Noteringsaktuella XP Chemistries vd ser stark efterfrågan på kapsaicin till djurfoder
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Noteringsaktuella XP Chemistries vd ser stark efterfrågan på kapsaicin till djurfoder

Noteringsaktuella XP Chemistries är ett företag som kan tillverka kapsaicin, som är det heta ämnet i chili, från skogsråvaror. Bland annat har ämnet bevisats kunna minska salmonella hos kycklingar, varför det undersöks som substitut eller komplement till antibiotika i djurfoder. I en intervju med Finwire gick bolagets vd Erik Nelsson igenom delar av verksamheten och utsikterna framgent.

Bolaget har idag kapacitet att producera 1 ton kapsaicin årligen, något man vill tiofaldiga till 2023 genom 40 procent av medlen från emissionen i samband med noteringen. På frågan om det finns en efterfrågan för detta svarar XP Chemistries-chefen:

"Absolut. Kapacitetsökningen kommer att genomföras i samband med det planerade godkännandet för användning av kapsaicin i djurfoder i Europa, vilket är en stor marknad som vi inte har tillgång till idag".

Hur mycket man kan ta betalt för kapsaicinet beror på applikationsområde. Vad gäller den största marknaden, feed, gäller priser om 4 000 till 10 000 kronor per kilo kapsaicin beroende på hur kunden vill ha produkten formulerad, förklarar Nelsson. XP Chemistries formulerar således kapsaicinet, så att det är färdigt för kund att tillsätta i djurfodret.

Den globala försäljningen av foder till kycklingar uppgick till 450 miljoner ton år 2018. För varje ton kycklingfoder rekommenderar bolaget att cirka 10 gram kapsaicin adderas.

På frågan om man själva utför studier för att bevisa kapsaicinets effekt svarar Nelsson:

"Vi lutar oss till stor del på litteratur, vi har i prospektet en mängd med publicerade artiklar där man sett tydliga positiva effekter. För vår egen produkt har vi gjort förstudier för att utvärdera produktens säkerhet, och där ser resultaten bra ut. De fulla studierna pågår nu och vi väntar på rapporter". Resultat från bolagets första studier är planerade att presenteras innan årsskiftet.

Framförallt EU har infört hårdare krav vad gäller antibiotikaanvändning, för att motverka bildandet av multiresistenta bakterier. Från och med januari 2022 krävs en rapport från djuruppfödare att få använda sig utav antibiotika, vilket kommer skapa ett stort pappersarbete, menar Nelsson, som tillägger att resten av världen tar efter EUs hårdare reglering av antibiotikaanvändning.

XP Chemistries har även en vertikal inom läkemedel.

"Det handlar främst om produkter anpassade för att lindra smärta. Specifikt finns det idag plåsterprodukter med kapsaicin som sätts på huden som ger en unik interaktion med TRPV-1 receptorn, (en receptor som för övrigt var central för forskningen som ledde till årets nobelpris i medicin eller fysiologi). Då får man en överbelastning av nervsystemet som hjälper mot smärta som är svår att behandla med dagens läkemedel. Den här typen av plåster används bland annat inom palliativ vård".

Emellertid befinner sig denna vertikal i sin linda och långa regulatoriska processer måste genomgås och ge godkännande. Detta gäller dock inte kosmetikaklassade produkter som exempelvis bolagets linementkräm Xylocap, vilken redan säljs på Lloyds och Kronans apotek.

XP Chemistries handelsstart på First North är planerad till den 29 oktober.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om XP Chemistries

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien XP Chemistries

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt