Terveystalo och Keywords Studios i topp - Lannebo Europa Småbolag ökade 2,3 procent i augusti

Nyhet

Terveystalo och Keywords Studios i topp - Lannebo Europa Småbolag ökade 2,3 procent i augusti

Fonden Lannebo Europa Småbolag A SEK steg 2,3 procent i augusti, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 5,3 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 13,7 procent och är därmed sämre än index som har minskat 11,0 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Carsten Dehn & Ulrik Ellesgaard.

Fondens främsta bidragsgivare blev under månaden Terveystalo och Keywords Studios.

Det finska vårdbolaget Terveystalo släppte i augusti en stark rapport, som slog marknadens förväntningar. Efter vårens sjunkande efterfrågan på bolagets tjänster, menar förvaltarna att branschen sett en återhämtning. Förvaltarna lyfter även bolagets starka marginaler, som man anser visar flexibiliteten i bolagets affärsmodell.

Brittiska Keywords Studios levererade under månaden också en stark rapport.

"Koncernens produktivitet var hög trots omställningen till distansarbete. Detta ledde till stark omsättningstillväxt och förbättrad rörelsemarginal, vilket tydligt illustrerar att bolagets marginalförbättring går enligt plan. Under juli öppnade bolaget dessutom de ljud- och teststudios som varit stängda under våren på grund av covid-19", skriver förvaltarna.

Månadens sämsta innehav blev bilförsäkringsbolaget Sabre samt läkemedelsbolaget Medios.

Fonden avyttrade hela sitt innehav i datacenter-företaget Northern Data. Bolaget lämnade under augusti en uppdatering kring kapacitetsutnyttjandet som visade en lägre utveckling i återkommande intäkter än väntat. Detta kan enligt förvaltarna göra att bolaget får svårt att uppnå målen som satts upp för året. Dessutom menar man bland annat att företagets expansionsplan för sitt datacenter i Texas medför stora operationella risker.

Fondens största innehav var vid månadsskiftet Interpump, Volution och Solutions 30 med portföljvikterna 4,4, 4,2 respektive 4,0 procent.

Lannebo Europa Småbolag A SEK, %augusti, 2020
Fond MM, förändring i procent2,3
Index MM, förändring i procent5,3
Fond i år, förändring i procent-13,7
Index i år, förändring i procent-11,0

Leonard Lenhoff
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev