IPO-nytt: Jocke & Jonna mot börsen, AFV råder om Nattaro Labs, Opter och Bubbleroom och fler noteringsnyheter
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Noteringar & Emissioner

IPO-nytt: Jocke & Jonna mot börsen, AFV råder om Nattaro Labs, Opter och Bubbleroom och fler noteringsnyheter

IPO-nytt:

Nu står det klart att Jocke & Jonnas Influencer Panel ska till börsen via ett omvänt förvärv av Newton Nordic – kommer du köpa aktien? Affärsvärlden granskar de kommande IPO:erna för Nattaro Labs, Opter och Bubbleroom – teckna aktien eller ej?

Vi summerar den senaste tidens nyhetsflöde på noteringsfronten med fokus på aktuella och kommande svenska och internationella börsnoteringar att hålla ögonen på!

Fortsatt glödhet IPO-trend


Den senaste kvartalsrapporten Global IPO Trends från rådgivnings- och revisionsföretaget EY visar att det tredje kvartalet 2021 var det mest aktiva på över 20 år. Norden är fortsatt i framkant när det gäller antalet transaktioner.

Antalet börsintroduktioner skrevs till 547, med transaktionsintäkter på strax över 106 miljarder dollar, under det tredje kvartalet. Hittills i år har det genomförts 1 635 IPO:s världen över, varav 161 i Norden.

"Precis som vi förutspådde vid årsskiftet har det varit en riktigt stark period under de senaste kvartalen, och antalet pågående transaktioner indikerar ett fortsatt starkt tryck till marknaden. Starka börser i Norden trots viss inflationsoro samt brist på placeringsalternativ driver en stark aptit", säger Andreas Dalhäll, partner och EY IPO Leader i Norden och Sverige.

Liksom i övriga världen var transaktionstakten hög även i Norden. Sett till 2021 har hälften av IPO:s i Europa skett i de nordiska länderna, även om transaktionsvolymerna typiskt sett är mindre i regionen än i övriga länder.

Under tredje kvartalet landade antalet börsintroduktioner i Norden på över 30 stycken, till ett transaktionsvärde om mer än 3 miljarder dollar. Sverige, Norge och Finland ser en hög noteringsaktivitet, medan Danmark är mer avvaktande, skriver EY.

Nyheter om kommande börsnoteringar/IPOs, emissioner och SPACar att hålla ögonen på 2021

Nedan finner du ett antal nyheter som rör kommande planerade eller möjliga börsnoteringar för 2021 eller framåt.

Tips: Du finner fler aktuella nyheter på vår sida för Börsnoteringar & IPOs samt vår sida för SPACar.

Alpcots private placement inför notering på First North blev kraftigt övertecknat

Effnetplattformen EV1, under namnändring till Alpcot Holding, har slutfört sin private placement inför den kommande noteringen på Nasdaq First North Growth Market.

Intresset för den riktade emissionen var mycket stort och därför utökades beloppet från 40 till 50 miljoner kronor. Erbjudandet blev kraftigt övertecknat. Emissionen riktades till ett begränsat antal investerare, där SBB:s grundare Ilija Batljan, via Ilija Batljan Invest, var en av de ledande investerarna.

Härutöver kommer Alpcot att tillföras 10 miljoner kronor från Effnetplattformen som del av den ursprungliga överenskommelsen som meddelades i juni 2021, vilket ger Alpcot ett totalt kapitaltillskott om 60 miljoner kronor.

Alpcots förvärv av samtliga aktier i de rörelsedrivande bolagen Alpcot och Alpcot Capital Management Ltd samt Alpcot Ltd:s innehav om 9 procent i Tydliga har nu också genomförts och arbetet för en notering på First North inom kort fortgår.

Effnetplattformen handlades den 2 november exklusive rätt till aktier i Effnetplattformen EV1, som kommer att namnändras till Alpcot.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Alpcot Holding.

Affärsvärlden ger rådet att teckna Opter IPOn för den som gillar lönsamma småbolag


Mjukvarubolaget Opter utvecklar och säljer system för transportplanering. Bolaget har en stark marknadsposition i Sverige och Norge samt en fin tillväxthistorik Tidningen hittar inga varningsflaggor i erbjudandet inom ramen för sin granskning av nyintroduktioner.

"Opter framstår som ett välskött småbolag inom en nischmarknad.  Tillväxthistoriken är solid och kundbasen diversifierad. Även efter utförsäljningen av aktierna i erbjudandet är insynsägandet högt. Det är positivt. Bolaget har en stark marknadsposition i både Sverige och Norge. Kan Opter nå samma framgångar i Danmark och Finland är uppsidan i aktien stor. Ökad konkurrens är ett hot och det finns en del andra resursstarka aktörer på marknaden. Det är en risk. Investerare som gillar lönsamma småbolag och accepterar risknivån och är bekväm med värderingmultiplarna kan överväga en post. På dessa premisser blir rådet teckna", skriver Affärsvärlden i sin slutsats.

Aktien ska noteras på First North med första handelsdag den 23 november. Teckningskursen är 56 kronor per aktie. Teckningsperioden pågår till och med den 19 november.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Opter.

Trustlys IPO fortfarande pausad

Betalteknikjätten Trustlys planer på en notering fortsätter att vara pausade och diskuteras inte av styrelsen för närvarande. Det uppger vd Oscar Berglund till Svenska Dagbladet samtidigt som han avslöjar att bolaget överväger att flytta huvudkontoret bort från Sverige.

Bakgrunden är Finansinspektionens stränga krav kring kundkontroller, något som inte förekommer i andra länder. Berglund sade att ifall det finns regulatoriska fördelar i Europa jämfört med Sverige under de kommande åren är detta något som man borde tänka på att göra.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Trustly.

Affärsvärlden ger tummen ned för IPOn i Bubbleroom – råder teckna ej


Nyintroduktionsaktuella Bubbleroom har höga tillväxtambitioner. E-handelsbolaget bygger nu ett automatiserat lager. Kan bolaget nå samma tillväxttal som innan pandemin är uppsidan stor, men det saknas inte risker. Det skriver Affärsvärlden i en analys på tisdagen.

Tidningen hittar en varningsflagga i erbjudandet inom ramen för sin granskning av nyintroduktioner. Det handlar om bristfällig information i prospektet. Bubbleroom har bedrivit verksamhet sedan 2005 men har bara knappt tre års finansiell historik i prospektet.

"I den bästa av världar hade Bubbleroom först genomfört lagerprojektet och sedan noterats. Då hade risken minskat och värderingen känts motiverad. Nu är osäkerheten större. Risken är att aktiemarknaden värderar Bubbleroom mer i linje med Nelly snarare än Boozt. Nelly har sin lagerflytt bakom sig och Bubbleroom sin framför sig. Givet osäkerheten på kort sikt lockas vi inte så mycket av aktien. Fem av de sju senaste noteringarna på IPO-guiden handlas lägre än teckningskurs. Rådet blir teckna ej", skriver Affärsvärlden i sin slutsats.

Aktien ska noteras på First North i slutet av november. Teckningskursen är 36 kronor per aktie. Sista dag för teckning är den 16 november.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Bubbleroom.

Tips – Ladda ner Börskollens kostnadsfria app för automatisk bolagsbevakning av IPO-aktuella bolag


Är du intresserad av att följa nyhetsflödet för IPO-aktuella bolag rekommenderar vi att du laddar ner vår kostnadsfria nyhetsapp där du kan skapa bevakningar och få automatiska pushnotiser. Vi försöker att addera nya IPO-bolag löpande i vår databas, men om något saknas är du alltid välkommen att kontakta oss på [email protected].

Vi tipsar också om vårt populära nyhetsbrev med 50.000 prenumeranter där vi löpande lyfter aktuella IPO-nyheter!

Ägarna röstar för Capital Conquest förslag – Jocke & Jonna in på börsen

Nu har aktieägarna röstat: Joakim och Jonna Lundells influencerprojekt tar över börsbolaget. Tv-profilerna är numera även ledamöter i ett börsbolag, skriver Breakit.

Nu står det klart: en majoritet av aktieägarna i det börsnoterade Newton Nordic gav på en genomförd extrastämma sin välsignelse till det förslag som Capital Conquest lade fram för några veckor sedan.

Det innebär att Newton Nordic kommer att förvärva bolaget Influencer Panel genom att trycka nya aktier. Transaktionen innebär att ägarna till Influencer Panel, däribland Joakim och Jonna Lundell samt parets ekonomiansvarige Danjal Kanani, blir dominerande ägare i det börsnoterade bolaget.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Influencer Panel.

Leax Group planerar börsnotering under första halvåret 2022

Industribolaget Leax Group planerar en notering av bolagets aktier på Nasdaq Stockholm under det första halvåret 2022.

Bolaget har utsett Danske Bank som finansiell rådgivare samt Gernandt & Danielsson Advokatbyrå som legal rådgivare i samband med börsnoteringen

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Leax Group.

Affärsvärlden ger ett neutralt råd för IPO-aktuella Nattaro Labs

Nattaro Labs tillhandahåller lösningar för att motverka och upptäcka vägglusangrepp. Än så länge är omsättningen blygsam. Nu satsar bolaget på Nordamerika. Kan det få försäljningen att lossna?, frågar sig Affärsvärlden i en analys på tisdagen.

Tidningen hittar en varningsflagga i erbjudandet inom ramen för sin granskning av nyintroduktioner. Det handlar om framtida kapitalbehov, det ges ingen information i prospektet om det långsiktiga finansieringsbehovet.

"Allt som allt landar vi i ett neutralt råd för lusbolaget som vill sprida nattro. Skulle bolaget lyckas med sin försäljning kan aktien vara intressant på sikt", skriver Affärsvärlden i sin slutsats och ger aktien en trea i betyg på den sexgradiga skalan för förhoppningsbolag, vilket ska tolkas som ett neutralt råd.

Bolaget ska noteras på Spotlight Stock Market med första handelsdag den 10 december. Sista teckningsdag är den 18 november.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Nattaro Labs.

Nyheter om internationella börsnoteringar/IPOs och SPACar

Och här några nyheter om internationella börsnoteringar.

Kinesiska elbils-startupen Hozon överväger notering - ska ta in 1 miljard dollar

Den kinesiska elbils-startupen Hozon överväger en notering på Hongkong-börsen där man tänker resa 1 miljard dollar. Det skriver Bloomberg News som hänvisar till källor med kunskap i frågan.

Separat från detta siktar även WM Motor Technology på en Hongkong-notering redan nästa år - även de planerar att ta in 1 miljard dollar i anslutning till noteringen. Häromdagen noterades amerikanska elbilstillverkaren Rivian som fick en flygande start på sin börsresa. Aktien har stigit kraftigt de första dagarna.

Läs hela nyheten.

Daimler Truck ska noteras på Frankfurtbörsen den 10 december

Tyska fordonskoncernen Daimlers avknoppning av lastbilsverksamheten, Daimler Truck, ska noteras på Frankfurtbörsen den 10 december. Det framkom på Daimler Trucks kapitalmarknadsdag på torsdagen.


Daimler Truck förväntas ta plats i DAX-index under första kvartalet 2022.

"Vi har en tydlig ambition för Daimler Trucks: vi är fast beslutna att uppnå högre lönsamhet och att gå för full fart för att vinna racet mot nollutsläpp. Vi kan inte vänta med att göra vårt bolag  ännu starkare. Inför den planerade börsnoteringen är vi redo för oberoende och för att frigöra vår fulla värdepotential", kommenterar Martin Daum, vd för Daimler Truck.

Läs hela nyheten.

Lamor planerar att genomföra en nyintroduktion på First North i Helsingfors

Lamor planerar att genomföra en nyintroduktion på Nasdaq First North Premier Growth Market i Helsingfors. Lamor är en leverantör av miljölösningar. Bolaget förser sina kunder med utrustning som används för oljeåtervinning, avfallshantering och vattenrening samt miljölösningar och tjänster, såsom sanerings- och beredskapstjänster relaterade till oljebekämpning och oljeutsläpp, tjänster för behandling av avfall och vattenreningslösningar.

Ankarinvesterare är Danske Invest Finnish Equity Fund, Mandatum Asset Management, SP-Fund Management Company och Veritas Pension Insurance Company som åtagit sig att teckna aktier för 19,5 miljoner euro till en värdering av bolaget på högst 95 miljoner euro före erbjudandet.

Läs hela nyheten.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Boozt

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt