IPO-nytt: Kavalkad av nya bolag mot börsen – 7 kommande IPOs att hålla ögonen på
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Noteringar & Emissioner

IPO-nytt: Kavalkad av nya bolag mot börsen – 7 kommande IPOs att hålla ögonen på

IPO-nytt:

Det råder fortsatt högtryck på noteringsfronten och vi kan bland annat se fram emot noteringar av SaaS-bolaget Chargepanel, fastighetsbolagen Klarabo och Nivika, Nordic Asia, som är ett svenskt investmentbolag med fokus på konsumentmarknaden i Kina, elbilstillverkaren Polestar och flera därtill.

Vi summerar den senaste tidens nyhetsflöde på noteringsfronten med fokus på aktuella och kommande svenska och internationella börsnoteringar att hålla ögonen på!

Nyheter om kommande börsnoteringar/IPOs, emissioner och SPACar att hålla ögonen på 2021

Nedan finner du ett antal nyheter som rör kommande planerade eller möjliga börsnoteringar för 2021 eller framåt.

Tips: Du finner fler aktuella nyheter på vår sida för Börsnoteringar & IPOs samt vår sida för SPACar.

Chargepanel ska noteras på Firsth North - utvecklar SaaS-plattform inom elbilsladdning


Chargepanel, som utvecklar en SaaS-plattform inom elbilsladdning, avser att noteras på First North med preliminär första handelsdag den 9 december.

I samband med noteringen genomförs en emission, varpå Chargepanel redan har erhållit teckningsåtagande om 17,6 miljoner kronor, motsvarande 71 procent av emissionslikviden.

Chargepanel utvecklar och äger en SaaS-plattform för elbilsladdning och man är närvarande i Sverige, Norge och Storbritannien. Bolaget erbjuder en white label-lösningar till de företag som vill vara en del av infrastrukturen i elbilsladdningsbranschen.

Framöver bedömer styrelsen verksamheten kommer generera mindre vinst utan en notering och kapitalanskaffning. För att genomföra bolagets tillväxtstrategi krävs investeringar i bland annat utvecklare, säljare och marknadsföring.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Chargepanel.

Spiltan är storägare i Klarabo som ska noteras på Stockholmsbörsen

Fastighetsbolaget Klarabo Sverige, där investmentbolaget Spiltan är storägare, avser att noteras på Stockholmsbörsen under fjärde kvartalet och i samband med det göra en nyemission på 750 miljoner kronor.

Emissionen omfattar nyemitterade B-aktier och ankarinvesterarna, i detta fallet Clearance Capital, Länsförsäkringar Fondförvaltning, M2 Asset Management och fonden Odin Eiendom, har åtagit sig att teckna för 540 miljoner kronor.

Klarabo kommer under förutsättning att erbjudandet fulltecknas (exklusive eventuell övertilldelning) ha en värdering på cirka 4,5 miljarder kronor.

Klarabo grundades 2017 i Malmö och hade en fastighetsportfölj värd 7 405 miljoner kronor per 30 september. Den utgjordes av 5 367 hyreslägenheter i förvaltning och 1 397 hyreslägenheter i projektportföljen, varav 173 lägenheter är i pågående byggnation.

"Sedan 2017 har vi resultat- och tillväxtmässigt varit med om en fantastisk utveckling. Under det gångna året har vi nästintill fördubblat vårt fastighetsbestånd och lämnade nyligen vårt hittills starkaste kvartal bakom oss. Resultatet är ett kvitto på att vår affärsidé och fokusområde ligger helt rätt i tiden och vi ser med tillförsikt fram emot att finna fler intressanta förvärvsobjekt i närtid samt accelerera förädlingen av vårt bestånd", kommenterar grundare och vd Andreas Morfiadakis.

Spiltan är storägare i Klarabo med 11,9 procent av kapitalet och 11,2 procent av rösterna.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Klarabo.

Nordic Asia siktar på notering i år – "Kinesiska konsumentmarknaden kommer att driva världstillväxten"


Nordic Asia, som är ett svenskt investmentbolag med fokus på konsumentmarknaden i Kina, meddelade på måndagsmorgonen sin avsikt att notera sina aktier på Nasdaq First North någon gång under det fjärde kvartalet i år.

I samband med noteringen avser bolaget, som sedan tidigare är backade av namnkunniga investerare som Mikael Ahlström och Peter Lindell, att ta in 200 miljoner kronor, i en nyemission med en utökningsoption om 100 miljoner kronor.

I en intervju med Finwire diskuterade vd Yining Wang varför konsumentmarknaden i Kina är ett intressant tema att investera i, bolagets investeringsfilosofi och anledningen till att man väljer att börsnoteras.

"Nordic Asia fokuserar på den växande inhemska konsumentmarknaden i Kina och det gör vi för att det just nu pågår ett skifte där landets ekonomi går från att vara export- och infrastrukturdriven till att vara konsumentdriven. Just nu står den inhemska konsumtionsmarknaden i Kina för 39 procent av landets BNP men de närmsta åren väntas denna siffra öka till 50 procent. Ofta pratar man om att den amerikanska konsumenten har drivit världstillväxten historiskt sett, men framöver är det den kinesiska konsumentmarknaden som kommer att driva den här tillväxten", förklarar Wang och fortsätter.

Bonusvideo: Nordic Asias vd Yining Wang intervjuas av Nyhetsbyrån Direkt

Ta del av intervjun i sin helhet eller läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Nordic Asia.

Tips – Ladda ner Börskollens kostnadsfria app för automatisk bolagsbevakning av IPO-aktuella bolag


Är du intresserad av att följa nyhetsflödet för IPO-aktuella bolag rekommenderar vi att du laddar ner vår kostnadsfria nyhetsapp där du kan skapa bevakningar och få automatiska pushnotiser. Vi försöker att addera nya IPO-bolag löpande i vår databas, men om något saknas är du alltid välkommen att kontakta oss på [email protected].

Vi tipsar också om vårt populära nyhetsbrev med 50.000 prenumeranter där vi löpande lyfter aktuella IPO-nyheter!

IPO i BPC Instruments som godkänns för Spotlight-notering

Lundabolaget BPC Instruments, som utvecklar och säljer automatiserade, analytiska instrument, har godkänts för notering på Spotlight och beräknas börja handlas den 16 december.

En nyemission om 15 miljoner kronor är aktuell i noteringen, och av denna har teckningsåtaganden om 10 miljoner kronor redan avtalats om. Emissionskostnaderna uppgår till 1,4 miljoner kronor.

Teckningstiden i erbjudandet är mellan 17 november och 1 december.

"När vi nu tar steget ut i en noterad miljö kommer vi att kunna ta tag i det momentum vi upplever och bredda vårt produktutbud till nya marknader - både globalt och vertikalt. Följ med oss på denna spännande och fartfyllda resa de kommande åren!", kommenterar vd Dr. Jing Liu.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för BPC Instruments.

Mestro avser genomföra en IPO med notering på First North

Mjukvarubolaget Mestro avser att genomföra en nyintroduktion på 40 miljoner kronor och notera bolagets aktier på Nasdaq First North Growth Market. Första handelsdag beräknas till mitten av december 2021.

Mestro är ett SaaS-bolag som i första hand vänder sig till större fastighetsbolag. Bolaget utvecklar och säljer en molnbaserad AI-plattform som automatiskt samlar in, analyserar och visualiserar fastighetsägares energidata i realtid.


Erbjudandet omfattar 2,11 miljoner nyemitterade aktier till teckningskursen 19 kronor per aktie, vilket motsvarar en emissionslikvid på 40 miljoner kronor före emissionskostnader på 4,9 miljoner kronor. Bolaget värderas till 128,9 miljoner kronor före erbjudandets genomförande.

Bolaget har erhållit teckningsåtaganden från SBB, Adma Förvaltning, Norrlandspojkarna samt Beijer Ventures. SBB kommer i och med teckningsåtagandet inneha 10 procent av aktierna i bolaget efter erbjudandets genomförande.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Mestro.

Nivika avser noteras på Stockholmsbörsen – ska dra in 1 miljard kronor

Smålandsinriktade fastighetsbolaget Nivika Fastigheter avser att notera sina aktier på Stockholmbörsen och i samband med det göra en nyemission på cirka 1 miljard kronor. Bolaget kommer att emittera nya B-aktier och ankarinvesterarna Tredje AP-fonden, Swedbank Robur Fonder, Öhman Fonder och Weland har åtagit sig att teckna för cirka 600 miljoner kronor. Det motsvarar cirka 52 procent av erbjudandet inklusive övertilldelningsoptionen.

De befintliga delägarna kommer inte att sälja några aktier. Börsnoterade investmentbolaget Öresund har tidigare gått in med 75 miljoner kronor i Nivika.

Nivikas marknadsvärde före erbjudandet kommer att uppgå till cirka 3,83 miljarder kronor. Bolaget avser att använda nettolikviden från erbjudandet till att finansiera fortsatt tillväxt genom förvärv och projektutveckling med ny produktion av bostäder samt kommersiella fastigheter för långsiktigt eget ägande och förvaltning.

Handeln i Nivikas aktier förväntas dra igång under första halvan av december.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Nivika.

Nyheter om internationella börsnoteringar/IPOs och SPACar

Och här några nyheter om internationella börsnoteringar.

Polestar närmar sig omryktade fusionen med Guggenheim - 20 procent har redan tackat ja enligt nytt dokument

Volvo Cars-delägda Polestar har närmat sig fusionen med Spac-bolaget Guggenheim och har nu presenterat ett 934-sidor långt dokument till SEC. Det visar bland annat att 20 procent redan tackat ja till fusionsförslaget, skriver Di.


Annan information som framgår är att Polestar kontaktades i maj månad av Guggenheim och att Volvo Cars vd Håkan Samuelsson har varit högst inblandad i processerna.

Samuelsson hade möten med representanter från GGI vid flertalet tillfällen mellan 24 juni och 26 september för att diskutera dels Polestar-verksamheten och dels sammanslagningsförslaget.

Bland risker i dokumentet nämns det bland annat att Polestar hittat svagheter i de interna kontrollerna av den finansiella rapporteringen och att bolaget kommer kräva ytterligare kapital för att stötta verksamhetens tillväxt. En annan risk är att samgåendet inte ska gå igenom.

"För att samgåendet ska gå igenom måste 38 procent av ägarna till de återstående publika aktierna, som såldes vid noteringen av spac-bolaget tidigare under 2021, ge sitt godkännande. Det är ännu inte bestämt när stämman ska gå av stapeln, men i prospektet står det skrivet att affären väntas slutföras under det första kvartalet nästa år", skriver Di.

Volvo Cars kommer att äga nästan 50 procent av rösterna i Polestar efter noteringen.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Polestar.

Lemonsofts nyintroduktion övertecknad för allmänheten och för anställda

Finska affärsystembolaget Lemonsofts nyintroduktion på Nasdaq First North Growth Market i Helsingfors har övertecknats, både den publika delen riktad till allmänheten och det erbjudande som riktades till anställda i bolaget.

Anmälningstiden har därför avslutats för den publika delen och för anställda, men fortsätter för institutionella investerare. Aktien väntas börja handlas på fredag den 19 november.

Läs hela nyheten.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien BPC Instruments

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt