Nyhet

Tencent

Tencent delar ut JD.com-aktier för miljarder

Tencent har meddelat att man tänker dela ut merparten av sitt innehav i kinesiska e-handelsjätten JD.com till sina aktieägare. JD.com rasade över 11 procent i den tidiga handeln på Hongkongbörsen på torsdagen, rapporterar Reuters.

Tencent är idag största ägare i JD.com med 17 procent men ska gå ned till 2,3 procent. Totalt kommer aktier för 127,7 miljarder hongkongdollar, motsvarande 149 miljarder kronor, att delas ut till Tencents aktieägare och innebär att Walmart går från näst största till största ägare i JD.com

Enligt Tencent, som gjorde sin första investering i JD.com 2014, väljer man att överföra aktierna till sina aktieägare för att JD.com nått en mognadsgrad där man kan självfinansiera rörelsen. Åtgärden aviseras också i en tid när Peking gått hårt åt techbolagen för att minska deras dominerande ställning på nätet.

Tencent har en portfölj med noterade investeringar till ett värde av 185 miljarder dollar. Det inkluderar innehav i Pinduoduo, Meituan, Kuaishou, Tesla och Spotify. En källa säger till Reuters att Tencent inte har några planer på att göra exit från andra investeringar.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt