Aktier – grunderna i teknisk analys av aktier - Börskollen
Sidan kan innehålla länkar till samarbetspartners, läs mer i vår Dataskyddspolicy.
Aktier

7 minuters lästid

Aktier – grunderna i teknisk analys av aktier

Något som blir allt mer populärt och omtalat inom aktievärlden är just det som kallas för teknisk analys. Kort och gott är det en metod där man vill försöka sig på att förutsäga hur en aktie kommer att gå i framtiden. Denna metod baserar man på historisk kursdata, det vill säga olika information om hur aktien sett ut tidigare.

Anledningen till att man gör det är helt enkelt för att man vill hitta aktier som är bra att investera i på sikt. Teknisk analys kan såväl privatpersoner och hobbytraders som stora företag och rådgivare använda sig av.

Teknisk analys av aktier är en form av metod som man använder sig av då man vill förutspå en aktiens framtida utveckling.

Vill du veta mer om teknisk analys, vad det är och hur man går tillväga så har vi samlat grunderna i teknisk analys av aktier i denna text.

Vad är teknisk analys av aktier?

Som vi tidigare var inne på så är teknisk analys av aktier en form av metod som man använder sig av då man vill förutspå en aktiens framtida utveckling. Det är alltså en rätt invecklad analysmetod som baserar sig på olika historiska data om hur aktien i fråga har rört sig, kombinerat med sannolikhetslära.

Det innebär att teknisk analys också är en metod där man till stor del räknar in den mänskliga förutsägbarheten, det vill säga att vi ofta upprepar samma mönster om och om igen. Denna tendens är då något som man väger in i analysen.

Till skillnad från den fundamentala analysen så väger man i den tekniska analysen dock inte in fundamental kunskap om ett bolag. Istället antar man att all sådan kunskap, det vill säga punkter som företagets nyckeltal och faktiskt presterande redan är inräknade och reflekteras i aktiekursen.

Med andra ord fokuserar man på att analysera tidigare rörelsemönster och grunderna för dessa för att försöka förstå hur aktien kommer att röra sig i framtiden. Sannolikhetslära, historiska rörelser och statistisk data gör att det faktiskt idag är möjligt att se över vilka aktier som kan bli vinnare framöver.

Fungerar teknisk analys?

Det är absolut inte en hemlighet att teknisk analys inte är en helt vattentät metod att använda. Egentligen finns det ingen metod när det kommer till att förutspå marknaden som är helt säker att använda, åtminstone inte på egen hand.

Med andra ord bör man inte använda sig av teknisk analys och fullt förlita sig på de resultat man kan få fram. I och med att analysmetoden baserar sig på såväl historisk data som mänskliga beteendemönster och psykologi finns det inget som kan garantera att den tekniska analysen fungerar.

Men, det finns absolut också delar av den och vissa inkluderade tankesätt som kan vara av intresse. Så länge marknaden är något rationell och medför upprepande rörelser kan det finnas potential att få fram en användbar analys.

Och det kan inte bara vara användbart för stora företag, rådgivare och utvecklare av produkter, utan en teknisk analys kan även vara användbart för småsparare på olika nivåer. Olika tekniska analyser kan såklart också vara olika pålitliga beroende på hur avancerade de är. En enkel analys kan dock vara bättre än ingen!

Hur gör man teknisk analys?

Så hur gör man då egentligen en teknisk analys? Det är ju trots allt den frågeställningen som hela artikeln egentligen går ut på. Att veta vad en teknisk analys av aktier är i teorin är en sak, men att faktiskt veta hur man gör det är en helt annan.

Som tidigare nämnt finns det en del olika nivåer av att göra en teknisk analys, vilket i sig är avgörande för hur analysen går till. Vanligen görs en lite mer avancerad och invecklad teknisk analys med hjälp av olika analysprogram - där ska olika diagram och datapunkter analyseras, mänsklig psykologi räknas in och mängder av olika begrepp gås igenom.

Men trots att det är en metod som ofta kräver väldigt mycket kunskap och programvara så finns det även enklare analyser som kan göras av småsparare. Idag finns det även många nätmäklare och banker som erbjuder redan färdiga verktyg för att göra enklare tekniska analyser.

Det behöver alltså inte vara så komplicerat, och det behöver inte heller vara så läskigt som det kan låta. Nedan går vi igenom hur du kan göra en teknisk analys med hjälp av 3 steg!

Att göra en teknisk analys – så gör du

Låt säga att du som småsparare har fått nys om ett aktiebolag. Du vill då ta reda på om bolaget kan vara värt att investera i på sikt genom att göra en teknisk analys. Ett typiskt sådant exempel kan vara ett rätt nystartat företag som satsar hårt på utveckling av framtiden och långsiktig framgång genom att utveckla hållbara produkter, så som Powercell.

Oavsett om du är intresserad av att veta mer om Powercell och deras moderna bränslecellsproduktion, eller om du hellre riktar in dig på ett annat företag bör du vara medveten om dessa tre begrepp:

  • Trender
  • Stöd och motstånd
  • Glidande medelvärden

Med dessa tre begrepp kan du komma rätt långt då du vill göra en teknisk analys. Trender, stöd och motstånd samt glidande medelvärden är punkter som räknas in i alla nivåer av teknisk analys, men som då kan användas och appliceras i analysen på olika sätt. Vi går igenom hur och vad de innebär nedan!

Trender

Detta är i grund och botten det allra enklaste sättet att använda sig av för dig som vill göra en teknisk analys. Oavsett hur svår eller enkel du vill göra den så kan analys av trender ge dig en rätt bra uppfattning om en akties framtida potential. Att analysera trender är i många fall också det mest effektiva sättet av teknisk analys.

När man kollar på trender hos en aktie så kollar man alltså på vilken riktning aktiekursen har. Och här är det inte alls svårt att hitta ett svar, för en trend kan egentligen bara vara stigande eller fallande.

Om en aktiekurs har en stigande riktning så innebär det att kursens utveckling består av ett flertal stigande toppar, där varje ny topp är högre än den förra. I en fallande aktiekurs gäller då motsatsen – varje ny fallgrop är lägre än den förra.

Beroende på under vilken tidsperiod du analyserar trenderna så kan dessa variera. En och samma aktie kan ha en stigande trend om du kollar på dess riktning senaste året, medan den under en 3-årsperiod istället har en fallande trend.

Hur ser trenden ut?

För att hitta riktningen ska du alltså utgå från hur långsiktigt ditt sparande är, för att sen binda ihop toppar eller dalar genom att dra en rak linje längs med dem. Att denna typ av analys faktiskt kan funka beror helt enkelt på sannolikhetsläran och att trender ofta fortsätter.

Denna typ av övergripande analys kan du då exempelvis göra på Powercells aktiekurs. Eller så kan du använda den för att göra en enkel teknisk analys på OMXS30.

Det må låta komplicerat och svårt att analysera på egen hand. Men ger du det lite tid och får kunskap från andra så ska du se att du lär dig med tiden. Sen kan du enkelt göra små tekniska analyser!

Stöd och motstånd

Det andra begreppet som kan vara bra att veta om då du vill lära dig om teknisk analys är ”stöd och motstånd”. Det hänger ihop med att analysera och identifiera en trend. ”Stöd och motstånd” innebär alltså att du ska försöka hitta trendens stöd och motstånd.

Stödet och motståndet utgörs av de toppar och dalar som en aktiekurs består av. Denna analys görs ofta under en kortare period av aktiekursens utveckling. Visar det sig att en aktie anses ha stöd så innebär det att det finns en chans för den att studsa uppåt inom en snar framtid, medan en aktie som har motstånd istället kan studsa nedåt.

Hitta stöd och motstånd?

Trots att detta är en någorlunda mer komplicerad analys att göra än att identifiera trender så kan du göra den på egen hand utan ett program. Det hela handlar egentligen om att du ska använda dig av samma räta linje som för trenderna.

Skillnaden här är bara att linjen ska sträcka sig mellan den högsta toppen och den lägsta dalen i en trend. Det vill säga, varje trend (stigande eller fallande) analyseras för sig och skapa olika linjer. För att hitta stöd och motstånd i en trend ska varje trend ha två parallella linjer: en som går längs topparna och en som går längs dalarna.

Glidande medelvärde

Den tredje och sista punkten som du kan använda dig av för att göra en teknisk analys är ”glidande medelvärde”. Även denna har att göra med trenderna, men här handlar det istället om att försöka hitta signaler eller tecken på köp och sälj. För att göra detta måste man ta mängder av olika indikatorer i antagande.

Alltså är den här delen av teknisk analys en väldigt omfattande och komplicerad sådan. Det krävs alltså antingen att du använder ett program för teknisk analys, eller att du har hög kunskap och lång erfarenhet av att arbeta med det.

Men, just det glidande medelvärdet gör att även nybörjare kan ta del av analysmetoden. På engelska kallas det för Simple Moving Average (MA) och är alltså en form av indikation att ta till vara på (hur det räknas ut kommer längre ner).

Läs även: Vad är RSI och användandet vid teknisk analys

När en aktiekurs korsar eller går över sitt glidande medelvärde kan det vara en signal om att det är dags att köpa eller sälja. Sker korsningen underifrån, det vill säga att medelvärdet är lägre, ses det ofta som en köpsignal. Sker korsningen istället ovanifrån kan det ses som en säljsignal.

Hitta glidande medelvärde?

För att analysera det glidande medelvärdet på en aktie ska du ta medelvärdet på några olika stängningskurser. De olika stängningskurserna ska gälla från olika tidsperioder. Vanligen tar man medelvärdet på tre stängningskurser under olika långa perioder: en lång på 200 dagar (MA200), en medellång på 50 dagar (MA50) och en kort på 20 dagar (MA20).

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Nyhetsbrev

Följ oss i sociala medier

Börskollen

Kom igång bolagsbevakning

Bevaka med pushnotiser


Vill du få en automatisk notis när det kommer en nyhet? Då rekommenderar vi att du laddar ner vår app idag!


Kom igång med bolagsbevakning i appen på 3 minuter