Nyhet

Terveystalo och Keywords Studios i topp - Lannebo Europa Småbolag ökade 2,3 procent i augusti

Fonden Lannebo Europa Småbolag A SEK steg 2,3 procent i augusti, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 5,3 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 13,7 procent och är därmed sämre än index som har minskat 11,0 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Carsten Dehn & Ulrik Ellesgaard.

Fondens främsta bidragsgivare blev under månaden Terveystalo och Keywords Studios.

Det finska vårdbolaget Terveystalo släppte i augusti en stark rapport, som slog marknadens förväntningar. Efter vårens sjunkande efterfrågan på bolagets tjänster, menar förvaltarna att branschen sett en återhämtning. Förvaltarna lyfter även bolagets starka marginaler, som man anser visar flexibiliteten i bolagets affärsmodell.

Brittiska Keywords Studios levererade under månaden också en stark rapport.

"Koncernens produktivitet var hög trots omställningen till distansarbete. Detta ledde till stark omsättningstillväxt och förbättrad rörelsemarginal, vilket tydligt illustrerar att bolagets marginalförbättring går enligt plan. Under juli öppnade bolaget dessutom de ljud- och teststudios som varit stängda under våren på grund av covid-19", skriver förvaltarna.

Månadens sämsta innehav blev bilförsäkringsbolaget Sabre samt läkemedelsbolaget Medios.

Fonden avyttrade hela sitt innehav i datacenter-företaget Northern Data. Bolaget lämnade under augusti en uppdatering kring kapacitetsutnyttjandet som visade en lägre utveckling i återkommande intäkter än väntat. Detta kan enligt förvaltarna göra att bolaget får svårt att uppnå målen som satts upp för året. Dessutom menar man bland annat att företagets expansionsplan för sitt datacenter i Texas medför stora operationella risker.

Fondens största innehav var vid månadsskiftet Interpump, Volution och Solutions 30 med portföljvikterna 4,4, 4,2 respektive 4,0 procent.

Lannebo Europa Småbolag A SEK, %augusti, 2020
Fond MM, förändring i procent2,3
Index MM, förändring i procent5,3
Fond i år, förändring i procent-13,7
Index i år, förändring i procent-11,0

Leonard Lenhoff
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt