Third Point har köpt storpost i Shell, vill se uppdelning av bolaget - WSJ

Nyhet

Third

Third Point har köpt storpost i Shell, vill se uppdelning av bolaget - WSJ

Hedgefonden Third Point, med Daniel Loeb i spetsen, har köpt in sig i Royal Dutch Shell och uppmanar oljejätten att dela upp sig i två bolag. Aktieposten är på mer än 500 miljoner dollar vilket gör att Third Point seglar upp som en av de största investerarna i bolaget, uppger källor till Wall Street Journal.

Third Point har skickat ett brev till investerarna i Shell. Där framgår att man vill att bolaget ska överväga att skapa två fristående bolag. Det ena skulle inkludera den äldre verksamheten så som raffinering med stabila kassaflöden och det ena med förnybar energi och andra enheter som kräver rejäla investeringar.

Genom en uppdelning skulle bolagets strategi bli tydligare och de olika delarna skulle attrahera olika typer av investerare, resonerar hedgefonden.

I brevet uppger Third Point att de två sidorna har fört tidiga diskussioner, men det framgår inte hur Shell ställer sig till förslaget.

Tidigare i år lade Shell fram planer på att påskynda skiftet till grönare energi genom att minska ned på oljeproduktionen och istället investera i biobränslen och laddinfrastruktur för elbilar. Det är dock förknippat med stora investeringar och sker på områden där oljebolagen inte nödvändigtvis har en konkurrensfördel, skriver WSJ.

Shell har ett marknadsvärde på nära 200 miljarder dollar och bolaget släpper sin rapport för tredje kvartalet under torsdagen.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Royal Dutch Shell

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Därutöver rekommenderar vi också att du prenumererar på vårt nyhetsbrev samt laddar ner vår app (helt gratis). Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tycker vi att du ska spana in SAVR då du betalar 30-50% mindre i avgifter hos dem. En annan mäklare som erbjuder courtagefri aktiehandel är eToro - se vårt test av eToro här.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

När det kommer till utgifter som försäkringar kan vi verkligen rekommendera Hedvig. Vi bytte själva till Hedvig och sparar 2 436 kr per år i utgifter, jämför gärna själv på webben.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Royal Dutch Shell

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev