,54 procent som lägst och 1,45 procent som högst.

Det bredare japanska Topix-indexet ökade med 0,50 procent till 1 879,12. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet 0,12 procent som lägst och 0,88 procent som högst.


Svenska delårsrapporter:

It-återförsäljaren Dustin redovisar ökande omsättning under tredje kvartalet jämfört med samma period året innan. Det justerade ebita-resultatet uppgick till 201 miljoner kronor, en förbättring från 158 miljoner i fjol men lägre än konsensus på 217.
Den organiska försäljningstillväxten var 19,7 procent (6,1).


Affärer:

Fastighetsbolaget SBB avyttrar en bostadsfastighet i Örebro till ett överenskommet fastighetsvärde på 400 miljoner kronor.


Företagsnytt:

Flygbolaget SAS och vissa av dess dotterbolag har lämnat in en frivillig ansökan om att inleda ett chapter 11-förfarande i USA, en rättsprocess för finansiell rekonstruktion som genomförs under tillsyn av amerikansk federal domstol. SAS verksamhet uppges inte påverkas av just chapter 11-ansökan. Verksamheten påverkas dock av nuvarande strejk.

Fastighetsbolaget Studentbostäder har genomfört en riktad nyemission som tillför bolaget cirka 125 miljoner kronor före transaktionskostnader.

Svenska batteritillverkaren Northvolt har tagit in 1,1 miljarder dollar i konvertibla obligationer från en grupp investerare för att finansiera utbyggnaden av deras fabriker i Europa.

Bilhandlarbolaget Bilia har avslutat sitt återköpsprogram som inleddes den 1 juni.
Bolaget har inom ramen för programmet köpt tillbaka totalt 674 000 aktier, varav 117 597 aktier under förra veckan, till ett sammanlagt belopp om 99,9 miljoner krono


Sverige:

Statsminister Magdalena Andersson har besökt krigsdrabbade Ukraina, rapporterar Ekot. Under sin vistelse besökte hon Butja nära Kiev där det tidigare rapporterats om krigsbrott.

Det är svag sikt och inflationens effekter kommer att göra ont. Det säger SEB:s vd Johan Torgeby till Dagens industri, Di. SEB-chefen menar att det finns likheter med 90-talskrisen, men både bankerna och det finansiella systemet kommer att reda ut situationen. Torgeby menar också att visibiliteten är den sämsta som han upplevt under sin karriär.


Från omvärlden:

Fiskodlingsjätten Bakkafrost hade en slaktvolym på 19 700 ton under det andra kvartalet, enligt en verksamhetsuppdatering. Bakkafrosts slaktvolym i föregående kvartal uppgick till 21 400 ton.

Tyska energibolaget Uniper är i samtal med regeringen om ett potentiellt räddningspaket på upp till 9 miljarder euro, motsvarande 97 miljarder kronor. Det uppger källor till Bloomberg News. Uniper-aktien rasade 28 procent på måndagen på uppgifterna.

Elbilstillverkaren Tesla väntas stoppa produktionen vid sin Gigafactory i Tyskland under två veckor med start på måndag. Det rapporterar tabloidtidningen Bild.
Skälet till det planerade stoppet är att kunna uppgradera fabriken och lägga till ett tredje skift.

Amerikanska och asiatiska chiptillverkare varnar för att de kommer behöva skjuta upp eller dra ner på sina investeringar i USA på grund av Vita Husets misslyckade försök med att finansiera ett nytt stödpaket om 52 miljarder dollar till industrin, kallat "Chips Act". Det skriver Nikkei Asia.

Höga priser och leveransstörningar efter Rysslands invasion av Ukraina leder till en nedrevidering och ett ifrågasättande kring naturgasens utsikter i energiomställningen. Det skriver IEA i en analys av naturgasmarknaden.

Kina ska inrätta en statlig infrastrukturfond värd 500 miljarder yuan. Det rapporterar Reuters och hänvisar till källor, enligt Forexlive. Kina är världens näst största ekonomi.


Makro:

Kinas inköpschefsindex för tjänsteindustrin, enligt Caixin, ökade mer än väntat i juni.
Tjänsteindexet förbättrades till 54,5 i juni från 41,4. Marknaden hade enligt Bloomberg väntat en ökning till 49,6.

Indiens inköpschefsindex för tjänsteindustrin ökade till 59,2 i juni, från 58,9 som sågs i maj.

Australien höjer som väntat styrräntan till 1,35 procent från 0,85 procent.

Konsumentpriserna i Sydkorea ökade mer än väntat med 6 procent i årstakt i juni. I maj var nivån 5,4 procent. Väntat 5,9 procent.


Aktierekommendationer

Handelsbanken höjer kort rekommendation på Tietoevry till köp från behåll


Håll ögonen på idag:

BÖRS
Rapporter
Ospecificerad tid: Fastpartner

08:00 Dustin

Stämmor
15:00 Pegroco (extra), 17:30 Vibrosense Dynamics (extra)

Övriga händelser
Textilwirtschaft månadsförsäljning

MAKRO
08:30 Sverige PMI tjänstesektorn
09:15 Spanien PMI tjänstesektorn
09:15 Sydafrika PMI
09:45 Italien PMI tjänstesektorn
09:50 Frankrike PMI tjänstesektorn reviderad
09:55 Tyskland PMI tjänstesektorn reviderad
10:00 EMU PMI tjänstesektorn reviderad
10:30 Storbritannien PMI tjänstesektorn reviderad
13:00 Mexiko konsumentförtroende
14:00 Brasilien industriproduktion
14:30 Kanada bygglov
15:00 Brasilien PMI tjänstesektorn
16:00 USA industriorder
16:00 USA order varaktiga varor reviderad


Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt