Spac-experten: Kan bli brådskande för många Spacs inom sex till nio månader

Nyhet

{newsItem.title}

Spac-experten: Kan bli brådskande för många Spacs inom sex till nio månader

2020 års stora inflöden av specialförvärvsbolag, Spacs, kan möjligtvis skapa problem när de har mer tidspress och de måste skynda sig för att hitta målbolag innan deras 24-månader långa tidsperiod för att hitta förvärv löper.

Det säger GP Bullhounds amerikanska Spac-expert Adam Birnbaum i en exklusiv intervju med Finwire.

- Det kan bli mycket brådskande hos Spac-bolag inom sex till nio månader, säger Birnbaum om den tickande klockan hos vissa av bolagen och Spac-strukturen med sponsorer samt incitament som belönar förvärv och bestraffar inaktivitet.

Under 2020 noterades totalt 248 specialförvärvsbolag i USA samtidigt som 83,5 miljarder dollar restes. Efter blott tio veckor slogs rekordet för antalet börsnoterade Spac-bolag under ett år, och sedan dess har även rekordet för det totala kapitalet som rests slåtts.

GP Bullhound-representanten tror dock inte att noteringsmetoden är en tillfällig fluga och understryker att Spac-konceptet funnits i över 25 år och kommer att fortsätta existera.

- Jag vet inte om det kommer ha samma andel av M&A-transaktionerna som idag men jag tror att det kommer alltid att vara ett av flera möjliga investeringsinstrument och noteringsmetoder som bolag kommer överväga och använda.

Vad som går att säga är att Spac-trenden definitivt har blivit hetare under senare tid och vissa har höjt en varningens finger kring bolagen och vinklat de som riskabla av anledningen att man inte vet vad man investerar i.

Andra anser samtidigt att Spac-investeringar vid nyemissioner kan ses som relativt riskfria, och Birnbaum verkar vara en av de dessa förespråkare i det avseendet.

- Om du vill veta varför 90 miljarder dollar gått in i Spacs under 2021 så är det på grund av riskprofilen. För de som investerar tidigt vid teckningspriset har rätt att lösa in aktien till substansvärdet och få tillbaka sina investerade pengar, kommenterar Spac-experten om riskaspekten.

- Det är som en garanterad investering, man kan betala investeringsavgiften och sedan lämna bolaget om man vill, fortsätter han.

Å andra sidan ser Birnbaum det som riskabelt när man börjar köpa aktier i högt värderade Spac-bolag på endast rykten, utan att något påtagliga bevis som att en fusion har genomförts och stöttat uppgången.

- Det är där den riktiga risken ligger, avslutar Spac-experten.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda nyhetsuppslagen från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar.

Nyhets- och aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser – smidigt va?

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Därutöver rekommenderar vi också att du prenumererar på vårt nyhetsbrev samt laddar ner vår app (helt gratis). Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza och Nordnet kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. För att investera i fonder så billigt som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR där du kan äga över 1 300 av de bästa fonderna och betala 30-50 % mindre i avgifter, varje år!

Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter!

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar kan vi verkligen rekommendera Hedvig. Vi jämförde direkt på deras site och sänkte vår egen kostnad för hemförsäkring med 2 436 kr per år, jämfört med det näst billigaste alternativet. Pengar som nu läggs på sparande istället.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev