Aktier och börsnoterade företag - Börskollen

7 min lästid

Aktier som investering

Vad är och hur fungerar aktier? Hur kommer man igång med att börja handla med (köpa/sälja) aktier? Vilka aktier ska man köpa och när?

Att spara pengar och investera i aktier är något som alla kan göra – det vill säga oavsett hur mycket kunskap, tid eller intresse man har för just investeringar. Just aktier är ett bra sätt för dig att få en större värdeökning på dina pengar både på kort och lång sikt, till skillnad från om kapitalet exempelvis bara ligger på ett vanligt bankkonto. Att regelbundet spara och investera dina sparpengar i aktier kan också vara en bra metod om du har svårt att hålla i pengarna och tenderar att spendera dem på annat.

En investering i värdepapper innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka ditt investerade kapital.
Det finns dock mängder av tips och tricks för att komma igång med sitt sparande och börja handla med aktier – nedan har vi samlat våra bästa tips för att hjälpa dig på vägen mot ett långsiktigt sparande!

Kom igång med aktier

Alla har möjligheten att öka värdet på sina pengar genom att göra små eller stora investeringar – det krävs bara att du kommer igång! Nedan belyser vi några viktiga punkter som du bör tänka på om du vill komma igång med ett sparande i aktier.

Vad är och hur fungerar aktier?

En aktie kan ses som en andel av ett företag, närmare bestämt ett aktiebolag. När du väljer att köpa en aktie blir du så att säga automatiskt delägare i det bolaget och din investering (dina aktier) är beviset på det. Detta gäller oavsett det antal aktier du har köpt.

Ju fler aktier du har, desto större makt och bestämmande får du i företaget. Men, trots att storägare har mer att säga till om har egentligen alla aktieägare rätt att vara med i vissa beslut, samt att få så kallad aktieutdelning i proportion till storleken på sitt innehav. Den främsta fördelen, och vanligtvis anledningen till att man väljer att investera i aktier, är dock att du som aktieägare får ta del av aktiens värdeökning om aktien går upp.

Däremot måste du också vara beredd på att det också kan bli fråga om en värdeminskning i det fall aktien istället går ner och minskar i värde. Och det är just därför det är så viktigt att man inte bara vet hur man ska börja med sitt sparande, utan att man också vet vad man ska spara och investera i.

De populära nätmäklarna Nordnet och Avanza

Innan vi går vidare och förklarar hur man handlar med aktier vill vi belysa de tjänster som vi kan rekommendera för att kunna börja köpa och sälja aktier. De två största och i särklass mest populära så kallade nätmäklarna (“digitala banker”) på den svenska aktiemarknaden är Avanza och Nordnet.

Oavsett om man jobbar som daytrader eller bara vill investera och se sina pengarna växa privat är dessa två alternativ riktigt bra – alla nivåer är välkomna, båda har genomgående schyssta villkor och det finns mängder av information att ta del av. Med ett konto hos Nordnet och Avanza kan du börja köpa och sälja aktier, fonder och andra värdepapper helt på egen hand.

Nordnet eller Avanza?

Det är faktiskt inte helt ovanligt bland mer vana investerare att använda sig av både Nordnet och Avanza då de båda har genomgående bra, moderna digitala erbjudanden till låga priser och är väldigt enkla att spara och investera hos. Det finns givetvis mindre variationer som gör att beslutet kan väga åt det ena eller det andra hållet, men om du inte har några väldigt specifika preferenser tror vi att du kommer att bli en nöjd kund hos båda.

Nordnet erbjuder en kom igång-rabatt där du som ny kund kan handla courtagefritt med upp till 80,000 kr i samlat sparande. För Avanza är motsvarande summa 50,000 kr, men var noga med att du jämför de specifika villkoren och inte bara stirrar dig blind på maxsumman innan du fattar ditt beslut då då det kan finnas andra variabler att väga in. En variant är att du tar del av båda dessa grymma erbjudanden parallellt för att sänka dina kostnader maximalt inledningsvis. Då kan du handla courtagefritt upp till 130,000 kr och samtidigt utvärdera vilken av mäklarna du gillar bäst.

Hur börjar man handla med aktier - 6 enkla steg

Nu när vi har lite mer grundläggande information om aktier vad det innebär att handla med aktier, samt om de två största nätmäklarna är det dags att gå in mer i detalj på hur du kommer igång med ett sparande. Här finns det några steg du behöver ta dig igenom för att komma igång. Vi har samlat ihop allt i en enkel men övergripande liten guide nedan!

1. Se till att du har ett sparat kapital

Första steget för att ett framtida aktiesparande ens ska vara möjligt är att du behöver ha ett sparkapital. Finns det inga pengar att använda har du inte heller några medel att investera med.

Beroende på hur din ekonomi ser ut kan mängden sparat kapital variera, men lite är bättre än inget alls – och det kan framförallt ge god avkastning på sikt. Du kan också vara klokt att också komplettera ditt initiala startkapital med ett regelbundet månadssparande, där du t.ex avsätter X procent av din lön varje månad och köper aktier för. Tänk bara på att pengarna du ska investera i aktier inte bör vara sådana du är i behov av i närtid, gärna åtminstone inte inom de närmaste 3-5 åren.

2. Välj nätmäklare

När du har ett sparkapital ska du välja den nätmäklare du vill handla hos. Både Nordnet och Avanza, som vi har beskrivit mer om ovan, är väldigt bra alternativ med mängder av möjligheter och hjälp att få. Det finns såklart även andra alternativ och de traditionella “gammelbankerna” Swedbank, Nordea, Handelsbanken och SEB erbjuer också möjligheter till aktiehandel.

3. Öppna en ISK (investeringssparkonto) eller KF (kapitalförsäkring)

När du har valt den nätmäklare du vill handla aktier och investera hos är det dags att öppna ett konto. Här rekommenderar vi någon av de populära kontoformerna Investeringssparkonto (ISK) eller Kapitalförsäkring (KF).

För båda dessa typer slipper du deklarera dina aktieaffärer och betalar löpande en låg skattesats på hela ditt insatta kapital snarare än traditionell 30%-ig kapitalbeskattning av vinster som gäller för en vanlig (naken) depå. Skattesatserna mellan KF och ISK är i stort sett identiska och bör i sig inte vara den avgörande faktorn för vilken form du väljer. Att öppna ett konto är smidigt, kan göras helt digitalt och går väldigt fort.

Likheterna är fler än skillnaderna mellan de båda sparformerna ISK och KF, men det finns skillnader som är viktiga att hålla reda på. Om du t.ex vill placera en stor del av ditt kapital i utländska aktier bör du välja en KF. Det beror på att det finns en så kallad begränsningsregel för hur stor del av den utländska källskatten som innehavaren av ett ISK-konto kan få tillbaka, vilket inte gäller för en KF. Begränsningen är att kontoinnehavaren inte kan få tillbaka mer källskatt än storleken på kontots framräknade schablonintäkt. Om du planerar att handla med utländska aktier är alltså KF att föredra.

Skillnaderna bottnar i vem som äger aktierna. När det gäller kapitalförsäkringen är det försäkringsbolaget som äger aktierna, vilket bland annat gör att du som innehavaren inte kan rösta för sina aktier på en bolagsstämma. Aktierna på ett ISK-konto ägs istället av innehavaren och därmed är det du, ägaren av kontot, som betalar källskatten i din deklaration.

4. Börja investera - köp aktier (eller fonder)

Nästa steg är helt enkelt att börja köpa aktier. Det allra viktigaste steget är just att komma igång och vi råder dig att börja försiktigt och att tänka långsiktigt. Vi tycker att man bör börja med lite större mer stabila och lönsamma bolag, snarare än att försöka jaga det allra hetaste småbolagen och “kursraketerna” från start. Som nybörjare har man ofta en övertro till sin kunskap och förmåga och det krävs många gånger tid och år av erfarenhet för bli en riktigt duktig investerare eller “stockpicker”. Om du bara “måste” få utlopp för din “spekulativa ådra” så avsätt en liten del av ditt sparkapital till detta syfte, kanske max 10-15% av totalen.

Det finns inga genvägar, utan du behöver lägga tid på att läsa på, fråga dig fram och hitta inspiration från olika håll. Det finns mängder av inspiration och aktietips av varierande kvalité från såväl välkända investerare, kunniga hobbyentusiaster och nätmäklarna själva. Lite längre ner fördjupar vi oss ytterligare i detta.

5. Månadsspara och öka ditt kapital varje månad

Ett sista steg för att ditt långsiktiga sparande ska växa sig allt större är att hela tiden fortsätta spara. Oavsett om du kan lägga undan en femhundring eller några tusenlappar varje månad bör du åtminstone sträva efter att kontinuerligt sätta in mer pengar i din ISK eller KF. Ett tips är att starta en autogirering där valfri summa automatiskt dras från ditt lönekonto varje månad som du sedan kan placera i aktier.

6. Håll koll på börsen med Börskollens kostnadsfria app

Vi vill också tipsa om att ladda ner Börskollens kostnadsfria app där kan du smidigt kan följa alla nyheter som rör börsen och dessutom skapa bolagsbevakningar för dina favoritaktier och få automatiska pushnotiser vid nya händelser.

Vilka aktier ska man köpa och när ska man köpa aktier?

Nu kommer vi in på den mest intressanta, men också den svåraste biten av att investera i aktier – vilka aktier ska man köpa och när?

Att välja aktier, eller fonder, kan verkligen vara en svår uppgift, inte minst med tanke på att det finns så många olika att välja på. Det finns även något som kallas för att blanka aktier, där du rent ut sagt satsar på att aktien ska gå ner, dvs. falla i värde. Valmöjligheterna är oändliga.

Be fearful when others are greedy, and greedy when others are fearful.

Beroende på din kunskap, ditt intresse och tid för investeringar kan vägvalen se lite olika ut. Det beror inte bara på att olika aktier innebär olika stor risk, utan för att ditt sparande och din möjliga värdeökning ska bli bra är det även viktigt att du är någorlunda insatt i bolagets verksamhet och aktiens möjliga utveckling.

Några grundläggande saker att tänka på för dig som nybörjare

  • Du bör sprida dina risker och gärna investera i minst 15 olika aktier
  • Det kan vara klokt att investera i större och mer välkända bolag till en början
  • Fokusera gärna inledningsvis på bolag som växer, som är lönsamma samt med stabil historik och som gärna delar ut pengar (så kallad aktieutdelning)
  • Ett komplement till rena aktier kan vara fonder och/eller investmentbolag som hjälper dig att sprida riskerna och investera i en “korg med aktier”
  • Tänk långsiktigt och ha inte bråttom – månadsspara gärna då det innebär att du sprider ut dina köp över en lång tidsperiod (köper i både upp och nedgång)
  • Försök att skapa en handelsplan, en strategi, med regler som du har för avsikt att följa – utvärdera och förfina denna löpande
  • Försök att inte låta dig påverkas för mycket av känslor som rädsla och girighet – det är många gånger ett bättre tillfälle att köpa aktier när du känner rädsla och att vara mer försiktig när du upplever girighet
  • Framgång föder framgång – det är många gånger smartare att behålla eller fortsätta att investera i “vinnarna” än att fylla på och köpa mer i “förlorarna”
  • Det kommer alltid fler nya möjligheter – fatta inte dåliga beslut bara för att du känner dig stressad över att missa en möjlighet
  • Det finns mängder av inspiration och hjälp att få där ute – helt gratis!

Sen bör du även komma ihåg att det alltid finns en baksida med att investera i aktier – oavsett hur bra ett företag har gått eller tros gå i framtiden finns det även en risk att aktien går ner. Detta gäller såväl företag där aktiekursen redan står väldigt högt som i de fall aktien redan gått ner mycket. Glöm inte, oavsett hur mycket en aktie har fallit kan den alltid falla ytterligare 100%.

Men, ju fler företag och olika branscher du investerar i desto mindre påverkas du om ett enskilt innehav går dåligt. Det viktigaste när det kommer till sparande och investering i aktier är att testa, läsa på, utveckla en strategi som anpassad för dina personliga egenskaper och att fortsätta göra mer av det som går bra och fungerar och mindre av det som går dåligt. Ständig utveckling är A och O!

Man kan säga att intresse och kunskap verkligen kan vara avgörande för hur din avkastning ser ut på sikt. Kom ihåg att ett litet sparande är bättre än inget och att det alltid finns hjälp att få eller inspiration att hitta!

Bonus: En inspirerande video med många bra gratistips från David Gardner, grundaren av populära amerikanska Motley Fool.

Är du på jakt efter fler aktietips och inspiration för att utvecklas? Då rekommenderar vi att du läser vidare på nästa sida Aktietips och inspiration.

Alla bevakade aktier som finns hos Börskollen – A-Ö

Nedan har vi samlat alla börsnoterade aktier i Sverige och övriga Norden samt även några populära utländska aktier från exempelvis USA och Kina. Välj en aktie i listan för att fördjupa dig om denna och upptäck all information vi har samlat in från en stor mängd olika källor för det aktuella bolaget.

Aktier A-Ö