Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Noteringsaktuella XP Chemistries vd ser stark efterfrågan på kapsaicin till djurfoder

Noteringsaktuella XP Chemistries är ett företag som kan tillverka kapsaicin, som är det heta ämnet i chili, från skogsråvaror. Bland annat har ämnet bevisats kunna minska salmonella hos kycklingar, varför det undersöks som substitut eller komplement till antibiotika i djurfoder. I en intervju med Finwire gick bolagets vd Erik Nelsson igenom delar av verksamheten och utsikterna framgent.

Bolaget har idag kapacitet att producera 1 ton kapsaicin årligen, något man vill tiofaldiga till 2023 genom 40 procent av medlen från emissionen i samband med noteringen. På frågan om det finns en efterfrågan för detta svarar XP Chemistries-chefen:

"Absolut. Kapacitetsökningen kommer att genomföras i samband med det planerade godkännandet för användning av kapsaicin i djurfoder i Europa, vilket är en stor marknad som vi inte har tillgång till idag".

Hur mycket man kan ta betalt för kapsaicinet beror på applikationsområde. Vad gäller den största marknaden, feed, gäller priser om 4 000 till 10 000 kronor per kilo kapsaicin beroende på hur kunden vill ha produkten formulerad, förklarar Nelsson. XP Chemistries formulerar således kapsaicinet, så att det är färdigt för kund att tillsätta i djurfodret.

Den globala försäljningen av foder till kycklingar uppgick till 450 miljoner ton år 2018. För varje ton kycklingfoder rekommenderar bolaget att cirka 10 gram kapsaicin adderas.

På frågan om man själva utför studier för att bevisa kapsaicinets effekt svarar Nelsson:

"Vi lutar oss till stor del på litteratur, vi har i prospektet en mängd med publicerade artiklar där man sett tydliga positiva effekter. För vår egen produkt har vi gjort förstudier för att utvärdera produktens säkerhet, och där ser resultaten bra ut. De fulla studierna pågår nu och vi väntar på rapporter". Resultat från bolagets första studier är planerade att presenteras innan årsskiftet.

Framförallt EU har infört hårdare krav vad gäller antibiotikaanvändning, för att motverka bildandet av multiresistenta bakterier. Från och med januari 2022 krävs en rapport från djuruppfödare att få använda sig utav antibiotika, vilket kommer skapa ett stort pappersarbete, menar Nelsson, som tillägger att resten av världen tar efter EUs hårdare reglering av antibiotikaanvändning.

XP Chemistries har även en vertikal inom läkemedel.

"Det handlar främst om produkter anpassade för att lindra smärta. Specifikt finns det idag plåsterprodukter med kapsaicin som sätts på huden som ger en unik interaktion med TRPV-1 receptorn, (en receptor som för övrigt var central för forskningen som ledde till årets nobelpris i medicin eller fysiologi). Då får man en överbelastning av nervsystemet som hjälper mot smärta som är svår att behandla med dagens läkemedel. Den här typen av plåster används bland annat inom palliativ vård".

Emellertid befinner sig denna vertikal i sin linda och långa regulatoriska processer måste genomgås och ge godkännande. Detta gäller dock inte kosmetikaklassade produkter som exempelvis bolagets linementkräm Xylocap, vilken redan säljs på Lloyds och Kronans apotek.

XP Chemistries handelsstart på First North är planerad till den 29 oktober.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om XP Chemistries

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien XP Chemistries

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt