Mycket stark månad för Tellus Midas - ökade 10,2 procent i augusti
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Finwire / Börskollen

Mycket stark månad för Tellus Midas - ökade 10,2 procent i augusti

Fonden Tellus Midas steg 10,2 procent i augusti. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 34,1 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltaren Jan Petersson.

Innehaven som under månaden bidrog allra mest positivt till avkastningen var norska miljöbolaget Quantafuel (+81 procent) samt svenska Bayn som tillverkar naturliga sötningsmedel. Bayn steg i augusti 55 procent.

På den negativa sidan fanns bioteknikbolaget Scandion Oncology som efter ett hittills starkt år såg vinsthemtagningar under månaden, uppger förvaltaren. Även franska vårdbolaget Orpea blev ett av fondens sämsta innehav.

Under augusti gjorde förvaltaren fyra nyinvesteringar. Man köpte aktier i e-handelsbolagen Mercadolibre och Alibaba, samt i amerikanska IT-säkerhetsföretaget Fortinet. Dessutom deltog fonden i börsnoteringen av det svenska medicinteknologibolaget Biovica. Förvaltarern nämner även att man helt avyttrat innehaven i norska Vow och tyska Evotec.

Angående försäljningen av Vow menar förvaltaren att bolagets verksamhet inom kryssningsbranschen inför framtiden är ofördelaktig, med tanke på coronapandemins effekter på branschen. Trots det har positionen i bolaget varit en mycket bra investering, menar Petersson.

Inför framtiden lyfter förvaltaren flera orosmoln på börsmarknaden.

"Orosmolnen består som vi tidigare framhållit framförallt i det stundande amerikanska presidentvalet, liksom framförallt de amerikansk-kinesiska handelsrelationerna. Vi är mindre bekymrade för att utbredingen av corona ska störa den globala börsutvecklingen, då vi trots allt närmare oss ett vaccin för varje månad. Att de stora ekonomierna skulle stå inför nationella nedstängningar ser vi som uteslutet", avslutar förvaltaren.

Fondens största innehav var vid månadsskiftet Bayn Europe, Quantafuel och Scandion Oncology med portföljvikterna 8,11, 7,68 respektive 4,34 procent.

Störst geografisk exponering hade fonden mot Sverige, Norge och USA.
Tellus Midas, %augusti, 2020
Fond MM, förändring i procent10,2
Fond i år, förändring i procent34,1

Leonard Lenhoff
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Alibaba ADR

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt