'Vi har identifierat ett antal produktkategorier som är mest relevanta att expandera till' - Fractal Gamings vd
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Finwire / Börskollen

'Vi har identifierat ett antal produktkategorier som är mest relevanta att expandera till' - Fractal Gamings vd

IPO-aktuella Fractal Gaming Group ser att man har en marknadsledande position inom datorchassin och har även identifierat ett antal produktkategorier som kan vara tänkbara i framtiden. Det säger vd och grundaren Hannes Wallin i en intervju.

"Vi har ett väletablerat premiumvarumärke inom gaming-produkter. Det starka varumärket, produktutvecklingsorganisationen och det etablerade försäljningsnätverket gör det möjligt för oss att expandera till andra produktkategorier inom gaming-produktmarknaden", förklarar Wallin.

Fractal Gaming säljer gamingprodukter för PC i premiumsegmentet, vilket i bolagets fall inbegriper chassin, nätaggregat och kylning. Nu ska man börsnoteras på First North. Anmälningstiden för såväl allmänheten som institutionella investerare påbörjades igår och pågår fram till den 10 februari.

"Vi är marknadsledande inom datorchassin i flera geografiska marknader, till exempel i USA (topp tre), Japan (topp två) och Norden (topp ett), och har en topp tre-position globalt. Vi har sedan start varit en pionjär när det kommer till att förändra bilden av hur datorchassin ser ut, med en avskalad design som kontrast mot den då rådande designbilden inom premium gaming-chassin", säger Wallin och fortsätter:

"Samtidigt ligger våra produkter långt fram vad gäller prestanda och funktion inom kylning och ljuddämpning. Inriktningen är och har alltid varit att skapa högkvalitativa och relevanta produkter för våra kunder som vi under åren byggt en nära relation till."

Bolaget grundades år 2010 och har varit lönsamt varje år. Detta samtidigt som intäkterna ökat i snitt med 28 procent per år (CAGR).

"Fractals affärsmodell är väldigt skalbar vilket har möjliggjort att vi har kunnat visa på god tillväxt med bibehållen lönsamhet", säger vd:n som menar att man vänder sig till en köpstark målgrupp.

Han ser flera starka drivkrafter som talar för bolaget.

"Marknaden för PC-gaming hårdvara kännetecknas av hög tillväxt, starka underliggande tillväxtdrivare och ett antal gynnsamma konsument-trender. Tillväxten framöver drivs av att antalet gamers ökar totalt sett och att andelen prestandakrävande gamers ökar. Det ökade intresset för esport och streaming har även en positiv påverkan på försäljningen av gaming-produkter i premiumsegmentet, eftersom tittarna strävar efter att efterlikna professionella spelare och streamers", säger Wallin.

Enligt de senaste siffrorna för januari är aktiviteten på såväl PC-gamingplattformen Steam som streamingsidan Twitch på rekordnivåer just nu. Båda plattformarna har vuxit dramatiskt i popularitet sedan coronapandemin utbröt, vilket även gäller andra plattformar såsom Epic Games Store.

Samtidigt har nya spelkonsoler släppts, medan mobilt spelande är ett fenomen som blir allt mer populärt.

"Vi förväntar oss inte att se någon betydande påverkan därifrån. Ur vårt perspektiv ser vi inte att vi tävlar med konsoler och mobilt spelande, även om många av våra kunder spelar på dessa plattformar också. För tävlingsinriktad eller hängiven gaming, som vi huvudsakligen riktar in oss på, är PC totalt dominant – som ett exempel har 98 av världens 100 främsta esportare PC som plattform", konstaterar Wallin.

Fractal Gaming har ett antal konkurrenter, däribland amerikanska Corsair och taiwanesiska Cooler Master. Corsair börsnoterades i USA i slutet av förra året och är upp kraftigt sedan dess.

Till skillnad från Fractal erbjuder Corsair och Cooler Master även stolar och kringutrustning. Av prospektet framgår det att Fractals nuvarande produktkategorier bedöms utgöra en relativt liten del av en komplett gaming-dator, sett till kostnaden. Grafikprocessorer och centralprocessorer är i regel de dyraste komponenterna.

"Vi har identifierat ett antal produktkategorier som är mest relevant att expandera till och expansion till dessa produktkategorier skulle utöka den adresserbara marknaden substantiellt. Vi kommer att återkomma framöver när vi kommit längre i planeringen gällande nya produktområden", berättar Wallin.

Bolaget värderas till drygt 1,2 miljarder kronor i samband med börsnoteringen. Erbjudandet omfattar endast befintliga aktier som säljs av huvudägaren Litorina IV och ett fåtal andra aktieägare.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Fractal Gaming

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Fractal Gaming

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt