Nyhet

Paxman tillförs 77 miljoner kronor genom riktad emission

Medicinteknikbolaget Paxman har tillförts 77 miljoner kronor före transaktionskostnader genom en riktad nyemission.

Totalt emitteras 1,4 miljoner aktier och teckningskursen sattes till 55 kronor. Stängningskurs igår var 61 kronor. Kursen fastställdes genom ett accelererat bookbuilding-förfarande lett av Carnegie och ABG Sundal Collier. Såväl befintliga som nya investerare tecknade aktier, däribland Creades, Alcur och Andra AP-fonden. Utspädningen blir 7,4 procent.

Paxmans styrelse menar att en riktad emission var att föredra framför en företrädesemission.

"Styrelsens bedömning baseras på att en riktad nyemission möjliggör för Bolaget att anskaffa kapital på ett snabbt och effektivt sätt vilket i sin tur ger flexibilitet för potentiella investeringsmöjligheter på kort sikt, bidrar till en minskad exponering mot kurssvängningar på aktiemarknaden samt ger möjlighet att dra nytta av nuvarande intresse i Bolagets aktie bland potentiella institutionella investerare", uppger styrelsen som också menar att det är positivt med ett ökat institutionellt ägande.

Vad skall kapitalet användas till? Paxman tänker att använda kapitalet till att fortsätta sin kommersialiseringsstrategi och listar framförallt fyra områden.

1. Paxman kommer att investera i kommersiell organisation i syfte att påskynda marknadstillträdet till USA.

2. Investera i förbättrad kommunikations- och utbildningsstrategi för de nya kod- och betalningsstrategierna i USA.

3. Ytterligare stärka och accelerera företagets FoU-arbete, vilket inkluderar finansiering av kliniska prövningar och regulatoriska godkännanden av kryokompressionsanordningen för extremiteterna för att förebygga kemoterapiinducerad perifer neuropati (CIPN) studien i tillägg till Paxman Scalp Cooling Research Center.

4. Betala tillbaka befintlig kreditfacilitet och använda kapitalet för löpande verksamhet.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Paxman

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Paxman

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt