Nyhet

Mycket stark månad för Tellus Midas - ökade 10,2 procent i augusti

Fonden Tellus Midas steg 10,2 procent i augusti. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 34,1 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltaren Jan Petersson.

Innehaven som under månaden bidrog allra mest positivt till avkastningen var norska miljöbolaget Quantafuel (+81 procent) samt svenska Bayn som tillverkar naturliga sötningsmedel. Bayn steg i augusti 55 procent.

På den negativa sidan fanns bioteknikbolaget Scandion Oncology som efter ett hittills starkt år såg vinsthemtagningar under månaden, uppger förvaltaren. Även franska vårdbolaget Orpea blev ett av fondens sämsta innehav.

Under augusti gjorde förvaltaren fyra nyinvesteringar. Man köpte aktier i e-handelsbolagen Mercadolibre och Alibaba, samt i amerikanska IT-säkerhetsföretaget Fortinet. Dessutom deltog fonden i börsnoteringen av det svenska medicinteknologibolaget Biovica. Förvaltarern nämner även att man helt avyttrat innehaven i norska Vow och tyska Evotec.

Angående försäljningen av Vow menar förvaltaren att bolagets verksamhet inom kryssningsbranschen inför framtiden är ofördelaktig, med tanke på coronapandemins effekter på branschen. Trots det har positionen i bolaget varit en mycket bra investering, menar Petersson.

Inför framtiden lyfter förvaltaren flera orosmoln på börsmarknaden.

"Orosmolnen består som vi tidigare framhållit framförallt i det stundande amerikanska presidentvalet, liksom framförallt de amerikansk-kinesiska handelsrelationerna. Vi är mindre bekymrade för att utbredingen av corona ska störa den globala börsutvecklingen, då vi trots allt närmare oss ett vaccin för varje månad. Att de stora ekonomierna skulle stå inför nationella nedstängningar ser vi som uteslutet", avslutar förvaltaren.

Fondens största innehav var vid månadsskiftet Bayn Europe, Quantafuel och Scandion Oncology med portföljvikterna 8,11, 7,68 respektive 4,34 procent.

Störst geografisk exponering hade fonden mot Sverige, Norge och USA.
Tellus Midas, %augusti, 2020
Fond MM, förändring i procent10,2
Fond i år, förändring i procent34,1

Leonard Lenhoff
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt