Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Privatspararna

Privatspararna fortsatte nettoköpa aktier i augusti - Investor, SBB och Sinch mest populära

De svenska småspararna fortsatte under augusti att nettoköpa aktier för åttonde månaden i rad, trots den sämsta augustimånaden sedan 2011. Månadens köplista toppas av Investor, följt av SBB B och Sinch, visar färsk statistik från nätmäklaren Avanza.

”Närmare varannan köpkrona under augusti går till en välkänd trio som samtliga dessutom ökar antal ägare hos Avanza. En bidragande faktor kan tänkas vara det faktum att de underpresterat börsen under månaden samtidigt som de har en cementerad plats i mångas portföljer. Ett klassiskt bottenfiske i välkända bolag”, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.

Privatspararna gjorde 289 700 affärer per dag i augusti, vilket är 28 procent mindre än samma period förra året, men en ökning med 5 procent gentemot föregående månad. Hos Avanza var antalet affärer 218 100, ned 29 procent mot året innan men upp 5 procent mot juli.

De mest sålda aktierna under månaden var Swedish Match, Karo Pharma och CTT Systems.

”Budaktuella Swedish Match ruvar på säljtoppen för andra månaden i rad. Inte särdeles förvånande med tanke på att det är ett bolag med många ägare och där acceptfristen för budet dessutom förlängts. Sedan budet från Philips Morris i maj har var tredje aktieägare hos Avanza valt att sälja över börsen för att stuva om i portföljen. Även Karo Pharma har uppvaktats med bud från storägaren Karo Intressenter”, kommenterar Nicklas Andersson.

KöperSäljer
Investor BSwedish Match
SBB BKaro Pharma
SinchCTT Systems
H&MApple
StorskogenMillicom
Calliditas TherapeuticsAlibaba
CastellumEricsson B
SandvikSAAB B
Bed Bath & BeyondGameStop
Stenhus FastigheterBeijer Ref B


http://media.finwire.com/media/FWM007A0A1-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt