MACD – Guide till MACD och glidande medelvärden - Börskollen
Sidan kan innehålla länkar till samarbetspartners, läs mer i vår Dataskyddspolicy.
MACD

3 minuters lästid

MACD – Vad är MACD?

Moving averages, eller glidande medelvärden, är viktiga komponenter för alla som sysslar med teknisk analys. MACD är en av de mest kända och består av två indikatorer: en MACD-linje och en signallinje. Det kanske mest särskiljande draget i denna indikator är fokus på kortsiktiga trender. Här gäller det att ha is i magen, men samtidigt vara redo att snabbt agera för att kunna se resultat.

Vad är MACD?

MACD står för Moving Average Convergence/Divergence. På svenska är det glidande medelvärdens konvergens/divergens. Beroende på vem man frågar och i vilket sammanhang, kan ordet beskrivas på olika sätt:

• Ett verktyg som används vid teknisk analys
• En oscillator för att hitta trender (vanligtvis kortsiktiga trender)
• En momentumindikator

Alla dessa tre förklaringar (eller en kombination av dem) är korrekta. Ska man bryta ned det så generellt som möjligt på ren svenska är det kanske lättare att beskriva vad en MACD-indikator faktiskt är och vad den representerar.

Till att börja med visar MACD relationen mellan två glidande medelvärden av en akties pris. Båda dessa värden är exponentiellt glidande medelvärden (förkortas EMA från engelskans Exponential Moving Average) men baserade på två olika tidsspann, EMA 26 och EMA 12. I detta fall innebär siffrorna antalet dagar, alltså 26 och 12 dagar.

Hur använder man då EMA 12 och EMA 26 för att få fram MACD? Jo, man subtraherar helt enkelt medelvärdet från EMA 12 med EMA 26 och får därmed fram hur stor skillnaden är mellan dessa tal:

MACD = EMA 12 - EMA 26

Därefter använder man sig av signallinjen för att få fram köp- eller säljsignaler. Signallinjen representerar det glidande medelvärdet för 9 MACD-perioder. Köpsignaler kommer när signallinjen korsar MACD-linjen underifrån och säljsignaler när den korsas ovanifrån.

Snabb förklaring av EMA, konvergens och divergens

Det ekonomiska språket utvecklas ständigt och det kan ibland vara svårt att hänga med i svängarna. Här är en snabb förklaring av några de ord som används i denna artikel:

• EMA - Exponentiellt glidande medelvärde. Mer vikt läggs på siffror ju närmare nutiden de är. Detta skiljer det mot SMA (enkelt glidande medelvärde) som visar genomsnittspriset utan någon vikt på om värdet är långt bak i historien eller aktuellt.

• Konvergens - När två värden dras mot varandra, eller möts (när två linjer korsas i en graf).

• Divergens - När två värden dras ifrån varandra (när skillnaden mellan två linjer är hög).

Vad för information kan man få från MACD?

MACD är som sagt en av de vanligaste momentumindikatorerna inom teknisk analys och de flesta handelsplattformar har en inbyggd funktion för att få fram det. Anledningen till att det är så pass populärt är framför allt två saker:

• Den är relativt enkel att förstå i jämförelse med en del indikatorer.

• Den ger information om när trenden vänder.

• Den ger information om signalernas styrka, oavsett om det gäller köp- eller säljsignaler.

Utöver det så är MACD framför allt stark för att identifiera kortvariga trender där andra längre glidande medelvärden ibland kan lagga efter.

Exempel på köp- och säljsignaler i MACD. Grafen visar Hennes & Mauritz-aktien i Börsdata.

Undvik fallgroparna med MACD

Det finns egentligen ingen direkt "nackdel" med MACD, förutom de som kan appliceras på i princip alla andra indikatorer och nyckeltal, det vill säga:

• För alla seriösa handlare bör andra analysverktyg och nyckeltal användas tillsammans - Du bör aldrig agera utifrån MACD som enda analysverktyg.

• Eftersom den utgår från EMA 26 som längsta tidsperiod är det inte särskilt användbart för långsiktiga investeringar.

• Även om MACD kan vara effektivt för att hitta kortsiktiga trender så ger den ingen hint om när trenden startar - bara att en trend pågår.

Sammanfattningsvis kan man alltså säga att du behöver veta två saker för att MACD ska kunna vara ett effektivt verktyg i din verktygslåda: Förstå vad MACD baseras på och representerar, förstå de generella för- och nackdelarna med glidande medelvärden generellt. Är du på den nivån kan MACD absolut hjälpa dig att hitta och agera utifrån pågående trender innan de flesta andra har hunnit fånga upp vad som händer.

Läs mer: RSI - För teknisk analys av aktier

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Nyhetsbrev

Följ oss i sociala medier

Börskollen

Kom igång bolagsbevakning

Bevaka med pushnotiser


Vill du få en automatisk notis när det kommer en nyhet? Då rekommenderar vi att du laddar ner vår app idag!


Kom igång med bolagsbevakning i appen på 3 minuter