Nyhet

Rhenman Global Opportunities L/S minskade 3 procent i juli - Ericsson gynnas av pandemin

Fonden Rhenman Global Opportunities L/S minskade 3 procent i juli. Sedan årsskiftet har fonden minskat 21,7 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av ansvarig förvaltare Staffan Knafve.

Enligt Knafve varierade månadsavkastningen för fondens innehav stort beroende på valutakursförändringar som påverkade länder olika. Exempelvis steg den amerikanska dollarn mot den svenska kronan, vilket medförde att amerikanska investerare såg en uppgång för månaden.

Under juli månaden slog de så kallade FAAMG-bolagen (Facebook, Apple, Amazon, Microsoft och Google) alla all time high-rekord. Enligt fondförvaltaren beror detta på den höga aktiviteten bland privatinvesterare.

Under månaden var Ericsson och Qualcomm positiva bidragsgivare.

Ericsson släppte under perioden en stark halvårsrapport och enligt Knafve gynnas de av nuvarande pandemi.

"Ericssons siffror bekräftar att pandemin har avslöjat brister i den globala kapaciteten som ansträngts av ökningen i hemarbete och streaming. Detta har gynnat efterfrågan på Ericssons nätverksutrustning".

Även Qualcomm släppte en stark halvårsrapport, vilket enligt Knafve gjorde att dess kurs steg.

Chevron och Exxon Mobil tillhörde de negativa bidragsgivarna för månaden.

Under månaden släppte Chevron en kvartalsrapport, i vilken företaget redovisade sin största förlust sedan 2001. Enligt Knafve drabbades Chevron extra hårt av oljepriskraschen för några månader sedan.

"Chevron missgynnades gentemot flera av sina konkurrenter av att bolaget inte har någon tradingverksamhet, och därmed inte kunde kompensera smällen av de låga oljepriserna genom att handla på volatilitet".

Exxon Mobil redovisade även dem ett dåligt resultat. I rapporten för juli redovisade företaget sin största kvartalsförlust någonsin.

Rhenman Global Opportunities L/S, %juli, 2020
Fond MM, förändring i procent-3
Fond i år, förändring i procent-21,7

Joel Andersson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt